Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Sekcja prawna (115 Wątki)

szpital - wypis matki gdy niemowlę zostaje - czy mogą

Data utworzenia : 2014-09-05 09:50 | Ostatni komentarz 2014-11-18 10:15

Zuźka

16652 Odsłony
10 Komentarze

Moja koleżanka urodziła kilka dni temu. Maluszek jest wcześniakiem, Ona walczy o pokarm, na razie jest kiepsko. Lekarze zapowiadają, że dziecko zostanie co najmniej dwa tygodnie w szpitalu, pielęgniarka powiedziała, że zdarza sie, że wypisują matkę, szczególnie gdy nie ma pokarmu. Jak to wygląda według prawa? Czy mogą coś takiego zrobić? Czy nie jest tak, że masz prawo być ze swoim dzieckiem, gdy ono jest w szpitalu? Proszę najlepiej o przepisy, na które w razie czego będziemy mogły się powołać. TO PILNE

2014-11-18 10:15

Tak,jest takie coś że jeśli dziecko musi pozostać w szpitalu to matka która nie karmi może być wypisana do domu ale lepiej dla niej i dla dziecka byłoby żeby pozostala w szpitalu razem z dzieckiem.Nigdy bym nie zostawiła samego d dała w szpitalu chorym miała siedzieć z nim tam miesiąc!Dziecko by czuło bliskość i miłość mamy dlatego najlepiej pozostać przy nim.Nie rozumiem jak lekarze mogą wypisać matki do domu które nie karmia piersią.

2014-10-27 09:32

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, czytałam je na bieżąco. Tutaj na szczęście moja koleżanka była z dzidziusiem cały czas, walczyła o pokarm, odciągała, podawany był butelką bo maluszek nie dawał rady ssać piersi.

2014-10-19 20:06

Niezbyt rozumiem argument wypisuja matke szczegolnie gdy nie ma pokarmu - to jakis paradoks gdyz kobieta rodzac nawet wczesniaczka pokarm ma w ilosci zupelnie mu wystarczajacej - z reguły wczesniaki w pierwszych dobach życia jedza po kilka ml. Podczas pobytu noworodka w oddziale kobieta ma prawo przebywac z nim w świetle obowiazujacych praw pacjenta, nie ma jednak odniesienia co do wypisu kobiety ze szpitala, pobyt matki wiaze sie z kosztami dla szpitala wiele placowek proponuje zakwaterowanie w hotelu dla matek niestety platne z wlasnej kieszeni. Także posumowujac nie ma uwarunkowan prawnych, ktore mowia ze kobieta moze przebywac w szpitalu z dzieckiem na koszt placowki.

2014-09-21 20:54

Nie wiem, czy to zależy na jakim oddziale jest dziecko i jak długo. W każdym razie, synek jak się urodził, to okazało się, że ma jakąś infekcję, dostał antybiotyk i musiał zostać tydzień w szpitalu, normalnie na oddziale położniczym, a ja zostałam razem z nim i z tego, co mi mówili, to jest normą. Nawet jak przychodził obchód ginekologiczny to tak szybko, szybko, bo zawsze ktoś rzucił hasło, że ja "czekam na dziecko", a sama mogłam być już wypisana po 2 dniach. Nie wyobrażam sobie, żeby mi kazali iść wcześniej do domu. Ale wiadomo, że na położniczym matka leży razem z dzieckiem na sali i cały czas się nim zajmuje - my ze względu na infekcję Małego dostaliśmy pojedynczą salę - a na intensywnej terapii to jednak wygląda inaczej,

2014-09-19 21:09

Zuzia jeżeli możesz daj znać jak sprawa została rozwiązana i jak Twoja koleżanka oraz maluszek.: )

2014-09-16 11:11

mama ma prawo odmówić wyjścia ze szpitala tym bardziej że lakatcja jest częścią opieki szpitalnej a jak dobrze zrozumiałam u jeszcze jej nie ma, pacjentka wychodząc do domu niestety zosatje bez opieki ponieważ jak powszechnie wiadomo patronaże są u noworodka nie u matki a noworodka w domu nie ma, czasmi położne pisza do NFZ o zwrt kosztów opieki ale to długa droga nie każdej położnej chce się to robić. Pacjent zawsze ma prawo odmówić wyjścia jeżlei nie czuje sięna siłach być sam w domu. taka praktyka była u mnie w szptalu i była dobra

2014-09-05 21:42

Niestety tak to wygląda w polskich szpitalach. Jeżeli mama nie zgłasza żadnych dolegliwości to zostaje wypisana ze szpitala do domu. Dzidziuś jeżeli nie ma wskazań do wypisu zostaje na oddziale. Mama może do niego przychodzić odwiedzać, kangurować, przystawiać do piersi jeżeli tylko stan dziecka na to pozwala. Niestety nocowanie jest niemożliwe, chyba że szpital ma przystosowane pomieszczenia które są zapewne dodatkowo płatne. W takich przypadkach przydatny staje się laktator (może być do wypożyczenia na oddziale). Stres na pewno nie będzie wpływał pozytywnie na proces laktogenezy.

2014-09-05 14:45

Zuśka a czy dziecko jest na normalnym oddziale czy na intensywnej terapii noworodka ? Moja córeczka urodziła się wcześniakiem i trafiła na oddział Intensywnej Terapii i mnie wypisano po 3 dniach od cc a ona została w szpitalu i nie miałam nic do gadania ,,codziennie musiałam jeździć karmić do szpitala ,,,jeśli chodzi o pokarm to dają w szpitalu buteleczki dla matki karmiącej i ona z domu ściąga i napełnione się przywozi i pielęgniarki karmia co 3 godziny taki jest schemat Codziennie się ściąga i oddaje pokarm pielęgniarką nikogo nie obchodzi ile kilometrow od szpitala mieszkasz - ale tak jest akurat na ?Oddziale Intensywnej Terapii Noworodków - tak matka zostać z dzieckiem nie może . Na normalnym oddziale nie mam pojęcia jak jest .