Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Pytania dotyczące 4 letniego dziecka

Data utworzenia : 2017-05-11 11:17 | Ostatni komentarz 2017-06-11 11:54

K.Wozniak

1067 Odsłony
3 Komentarze

Witam, mam kilka pytań: 1. Jaki okres czasu przed wykonaniem testów alergicznych dzieci nie mogę przyjmować syropów np. Jovesto czy inhalacji aby nie zafałszować wyników testu? 2. Co oznaczają u 4 latka popękane naczynka na policzkach, za uszami i z tyłu głowy? 3. Niepokoją mnie pojawiające się coraz częściej pieprzyki u dziecka na całym ciele, które widać że się powiększają, czy to powód do niepokoju? Czy można ich w jakiś sposób uniknąć? Z góry dziękuję za odpowiedź.

2017-06-11 11:54

Dzień dobry 1. Alergolodzy zalecają odstawienie leków przeciwhistaminowych ok 2 tyg przed wykonaniem testów 2. Popękane naczynka w powierzchownej warstwie skóry mogą być spowodowane kruchością naczyń występującą rodzinnie, mogą być spowodowane wysiłkiem, [kaszel,kichanie], mogą wiązać się z uszkodzeniem mechanicznym skóry. Trudno mi powiedzieć nie widząc zmian. Wizyta u dermatologa może przynieść korzyść. 3. Pojawiające się "pieprzyki" są wyrazem dojrzewania wszystkich warstw skóry, a są najczęściej skupiskiem melanocytów w skórze, które, zawierając melaninę-barwnik, dają obraz pieprzyków. Nie można temu zapobiec, taka jest uroda dziecka i właściwość jego skóry. Być może, któreś z rodziców też ma na skórze dużo pieprzyków. Część z nich zniknie, pojawią się nowe do momentu aż skóra dojrzeje. Nie ma powodu do niepokoju. Pozdrawiam

2017-05-31 23:07

Być może dziecko przebywało na słońcu , u mojego synka też popekaly żyłki na karku i szyi jak się odpalił

2017-05-30 16:09

1. Na takie pytanie powinien odpowiedzieć lekarz kierujący na badanie. 2. delikatna skóra dziecka. Warto skorzystać z porady dermatologa 3. Delikatna skóra dziecka. Dziedziczna cecha po rodzicach, niewystarczająca ochrona przed słońcem. Warto skorzystać z porady dermatologa