Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

silny odruch ssania u noworodka

Data utworzenia : 2016-11-10 22:35 | Ostatni komentarz 2016-11-11 22:28

princess3

6537 Odsłony
6 Komentarze

Jak uważacie czy dziecko które,praktycznie co godzinę chce ciągnąć z piersi ma takie potrzeby pokarmowe czy przeważa tu u noworodka silny odruch ssania ? Moje dzieci praktycznie nieustannie na piersi wisiały,a ja miałam w nocy maraton przy dziecku.Moze lepiej by było dać dziecku smoczek i przy nim zaspokoi swoje potzeby a ja będę miała trochę więcej snu? Chciałabym aby w przypadku trzeciej ciąży było nieco inaczej,bo gdzieś zdecydowanie popełniałam błędy.

2016-11-11 22:28

Princess3 tutaj masz podobny watek:)) http://lovi.pl/pl/forum/2/6243/1

2016-11-11 13:51

Moim zdaniem wszystko zależy od sytuacji. Tak jak Iwona pisze dziecko chce tej bliskości matki, a niekoniecznie jest głodne. Najczęściej jest tak jak dziecko karmione jest z butelki. Może sprawdź z tym smoczkiem czy rzeczywiście tak jest.

2016-11-11 08:55

Mój syn mial bardzo silny odruch ssania. W szpitalu denerwował się szybko, że mleka nie ma, po dokarmieniu butelka z mlekiem, później glukozą, bo zbyt szybko głodny wg położnej, dostał smoczek i w końcu część nocy przespał. W domu smoczka nie akceptował, musiała być pierś. Ale przez to, że w pierwszych prawie 3 miesiącach wisiał na piersi, to laktacja była rozwinięta, mimo początkowych problemów. Widać potrzebował dużo bliskości. Smoczek wrócił później, głównie na spacerze i podczas jazdy autem.

2016-11-11 07:57

Na początku noworodek ma prawo do częstych pobudek nawet w nocy. Natomiast w późniejszym czasie jest to spowodowane potrzebą bliskości i poczuciem bezpieczeństwa i w takich przypadkach jeżeli dziecko zaakceptuje smoczek to jak najbardziej można mu go podać. Mój synek nie da się oszukać smokiem i ja niesety nadal mam maraton w nocy.

2016-11-10 22:57

a ja jestem zwolenniczką smoczków, sa obecnie tak dobrze zbadane i profilowane, ze nie zakłocają ssania piersi, mama tez potrzebuje czasu dla siebie, dla pozostałych dzieci itp., smoczek to świetny zastępnik piersi

2016-11-10 22:55

Dziecko czuje się bezpiecznie i potrzebuje bliskości stąd to. A smoczek to nie rozwiązanie,szczególnie na początku karmienia. Dziecko reguluje laktacje pod siebie to tylko się cieszyć,że ssa,bo nie będzie problemu z brakiem pokarmu. To nie trwa wiecznie i uważam,że warto dać dziecku ssać tyle ile chce. Ono wie co jest dla niego dobre i to leży w jego instynkcie