Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Gazy u niemowląt

Data utworzenia : 2017-04-04 08:42 | Ostatni komentarz 2017-04-21 23:51

Marzena5555

16073 Odsłony
15 Komentarze

Kiedy uporczywe gazy wkońcu znikną? Nie chodzi tu o kolki a o codzienne bolące gazy o przeróznych porach. Synek ma ponad 4ry msce od uridzenia sie z tym zmaga . Miala ktoras z mam taki sam przypadek ?

2017-04-10 13:25

Najczęściej gazy u najmłodszych powstają wskutek trawienia białek, laktozy i innych składników odżywczych znajdujących się w mleku matki lub mleku z butelki. Także pokarm zjadany przez matkę może mieć wpływ na wystąpienie gazów . Nie kazde produkty działają na dzieci w sam sposób. najbardziej wiatropędne sa :tłuste mięsa, kapusta, fasola, nabiał, pikantne produkty, ryby, soja i orzechy. czasem przyczyna gazów sa równiez : Połykanie powietrza - przy karmieniu badz płaczu , nadmierna produkcja mleka - wtedy dziecko wypije za duzo mleka poczatkowego a za mało koncowego , mleko poczatkowe zawiera duzo laktozy mozesz tez miec zle dobrana butelke (jesli karmisz mieszanka bo nie podałas info o sposobie karmienia ) Nos malude czesto w pozycji pionowej , ciepła kapiel tez pomaga , spróbuj tez czesciej odbijac malucha (mozesz równiez w trakcie karmienia) , masuj brzuszek i idz do lekarza powinien znalesc przyczyne gazów bo meczy sie dziecko i ty razem z nim .

2017-04-10 08:23

Podaj więcej informacji dotyczących żywienia twojego dziecka. Mój syn od urodzenia Był na mleku modyfikowanym miał bardzo duże problemy z gazami. Około 5 miesiąca minęły. Polecam, abyś masowała często brzuszek-także masowała ciepłym termoforkiem z pestek wiśni. dodatkowo ćwiczeniówka mi podnosi do góry podkurcza i to też dobrze działa i jak najwięcej kłaść dziecko na brzuszku. Kiedy leży na brzuszku może delikatnie złapać za pupę i poruszać okrężnymi ruchami to także będzie lekki masaż brzuszka Kiedy dziecko będzie się ruszać.

2017-04-09 09:22

Podałaś mało szczegółów. Jeśli karmisz mm to rób w czasie karmienia częste przerwy i pozwól maluchowi odbić. Być może łyka za dużo powietrza i ma problem z gazami a być może mleko które podajesz dziecku nie odpowiada i powinnaś poszukać innego. Jeśli Kalisz piersią przede wszystkim zwróć uwagę na swoją dietę być może dziecku coś nie odpowiada, jeszcze coś wzdymającego, dziecko być może nietolerancji np laktozy. Dodatkowo kładz jak najczęściej dziecko na brzuszki, rób nóżkami rowerek, przykładaj nóżki do brzuszka, masuj brzuszek zgodnie z ruchem wskazówek zegara zaczynając od pępka, ja podnosiłam nóżki do góry i wtedy też gazy wychodziły szybciej, ogrzewać brzuszek termoforem. Możesz podawać np Espumisan. Ja podawałam Małemu jak miał problem z gazami. I często odbijaj w czasie karmienia.

2017-04-06 13:29

jeśli karmisz piersią to przede wszystkim przyjrzyj się swojej diecie. Moja córa miała zdecydowanie większe, gdy jadłam nabiał, okazało się, że ma skazę, po odstawieniu nabiału było dużo lepiej. Można też sprawdzić czy problem nie polega na nietolerancji laktozy, wtedy spróbować z delicolem. Najlepiej jak najczęściej układać malca na brzuszku. Ćwiczyć, ogrzewać i masować brzuszek. Espumisan, bobotic czy sab simplex na gazy jak najbardziej pomogą. U nas bobotic forte zdał egzamin. Pamiętaj o odbijaniu po jedzeniu. W przypadku kp pomysł nad zmianą pozycji, może wcześniej trzeba odciągnąć nieco mleka, by maluch nie łykał łapczywie. Jeśli karmisz mm, może warto poszukać innego mleka, może to mleko zupełnie nie odpowiada maluchowi.

2017-04-04 17:59

Witam , mój syn zmagał sie z "zagazowanym" brzuszkiem , żadne kropelki nie pomagały , karmilam go piersią , bardzo ladnie przybieral na wadze ale ciągle płakał z powodu bólu i dyskomfortu z tymi gazami spowodowanymi . Szukalam pomocy wszedzie , arelgolog zasugerował nietolerancje laktozy (nie mylic z alergią na białka mleka krowiego) i podawanie kropelek delicol , które zawierają enzym laktazy pomagający trawic powodująca bóle laktoze , niestety z dnia na dzien było coraz gorzej , nikt nie potrafił nam pomóc , synek nie wiedzial co sie z nim dzieje , płakał dniami i nocami a jak wiadomo chciał ukoić ból przy piersi , a czym wiecej jadł tym bardziej go bolało , bylo to błędne koło , z wielkim bólem serca podałam butle , mleko nan bezlaktozowy , jak ręką odjal , nie to dziecko zjadł i od razu przespal kilka godzin. Problemy brzuszkowe minely , puszczanie baczkow nie sprawia juz bólu, nie ma przelewania w brzuszku . . . Niestety tak małym dzieciaczkom nie wykonuję się żadnych testów z krwi wykrywajacych tą alergie pokarmowa .

2017-04-04 15:32

Kładź dziecko jak najczęściej na brzuszku, bardzo dobry jest rowerek czyli przykurczanie nóżek do brzuszka, jeśli dziecko je łapczywie zrób małą przerwę aż dziecku sie odbije. Skoro u was tak długo to trwa to wybrałabym się na Twoim miejscu z dzieckiem do pediatry. Może mleko nie służy jak karmisz mm.

2017-04-04 10:39

A czy karmisz maluszka piersią? Przyczyna takich gazów może leżeć np w: - niepoprawnej technice karmienia - pospieszne i łączy we jedzenie przez maluszka.. - jakies produkty które spożywasz i niekoniecznie wpływają dobrze na dziecko .. etc. Co do walki z gazami ... espumisan dla niemowląt polecam ... A poza tym malowanie brzuszka kolistymi ruchami, naciąganie oliwka i przyciskami kolanem do brzuszka .... wtedy malec będzie wydalal gazy .... Może coś pomoże... A jak ne to udaje się do pediatry - ja bym to skonsultowała - po co maluszek ma się męczyć.