Sekcja prawna (115 Wątki)
Przerwanie urlopu macierzyńskiego
Data utworzenia : 2015-01-29 12:48 | Ostatni komentarz 2015-01-30 08:20
Drogie mamy, Chciałam Was poinformować o przysługującym prawie, które przysługuje mamie w związku z długą hospitalizacją jej dziecka. Z racji tego, że przebywałam z córką przez dość długi czas w szpitalu, przysługiwało mi prawo do przerwania urlopu macierzyńskiego zgodnie z art. 181 kp. Przerwanie takiego urlopu może nastąpić po 8 tygodniach hospitalizacji dziecka i trwać do momentu powrotu do domu. By przerwać taki urlop należy napisać podanie do pracodawcy dotyczące zawieszenia urlopu od dnia..(dzień w którym mija 8tydzień pobytu dziecka w szpitalu) do czasu bliżej nieokreślonego. Gdy wyszłam ze szpitala z dzieckiem wzięłam ze szpitala zwolnienie o pobycie córki wraz z zaświadczeniem, że przebywałam z nią w szpitalu i przesłałam do pracodawcy z podaniem o wznowieniu urlopu macierzyńskiego. Kolejny każdorazowy pobyt w szpitalu z dzieckiem upoważnia mnie do tego bym mogła ponownie zawiesić urlop macierzyński tą samą procedurą. Swoją drogą dla matek, które rodzą wcześniaki i przebywają z nimi długi czas w szpitalu prawo powinno ustanowić urlop macierzyński naliczany od momentu wyjście matki ze szpitala z dzieckiem, a nie od momentu urodzenia..
Sortowanie: