Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Sekcja prawna (115 Wątki)

Długość przerwy

Data utworzenia : 2016-07-10 19:23 | Ostatni komentarz 2017-12-17 05:17

Sabina.Krupa

1977 Odsłony
9 Komentarze

Hej dziewczynki jeśli jest taki wątek to mnie przekierujcie mam pytanko pracuje 8h godzin dziennie ile przysługuje mi przerw i jak długo ? U nas w pracy każdy pracownik ma 20 min przerwy oprócz osób niepełnosprawnych oni mają 30 min i zastanawiam czy czasem mnie to tez nie dotyczy znacie jakieś kruczki prawne z góry dziękuje :)

Konto usunięte

2017-12-17 05:17

Ale jeśli praca jest dla Ciebie uciążliwa możesz porozmawiać z szefem o tym bądź po prostu trzeba iść na zwolnienie

2017-12-15 13:16

W tym roku przepisy się zmieniły i kobieta w ciązy może pracować przy komputerze dłużej nić 4 godziny.

2016-07-14 21:25

Kobieta w ciąży nie ma żadnej dodatkowej przerwy. Jedynym jej przywilejem jest fakt, że w ciąży nie może wykonywać np pracy w godzinach nocnych czy też nie może pracować w godzinach nadliczbowych, przed komputerem nie może pracować dłużej niż 4 godziny, pracodawca również musi pozwolić na wyjście w czasie godzin pracy na badania lekarskie. Po porodzie przysługuje Ci dodatkowa przerwa jeśli oczywiście będziesz karmiła piersią. jeśli pracujesz 8 godzin to dwa razy po 30 minut a jeśli 4-6 godzin jedna przerwa 30 minut poniżej 4 przerwy nie ma.

2016-07-14 07:41

Nie, kobieta w ciąży takich typowych przerw w pracy nie ma więcej. Gdy karmi piersią dopiero wówczas przysługuje jej przerwa. Jeśli pracuje powyżej 8h i karmi jedno dziecko to ma dwa razy po 30 min. Jeśli mniej niż 6h to jedna taka przerwa. A jeśli pracuje krócej niż 4h to taka przerwa nie przysługuje. Będąc w ciąży oczywiście jesteś chroniona i np. nie możesz pracować w godzinach nadliczbowych czy nocnych, ale niestety dodatkowej przerwy z tytułu ciąży nie ma :) Pamiętaj też, że pracodawca ma obowiązek zwalniać Cię z pracy na zlecone przez lekarza badania i takie zwolnienie jest płatne oczywiście.

2016-07-12 23:59

Czyli kobieta w ciąży nie ma dodatkowych przerw?

2016-07-11 13:37

Tak jak dziewczyny u góry pisały, na 8 godzin przysługuje 15 min przerwy, która jest płatna. Może pracodawca wydzielić dodatkowo 60 min przerwy, np na załatwienie jakichś spraw, ale to zależy od jego dobrej woli i niestety taka przerwa nie jest płatna, ani nie wlicza się do czasu pracy. Także myślę, że jest ona potrzebna tylko w pilnych sytuacjach

2016-07-11 13:23

Przy pracy 8 h mam tak jak pisały dziewczyny 1 przerwę 15 minut, a jak pracuje na 12 h to mam 30 minut, które mogę wykorzystać całe albo 2 razy po 15 minut. Oczywiście są to przerwy płatne.

2016-07-10 23:30

Pracując 8 godzin dziennie (więc spełniasz warunek że musisz pracować minimum 6 godzi w ciągu doby) przysługuje Ci 15 minut przerwy. Tak jak napisała Magiczny przerwa wlicza się w czas pracy jest w 100% płatna i pracodawca nie ma prawa Ci jej odliczyć od Twojego czasu pracy.