Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Sekcja prawna (115 Wątki)

szpital - wypis matki gdy niemowlę zostaje - czy mogą

Data utworzenia : 2014-09-05 09:50 | Ostatni komentarz 2014-11-18 10:15

Zuźka

16651 Odsłony
10 Komentarze

Moja koleżanka urodziła kilka dni temu. Maluszek jest wcześniakiem, Ona walczy o pokarm, na razie jest kiepsko. Lekarze zapowiadają, że dziecko zostanie co najmniej dwa tygodnie w szpitalu, pielęgniarka powiedziała, że zdarza sie, że wypisują matkę, szczególnie gdy nie ma pokarmu. Jak to wygląda według prawa? Czy mogą coś takiego zrobić? Czy nie jest tak, że masz prawo być ze swoim dzieckiem, gdy ono jest w szpitalu? Proszę najlepiej o przepisy, na które w razie czego będziemy mogły się powołać. TO PILNE

2014-09-05 11:56

USTAWA z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta Rozdział 9 Prawo pacjenta do poszanowania życia prywatnego i rodzinnego Art. 33. 1. Pacjent w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej ma prawo do kontaktu osobistego, telefonicznego lub korespondencyjnego z innymi osobami. 2. Pacjent ma prawo do odmowy kontaktu z osobami wymienionymi w ust. 1. Art. 34. 1. Pacjent ma prawo do dodatkowej opieki pielęgnacyjnej. 2. Przez dodatkową opiekę pielęgnacyjną, o której mowa w ust. 1, rozumie się opiekę, która nie polega na udzielaniu świadczeń zdrowotnych, w tym także opiekę sprawowaną nad pacjentką w warunkach ciąży, porodu i połogu. Art. 35. 1. Pacjent ponosi koszty realizacji praw, o których mowa w art. 33 ust. 1 i art. 34 ust. 1, jeżeli realizacja tych praw skutkuje kosztami poniesionymi przez stacjonarny zakład opieki zdrowotnej. 2. Wysokość opłaty rekompensującej koszty, o których mowa w ust. 1, ustala kierownik zakładu, uwzględniając rzeczywiste koszty realizacji praw, o których mowa w art. 33 ust. 1 i art. 34 ust. 1. 3. Informacja o wysokości opłaty, o której mowa w ust. 2, oraz sposobie jej ustalenia jest jawna i udostępniana w lokalu stacjonarnego zakładu opieki zdrowotnej. co to mówi dla rodziców? raczej nic? Więc wyjaśniam ten przepis tyczy się raczej rodziców większych dzieci po prostu Narodowy Fundusz Zdrowia w ramach ubezpieczenia pokrywa jedynie koszty świadczeń zdrowotnych udzielonych pacjentowi, a nie rodziców gdzie prąd, woda kosztuje i za bycie z dzieckiem trzeba płacić! oczywiście nikt nie liczy tego że rodzice nakarmią swoje dzieci, przewiną, umyją i zabawią!!! no ale cóż! Wyjątek stanowi refundacja pobytu matki (na oddziale położniczo-noworodkowym) w ramach „przedłużonej hospitalizacji matki karmiącej piersią z powodu stanu zdrowia dziecka – od 5 doby od porodu”. Koszt takiego pobytu wynosi 102 zł za dobę. i za to płaci już nfz więc może o to się powołać! jeśli chodzi o laktacje to koleżanka u góry podała przydatne linki! pozdrawiam i życzę powodzenia!

2014-09-05 10:44

Wiec tak - zacznę od tego, że jeżeli dziecko nie jest karmione mlekiem matki, to matka nie może być z dzieckiem cały czas. Tzn. jeżeli matka karmi swoim mlekiem - obojętnie czy z piersi czy odciąganym, szpital MUSI umożliwić mamie pobyt z dzieckiem w szpitalu 24/7. Niestety szpital w tym wypadku mamie w sumie nic prócz zaplecza sanitarnego nie musi udostępniać i za całą resztę zwykle się płaci albo trzeba mieć swoje - materac, koc, pościel i jedzenie. Jeżeli matka nie karmi to niestety szpital nie musi jej pozwolić zostać przy dziecku - jedynie w godzinach odwiedzin, przy zabiegach itp. jednakże.. W wielu szpitalach pozwalają zostać jednemu z rodziców przy dziecku, szczególnie, jeżeli dziecko jest bardzo małe - wiadomo, pielęgniarek nie jest za dużo i im to tez jest na rękę a one też wiedzą, że dziecko nie wyzdrowieje szybciej jak przy rodzicu. Ja sama byłam z moim maluchem w szpitalu i miałam możliwość przy nim zostać i nawet dostałam łóżko i koc od pielęgniarek. Jeżeli chodzi o mamy wcześniaków to maja one szczególne prawa - tu o tym http://lovi.pl/pl/forum/2/3498 no i o pobycie w szpitalu http://lovi.pl/pl/forum/11/2054/1