Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Zagęszczanie mleka modyfikowanego

Data utworzenia : 2018-01-09 09:47 | Ostatni komentarz 2018-01-18 21:06

wyderka_m

14552 Odsłony
23 Komentarze

Witam Drogie mamy jestem mamusią po raz pierwszy. Mój maluszek właśnie zaczyna 4 miesiąc swojego życia i jest małym łakomczuchem. Karmiony jest mlekiem modyfikowanym, którym średnio się najada. Czy mogę mu minimalnie zacząć zagęszczać mleczko żeby był bardziej syty np kleikiem kukurydzianym albo ryżowym ? Muszę zaznaczyć że jest alergikiem nie toleruje białka mleka i jaja. Przez 2,5 miesiąca karmiony był piersią a od 1,5 miesiąca w sposób mieszany piersią i mlekiem.

2018-01-10 15:38

Tak już ktoś pisał, z ageszczanie mleka to już w zasadzie rozszerzanie diety, a na to synek jeszcze jest za mały. Zresztą generalnie nie poleca się zagęszczania mleka, bo takie mleko jednak obciąża układ pokarmowy, chyba że mówimy o jednym/dwóch posiłkach dziennie, a reszta była by już normalnym mlekiem, ale na to macie jeszcze trochę czasu. Osobiście uważam, z e nie powinnas ograniczać dziecku mleka, skoro faktycznie jest głodne i ma większe potrzeby, wg najnowszych wytycznych mm tez powinno się karmić na żądanie. A jak jest w nocy? Zawsze był takim lakomczuszkiem? Może teraz po prostu intensywniej rośnie? I dlatego potrzebuje więcej.

2018-01-10 15:29

S. Tomczyk - synek zaczął 4 miesiąc. Dziś rano dostał 160ml a i tak po 2h domagał się kolejnej porcji i zjadł 100ml (ograniczone przeze mnie). Ciężko mi się dopasować do niego z tą ilością mleka, bo do tamtego tygodnia dostawał butelkę i pierś. A ile dociągnął z piersi to nie wiadomo :-/ Bardzo bym nie chciała go przepchać tym mlekiem i zrobić małego grubaska.

2018-01-10 14:12

Wydarka keslo jeśli chcesz zagęścić mleko to na pczatek moze spróbuj zagescic kleikirmr ryżowym , ale czasem niemowlaki nie lubia z kleikiem to w tedy.zagescij kaszka od 4mc zwykla albo jablkowa..na początek..u mnie synek znow duzo hadl i bardzo czesto.wiec rowniez chcialam.mu zageszczac mleczko zeby bardziej sobie pojadal.i mial.większe.odstepy niz co 2godz ale na początku pil kz kleikiem ale szybko po ok. 2Dniach juz wyplowal a jal zaczelam.zageszczac kaszka to musialam.kupic smoczek wiekszy o syneka plakal bo chyba za.szynko mu leciało bo az kacikami.ust mleko sie wylewalo a w mniejsze dziurdze mleczko nie chcialo lecieć , wiec zaczelam synkowi dawac mleko a osobo.kaszki z łyżeczki , przynajmniej na poczatek po pare łyżeczek;-)

2018-01-10 13:19

a w jakim wieku jest Twoje dziecko? Może warto dać mu jednorazowo więcej mleka, 150/180ml, warto kilka razy zrobić więcej i sprawdzić ile synek wypije, bo byc może faktycznie chciałby zjeść trochę więcej. Kwestia żywieniowa to kwestia indywidualna każdego dziacka. Jedno będzie potrzebowało więcej mleka a inne mniej. Mój maluch ma 9m, do niedawna zjadał co 2 godziny do 120ml, teraz mu się odmieniło je rzadziej ale za to 150, do 210ml.

2018-01-10 09:17

Synek dostaje 8-9razy na dobę 100-120ml mleka Nan HA. Domaga się jedzenia co 2h i nie ma możliwości wydłużena tego czasu. Zawsze po odjęciu butelki od ust jest straszny płacz, że chce jeszcze. Czasami udaje się go czymś zająć albo podać wode (bardzo rzadko bo czuje że to nie mleko). Znam go już na tyle, że wiem jak płacze gdy chce jeść albo gdy coś go boli. Myślę, że warto zaznaczyć że urodził się duży bo 4150g i 58cm. Na przełomie 3/4miesiąca ważył 6250g i miał 63cm.

2018-01-09 22:49

Nie wiem, czy 4 miesiąc to dobry moment na zagęszczanie mleka modyfikowanego, czy nie lepiej z tym poczekać. A co na to pediatra? Dzieci są różne jefne jedzą trochę więcej, inne mniej, ale jeśli nie ma wskazań drowotnych do zagęszczania mleka, to uważam,że powinno się poczekacr. Po podaniu zageszczonego mleka z pewnością będzie trzeba dopajać dziecko wodą, a to już rozszerzanie diety. Raczej wstrzymalabym się jeszcze z taką decyzją, dziecko niedlugo zacznie jeść stałe posiłki i być może nie będzie potrzebować tyle mleka. Po czym stwierdzasz, że dziecko się nie najada?

2018-01-09 10:47

Są też specjalne zageszczacze do mleka modyfikowanego w zależności od rodzaju mleka można dobrać nawet z tej samej firmy co mleko i też są te dla alergików.