Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Kiedy wprowadzić butelkę?

Data utworzenia : 2017-06-08 08:44 | Ostatni komentarz 2017-06-15 14:33

konto usunięte

1528 Odsłony
12 Komentarze

Kochane! Proszę o Wasze rady, kiedy wprowadziłyście maluchowi butelkę? Czy jednocześnie ze ssaniem piersi podawałyście też z niej odciągnięte mleko? Czy może maluch wybierał pierś do końca i butelka nie była potrzebna? Zastanawiam się jak już urodzę i będę chciała karmić piersią, czy nie odrzuci jej gdy podam odciągnięty pokarm z butelki. Chciałabym, żeby dziecko czuło moją bliskość w kontakcie ciało do ciała. Oczywiście nie wiem jak to będzie z mlekiem. Aktualnie mam początek 3 trymestru i już kilka razy zdarzał mi się wyciek z piersi, liczę na to, że nie pojawią się jakieś straszne kryzysy laktacyjne. Pozdrawiam

2017-06-15 14:33

Gdy już się syn urodzi będę starała się go przyzwyczaić do picia z butelki.Chciałabym chociaż raz dziennie odciągnąć mleko i karmić go butelką,żeby się z nią oswajał.Zakupiłam butelki nie zaburzające odruchu ssania lovi,dużo czytałam i wydają mi się odpowiednie,reszta zależy od maluszka.Jeszcze 2 tygodnie i się przekonamy czy będzie chciał pierś i butelkę.

2017-06-12 07:24

Moja córa jest na piersi do dziś, ma 19 miesięcy, mleko z butelki parę razy piła, gdy było niemowlęciem. Teraz butelki absolutnie nie chce. Moje dziecko to wyjątkowo piersiowe dziecko. I nie zamieniłoby piersi na nic innego. Z jednej strony po podaniu butelki maluch może odrzucić pierś, a z drugiej wygodniej jest, gdy dziecko chce i potrafi też pić mleko z butelki. Inaczej córa tylko tolerowała pierś i tylko mnie, często pół przytomna z gorączką, czy bez sił i tak musiałam to ja wstawać w nocy do córy. Także drugie dziecko będę chciała nauczyć jednego i drugiego. To, że masz już wyciek z piersi niestety nie gwarantuje też bezproblemowej laktacji, ale życzę Ci by tak było ):

2017-06-10 14:11

Jednak trzeba mieć na uwadze że każde podanie butelki może doprowadzić do tego, że dziecko odrzuci pierś. Dlatego najlepiej trzeba dążyć do tego żeby tej butelki nie podawać. Ja nawet jak szłam gdzieś do lekarza karmiłam małego przed samym wyjściem mąż miał zostawione mleko ale zawsze starałam się wrócić przed kolejnym karmieniem żeby nie pl trzeba było dawać butelki. Często się udawało ale czasami syn rządał mleka zanim wróciłam.

2017-06-10 04:57

Oj moje dzieci bez problemu jadły z butelki mimo że były na cycu ;) ja tak jak Kasia robiłam czyli butelka z moim mlekiem podawana była kiedy musiałam wyjść gdzieś sama bez dziecka i również używałam butelki Lovi nie zaburzającej odruchu ssania. Dziecko, przynajmniej moje, nie miało problemu jeść czy to z butli czy to z mojego cyca a karmiliśmy się naturalnie prawie 1,5 roku ;)

2017-06-10 00:13

Anna a powiedz dlaczego chcesz podawać dziecku butelkę? Czy zamierzasz podawać ją na codzień czy tylko w razie wyjścia gdzieś np do lekarza, fryzjera raz na jakiś czas? Wszystko zależy tak na prawdę od dziecka. Bo ssąc mleko z piersi musi się napracować a jeśli je z butelki leci mu łatwiej. Wcale nie musi się szczególnie namęczyć. Jeśli zależy Ci na karmieniu piersią staraj się, żeby tych posiłków z butelki było jak najmniej a najlepiej wcale. No i jeszcze jedno odciągając mleko będziesz używała laktatora a laktator nie stymuluje piersi tak samo jak ssące dziecko. Może się okazać, że mleka w piersiach będzie coraz mniej. Oczywiście jest to czarny scenariusz ale możliwy. Ja dawałam małemu butelkę raz na jakiś czas. Sporadycznie jak musiałam iść właśnie do lekarza czy fryzjera a tak to zawsze karmiłam piersią. Mój mąż zostawał z nim wtedy i podawał mleko z butelki lovi (jeśli już będziesz podawała butelkę zwróć uwagę na smoczek, żeby był taki nie zaburzający odruch ssania - Lovi taki ma). Mały nie jadł chętnie z butelki a wolał czekać aż ja wrócę. Możesz też zamiast butelki używać łyżeczki bądź kubeczka. Aczkolwiek nie wiem czy łyżeczka na częste karmienia zda egzamin.

2017-06-09 13:42

Dowiedziałam się też, że część osób podaje mleko łyżeczką lub kubeczkiem żeby nie odzwyczajać od odruchu ssania piersi. Czy któraś z Was próbowała w ten sposób?

2017-06-09 12:26

Mój maluszek ma dwa miesiące i jak każda mama po porodzie chciałam się wybrać na miasto na zakupy czy po porostu wyjść. W 2 tygodniu życia córci odciągnęłam mleko i mąż karmił córkę z dużymi problemami, więc wcześniej musiałam wrócić ze swojej wyprawy. Przy pierwszej próbie użyliśmy butelki avent. Przy następnym wyjściu stwierdziliśmy, że spróbujemy podać córce mleko z innej butelki i wybraliśmy lovi i ładnie wypiła całe mleczko. U mnie z piersi jest dosyć duży wypływ mleka i dziecko pije od 5-10 min, nie musi się napracować. Ogólnie zauważyłam, że w avencie była mniejsza dziurka w smoczku i gorzej jej się ciągneło a z lovi ładnie leciało. Mleko z butelki dostaje na dłuższe wyjścia albo jak muszę gdzieś wyjść i coś załatwić, także cieszę się, że moje dziecko akceptuje butelkę i chętnie pije z piersi. Warto wypróbować butelki różnych producentów lub różne smoczki.

2017-06-09 00:00

Tak naprawdę to wiele zależy od maluszka. Pijac z butelki, dziecko musi się mniej napracować niż przy piersi. Więc jeżeli trafi Ci się mały leniuszek, to odrzuci pierś i będzie żądał butelki. Znam kilka takich przypadków.