Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Butelka i mm czyli kłopoty na starcie

Data utworzenia : 2017-12-08 22:15 | Ostatni komentarz 2017-12-17 12:42

Ewcia88

1154 Odsłony
10 Komentarze

Mamusie kolejny fajny artykuł mi sie trafił dla świeżych mamusiek które np walczą o laktacje i podają mm. Mam dla Was kilka cennych porad ;))) Malec krztusi się, płacze, ulewa mleko, boli go brzuszek? Początki karmienia butelka mogą być mega trudne. 1. Źle dobrane mleko.... Ból brzucha, częste ulewania, silne wymioty, biegunka (zwłaszcza z dodatkiem krwi)- to mogą być objawy alergii na białko krowiego mleka. Zanim zaczniesz wyprobowywac inna mieszankę porozmawiaj z pediatra. Te objawy mogą być też spowodowane nietolerancją laktozy albo niedojrzaloscia układu pokarmowego malca. Lekarz może zakecic zmianę mleka na mieszankę bezmleczna albo na taką która nie zawiera laktozy. Z kolei jeśli uzna że przyczyną jest niedojrzalosc układu pokarmowego , tzw. refluks zoladkowo- przelykowy może zalecic mleko typu AR ktore zaeiera skladniki zageszczajace pokarm w zoladku. 2. ....albo smoczek. Za dużą dziurką w smoczku lub jego rodzaj też może być przyczyną kłopotów. Mleko wypływa za szybko , dziecko krztusi się i denerwuje. Polyka przy tym dużo powietrza które potem staje się przyczyną kółko. Pamiętajmy zatem ze zaczynamy od smoczkow mini czyli wolnoprzeplywowe. 3. Błędy przygotowania.... Nie dosypuj za dużo mleka do wody bo wtedy mieszanka będzie za bardzo skoncentrowana . Zbyt dużo znajdzie się w niej białka i składników mineralnych co może powodować bóle brzuszka, kolki A nawet poważne problemy z nerkami. Pamiętaj też by mleko przygotowywać tuż przed podaniem A resztki wylewać. Niemowlę na bardzo delikatny przewód pokarmowy i bardzo łatwo o zatrucie pokarmowe. 4. ....i podania. Bóle brzuszka i ulewanie mogą być spowodowane zła technika podawania mleka . Najlepiej proponować posiłek gdy dziecko nie jest jeszcze bardzo glodne: będzie ssać spokojnie i nie polknie dużo powietrza. Pamiętaj by podczas karmienia jego główka znajdowała się wyżej od reszty ciała.weź malca na ręce , podasz na swoich kolanach. A po karmieniu przytrzymaj dziecko w pozycji pionowej aby mu się odbiło.

2017-12-10 22:40

Aisa nie jest skopiowany lecz streszczony. Pisałam przy innym artykule ze trafilam na fajna gazetę i nie ukrywała tego i nic sobie nie przypisuje . Sama redakcja nie widzi problemu ze się posilkujemy różnymi źródłami ;) zresztą zauważyłam ze inni wzięli ze mnie przykład i też wstawiaja artykuły ;) A we wstępie zaznaczyłem że dla mam karmiących mm ;)

2017-12-08 23:26

Fajne generalnie dla tych co karmią mm ale jak jest to skopiowany artykuł wypadało by podać link do źródła :)