Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Sekcja prawna (115 Wątki)

Dodatek mieszkaniowy

Data utworzenia : 2013-11-26 19:08 | Ostatni komentarz 2014-06-11 10:08

Proud Mommy

6272 Odsłony
15 Komentarze

Informacje o dodatku mieszkaniowym

2014-01-08 10:41

Proud Mommy dziękuje za odpowiedz, będę się starała o ten dodatek może się uda;) mam jeszcze jedno pytanko mieszkamy na stancji , nie mamy żadnej umowy z właścicielem czy taka umowa jest nam potrzebna ?

2014-01-07 20:28

Monika, no przy wynajmie musisz mieć umowę wynajmu lokalu. Basiu, przy dodatku mieszkaniowym mówi się o powierzchni normatywnej i maksymalnej. Wy mieścicie się w tej maks na 3 osoby. Dodatek się należy, o ile spełniacie wszystkie warunki :)

2014-01-07 16:04

Proud Mommy a czy metraż mieszkania ma znaczenie? my mamy 54 m i jest nas trójka ?

2014-01-07 10:48

a jaki jest ten typ ?Co masz na myśli ?

2014-01-07 10:42

Przy wynajmnie lokalu musicie mieć odpowiedni typ umowy z jego właścicielem. Do tego spółdzielnia musi wypełnić wniosek o opłatach ponoszonych przez Was co miesiąc. Ale obstawiam, że spokojnie wbijecie się w kryteria dofinansowania :)

2014-01-07 10:07

Przez 6 msc otrzymuje sie taki dodatek ? Mój przypadek : Partner pracuje i zarabia 1600 zł ( prywaciarz) Ja jestem do tego msc na macierzynskim a nastepnie mam zamiar isc na wychowawczy wynajmujemy mieszkanie , czy nalezy nam się ?

2013-11-26 19:18

-Właśnie przypomniałam, że mamy rodzinne, a brak słowa o dodatku mieszkaniowym :) Wybaczcie, że posłużę się informacjami ze strony >>> http://www.infor.pl/prawo/gmina/nieruchomosci/70528,Kto-moze-otrzymac-dodatek-mieszkaniowy.html Dla kompletnie niewtajemniczonych napiszę, jak to wygląda w naszym przypadku. Nasza rodzina.składa się z 3 osób, z czego tylko jedna jest pracująca. Składając dokumenty do dodatku potrzebujemy wniosku, który wypełnia nam spółdzielnia mieszkaniowa, umowa najmu lokalu (mieszkanie figuruje na teściową, my więc jesteśmy jakby najemcami), ksero mojej karty aktywności z PUP, ksero zasiłku rodzinnego, deklaracja dochodów za 3 miesiące kalendarzowe poprzedzające miesiąc złożenia wniosku (czyli jeśli składam wniosek pod koniec listopada ubiegając się o dodatek od grudnia, to deklaracja dotyczy, sierpnia, września i października), zaświadczenie o dochodzie męża za 3 miesiące jak w deklaracji (z tym świstkiem jest zawsze najwięcej problemu, bo księgowe nie wiedzieć czemu źle taki papier wypełniają). Jeśli Zarząd Mienia Komunalnego nie ma żadnych zastrzeżeń co do dokumentów, a wszystko jest wypełnione poprawnie, to od razu na miejscu wydawana jest decyzja o przyznaniu bądź nie takiego dodatku. Jest on ważny przez okres 6 miesięcy :)