Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Nie chce pić

Data utworzenia : 2014-09-02 21:36 | Ostatni komentarz 2015-07-14 10:46

MamaAntka

7780 Odsłony
15 Komentarze

Witam.jestem mamą 3 miesięcznego Antosia, niestety mój mały szkrab nie chce pic żadnych herbatek,wody przegotowanej ani nic innego co nie jest mlekiem...dodam ze karmie mm i miedzy posiłkami lekarz kazał podawac koperek bo ma problemy z brzuszkiem.Prubowałam raz dodac glukozy i słodkie wypił,ale nie jestem do tego przekonana gdyz w tych herbatkach juz jest cukier, a podobno sie psuja zęby od glukozy jak beda wychodzic. poradzcie cos dziewczyny jak go przekonac do picia gorzkiej cherbatki i wody...

2015-07-14 10:46

MamaAntka może Antoś nie potrzebuje jeszcze dopajania jeśli będzie czuł pragnienie z pewnością Ciebie o tym poinformuje;)

2015-07-13 15:51

Moja córeczka ma 10 tygodni. Ona również niechętnie pije wodę. Moja mama doradziła mi praktycznie od samego początku, bym podawała Nadii herbatki w postaci kopru włoskiego bądź też rumianku z dodatkiem cukru, ponieważ nieosłodzonych płynów w ogóle nie chciała pić. Posłuchałam mamę, jednak szybko tego pożałowałam. Wraz z mężem zauważyliśmy, że jakiś czas po wypiciu takiej herbatki, nawet niewielkiej ilości, maleństwo dostawało ataku płaczu (szczególnie po koprze włoskim), podkurczało nóżki. W mig zrozumiałam, że zamiast pomagać, szkodzimy w pewien sposób dziecku. Kiedy odstawiliśmy herbatki, problemy się skończyły. Zaczęłam więc podawać maleństwu przegotowaną wodę mineralną, jednak z niewielką ilością cukru (naprawdę niewielką!) i wtedy piła bez problemu. Z upływem czasu postanowiłam, że nie będę słodziła wody, gdyż nie jestem przekonana do stosowania cukru u niemowlęcia szczególnie z racji problemów z próchnicą. Piła wodę bez dodatku cukru, jednak bardzo mało. Dlatego wolę podawać jej wodę w małych ilościach, choć kilka łyczków, a częściej. Szczególnie podczas upałów, które maleńka bardzo ciężko znosi (w sumie jak każde dziecko). Niech Pani ciągle próbuje co jakiś czas podawać jej butelkę z wodą bez cukru. Jeśli nie chce pić z butelki, no to z łyżeczki. Trzeba być przy tym niezmiernie wytrwałym. Dlatego życzę Pani właśnie tej wytrwałości. Mam też nadzieję, że uda się Pani zachęcić swoją pociechę do picia wody bez dodatku cukru. :)

2015-07-07 23:14

Jak lubi wodę to powinnas się cieszyć gorzej by było jak by było na odwrót

2015-07-07 22:50

E.Dylag w takim razie nie masz się czym martwić. Woda jest zdrowsza od herbaki. Herbatki granulowane są bardzo niezdrowe, bo zawierają ogromne ilości cukru, te w torebkach to co innego, bo robione są z naturalnych, suszonych ziół i owoców.

2015-07-07 22:18

Mój synuś też nie chętnie pije herbatki... Ale wode lubi:)

2015-07-07 12:37

Sylwia, a karmisz piersią czy mm ? Karmiąc piersią nie trzrba dziecka dopajać, aż do czasu gdy wprowadzasz pokarmy stałe. Karmiąc mm też nie trzeba dopajac chyba, że są upały lub dziecko ma zatwardenia. Na razie próbuj z wodą, bo ona jest najzdrowsza. Gdy dziecko osiągnie odpowiedni wiek możesz wybrać jakiś naturalny soczek bez dodatku cukry i dodatkowo rozcieńczyć go wodą. Spróbuj dziecku podać wodę w kubeczka do pojenia niemowląt karmionych piersią. Znajduje się on przy każdej butelce Lovi, bo to jest po prosty ta zatyczka.

2015-07-07 00:16

U mnie też mały nie chce pis ani herbatki a ni wody no cóż musze przeczekać jeszcze z miesiąc i wtedy może zaczać podawać jakies soczki

2014-09-08 21:02

No cóż na mojego małego nie działa nic;( ani łyzeczka ,ani herbatka w torebkach, jedyne co pije ze smakiem i ma mało kiedy zabiore mu juz pusta butelke to soczek który zrobiłam z marchewki. Ale niewiem czy moge mu dawac do picia tylko ten soczek? dodam ze rozcienczyłam go z woda... niewiem czy jeszcze nie za wczesnie na sok?