Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Sekcja prawna (115 Wątki)

Przerwanie urlopu macierzyńskiego

Data utworzenia : 2015-01-29 12:48 | Ostatni komentarz 2015-01-30 08:20

klio69

2056 Odsłony
5 Komentarze

Drogie mamy, Chciałam Was poinformować o przysługującym prawie, które przysługuje mamie w związku z długą hospitalizacją jej dziecka. Z racji tego, że przebywałam z córką przez dość długi czas w szpitalu, przysługiwało mi prawo do przerwania urlopu macierzyńskiego zgodnie z art. 181 kp. Przerwanie takiego urlopu może nastąpić po 8 tygodniach hospitalizacji dziecka i trwać do momentu powrotu do domu. By przerwać taki urlop należy napisać podanie do pracodawcy dotyczące zawieszenia urlopu od dnia..(dzień w którym mija 8tydzień pobytu dziecka w szpitalu) do czasu bliżej nieokreślonego. Gdy wyszłam ze szpitala z dzieckiem wzięłam ze szpitala zwolnienie o pobycie córki wraz z zaświadczeniem, że przebywałam z nią w szpitalu i przesłałam do pracodawcy z podaniem o wznowieniu urlopu macierzyńskiego. Kolejny każdorazowy pobyt w szpitalu z dzieckiem upoważnia mnie do tego bym mogła ponownie zawiesić urlop macierzyński tą samą procedurą. Swoją drogą dla matek, które rodzą wcześniaki i przebywają z nimi długi czas w szpitalu prawo powinno ustanowić urlop macierzyński naliczany od momentu wyjście matki ze szpitala z dzieckiem, a nie od momentu urodzenia..

2015-01-30 08:20

Dla mnie 8tygodniowy czas pobyt jest zdecydowanie za długi..wg mnie po 4 tygodniach powinna być możliwość zawieszenia urlopu.

2015-01-29 21:54

Tak samo jak przy poronieniu, obojętnie na jakim etapie ciąży, przysługuje matce 8 tygodni urlopu macierzyńskiego. Oczywiście też gro kobiet o tym nie wiem. Trzeba uzyskać jednak akt urodzenia, który jednocześnie stanowi akt zgonu, a do tego lekarz musi określić płeć dziecka. Ideą urlopu macierzyńskiego jest to, aby być przy dziecko, jeżeli taka możliwość jest wykluczona ze względu na stan zdrowia i hospitalizację maleństwa, to właśnie dlatego mamie przysługuje prawo do zawieszenia urlopu. Tylko pierwsze 8 tygodni jest dla mamy - dla odpoczynku fizycznego po porodzie.

2015-01-29 17:05

Oczywiście żadna kadrowa o tym nie poinformuje, bo po co !! Dobrze, że mamusie, które same coś przeszły informują pozostałe. Będę szerzyć tę wiedzę tajemną każdemu kto niestety w tak trudnej sytuacji się znajdzie !

2015-01-29 13:03

Sama o tym przywileju dowiedziałam się przebywając w szpitalu..pomimo tego, że pisałam pracę mgr o urlopie macierzyńskim to ta możliwość gdzieś mi umknęła - pewnie dlatego, że nie brałam takiej możliwości w ogóle pod uwagę.

2015-01-29 12:53

Dobrze wiedzieć, chociaż mam nadzieję, że nie będę musiała na tak długi czas trafić z dzieckiem do szpitala.