Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Sekcja prawna (115 Wątki)

Zasiłek pielęgnacyjne

Data utworzenia : 2015-02-04 22:14 | Ostatni komentarz 2015-02-06 17:17

klio69

2376 Odsłony
6 Komentarze

Składając podanie w MOPS o becikowe zostałam poinformowała o prawie ubiegania się o zasiłku pielęgnacyjnego dla mojej córki. Dostałam odpowiednie dokumenty, które następnie wypełnił mi lekarz, który zajmował się moją córką w szpitalu, dołączyłam wypisy ze szpitali i wszelkie badania. Złożyłam dokumenty w Powiatowym Zespole ds. orzekania o niepełnosprawności. Następnie wyznaczono termin w którym odbyło się posiedzenie - komisja lekarska badająca moją córkę i spotkanie z opiekunem na którym był szereg pytań o sytuację rodzinną (od groma pytań związanych z warunkami mieszkalnymi jak i zarobkowymi oraz pytaniami dotyczącymi córki). Na drugi dzień otrzymałam orzeczenie o przyznanym zasiłku na 2 lata, dokument ten dostarczyłam do MOPS-u, dzięki czemu miesięcznie dostaję 152 złote na córkę. W uzasadnieniu jest napisane, że zasiłek przysługuje jej ze względu na wcześniactwo, konieczność rehabilitacji jak i wizyt u specjalistów. Jest to niewielka kwota, ale zawsze coś :)

2015-02-06 17:17

kruszynka...ok, urodził się w październiku a teraz waży 2400 g i 47 cm

2015-02-05 23:23

O boże jakie maleństwo , wszystko z nim ok ?

2015-02-05 11:38

Przekażę swoim znajomym, że jest taka możliwość, bo też urodził im się wcześniak (865g, 35cm) a nie wiem, czy wiedzą o takim zasiłku. Niestety jest taka tendencja, że jak się samemu nie zorientujemy co nam przysługuje w konkretnej sytuacji to rzadko możemy liczyć na czyjąś pomoc.

2015-02-05 08:37

Klio kwota może nie jest duża, ale tak jak piszesz zawsze coś w miesiącu kapnie. Jak Ci się tylko należy to oczywiście trzeba korzystać, człowiek czasem nie wie co się mu należy, a te miłe panie zazwyczaj nie są skore do pomocy, tak się czasem zachowują jak to by się im zabierało.

2015-02-04 22:45

W zasadzie nie tylko wcześniactwo brane jest po uwagę, na komisji spotkałam dziewczynę, której dziecko miało refluks, też został przyznany jej zasiłek.

2015-02-04 22:19

Coś takiego ? Moja siostra urodziła też wcześniaka,ale nikt jej nie poinformował o takiej możliwości. Oczywiście, że to są niewielkie pieniądze, ale jak się należą to dlaczgo nie jest to nagłośnione. Dla wielu mam te pieniążki bardzo by się przydały zwłaszcza właśnie jak trzeba z dzieckiem biegać od lekarza do lekarza, chociażby zwróciło się za paliwo