Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Sekcja prawna (115 Wątki)

Długość przerwy

Data utworzenia : 2016-07-10 19:23 | Ostatni komentarz 2017-12-17 05:17

Sabina.Krupa

1978 Odsłony
9 Komentarze

Hej dziewczynki jeśli jest taki wątek to mnie przekierujcie mam pytanko pracuje 8h godzin dziennie ile przysługuje mi przerw i jak długo ? U nas w pracy każdy pracownik ma 20 min przerwy oprócz osób niepełnosprawnych oni mają 30 min i zastanawiam czy czasem mnie to tez nie dotyczy znacie jakieś kruczki prawne z góry dziękuje :)

2016-07-10 20:48

W ciągu 8 godzin pracy każdemu pracownikowi przysługuje 15-minutowa przerwa. Warunkiem jest to, że pracuje się co najmniej 6 godzin w ciągu doby. Czas 15-minutowej przerwy jest płatny i pracodawca nie ma prawa odliczyć go przy sumowaniu godzin pracy na koniec miesiąca, ale ma prawo do wyznaczenia terminu przerwy. W kodeksie jest też zapis o tym, że pracodawca może wprowadzić w ciągu dnia pracy bezpłatną przerwę, jednak jej czas nie może przekraczać 60 minut na dzień. Ciekawostką jest też zapis, że gdy pracujemy przy komputerze, którego monitor został wyprodukowany w 1998 roku i wcześniej, przysługuje pracownikowi dodatkowe 5 minut do każdej godziny pracy. Nie trudno policzyć, że przy 8-godzinnym dniu, daje to całe 40 minut wolnego (nie licząc ustawowych 15 minut).