Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1190 Wątki)

Jakość mleka

Data utworzenia : 2015-06-24 07:57 | Ostatni komentarz 2015-07-06 14:29

goldi

9798 Odsłony
15 Komentarze

Witam. Mój synek kończy dzisiaj 11 tygodni i cały czas karmię go piersią na żądanie. Mam jednak wrażenie że od jakiegoś tygodnia chce jeść coraz częściej i dłużej... Wydaje mi się że mleka mam dużo, bo nawet jak Maluszek skończy to jeszcze z piersi leci. Czy to możliwe że mój pokarm jest zbyt mało wartościowy? Można to jakoś sprawdzić?

2015-06-24 18:45

Najważniejsze jest żeby maluszek przybierał na wadzę, jeśli tak jest nie masz się co martwić :)

2015-06-24 18:21

Dziekuje za odpowiedzi. Nie bede dokarmiac poki to nie bedzie konieczne:-) na spacerze dowiexzialam sie od innej mamy ze powinnam troche mlaka odciagmac do kieliszka i sprawdzic czy zrobi sie na gorze korzuch. Ale wydaje mi sie to bez sensu bo tak jak pisze Beata74 pokarm jest rozny o roznej porze. Chciala. Sie upewnic:-)

2015-06-24 13:46

Nie ma czegoś takiego jak niewartościowy czy mało treściwy pokarm!!! Raczej Pani dziecko może wymagać więcej pokarmu, więc ssie więcej, żeby podkręcić produkcję, to się zdarza co kilka tygodni w ramach tzw. skoków rozwojowych. Jeśli dziecko dobrze przybiera na wadze, to spokojnie karmimy się dalej i nie myślimy o dokarmianiu, bo wtedy to rzeczywiście jest droga do zmniejszenia ilości pokarmu

2015-06-24 13:16

Tak jak pisze Beata nie ma czegoś takiego jak mało tresciwe mleko... Kiedyś się mówiło że mleko jest albo tłuste ( dobre) albo słabe... Ale to nie prawda!!!! Nie dokarmiaj mm broń Boże!!! Jak piszesz masz dużo mleka a od dokarmiania będzie go coraz mniej!!!

2015-06-24 11:57

Nikt takiej szczegółowej analizy Twego pokarmu nie dokona. Miarą jego jakości jest rozwój Twojego dziecka. Jak prawidłowo się rozwija, przybiera na wadze to znaczy, że jest dobrze. Szczególnie, że mleka masz jeszcze w zapasie po skończeniu jedzenia. Może być to skok rozwojowy. Ja po tym rozpoznawałam, kiedy nadchodził u mojej córki.

2015-06-24 11:12

Goldi pokarm na pewno nie jest mało treściwy, bo czegoś takiego nie ma. Dziecko widocznie potrzebuje dłuższych karmień ponieważ rośnie i potrzebuje więcej mleczka niż na początku. Jednak mleko na pewno jest wartościowe. Mleko zawsze dopasowuje się do dziecka, do pory karmienia. Na przykład wieczorem mleko jest bardziej sycące. Nawet gdyby twój pokarm miał kolor wody, był przezroczysty to jest odpowiedni dla dziecka. Mleko zmienia swój kolor ( czasami jest biale, czasami bardziej pzezroczyste ).Ale chcę podkreślic NIE MA czegoś takiego jak niewartościowy pokarm. Absolutnie nie dokarmiaj dziecka mm. To jest największy błąd jaki mogłabyś zrobić. Dokarmianie zabużyłoby Twoją laktację. Karmienie piersią jest moźliwe, ja karmię 27 , miesięcy i wiem, że czasami dziecko leży cały dzień z nami w łóżku i tylko pije. Dzoecko co jakiś czas przechodzi skok rozwojowy i wtdy potrzebuje więcej poakrmu. Karm dziecko jak najczęściej, na żądanie,a na pewno będzie dobrze.

2015-06-24 09:41

Z czasem dziecko potrzebuje coraz wiecej jedzonka wiec nic dziwnego ze pije czesciej :) ale tez tak moze byc ze Twoj pokarm jest malo tresciwy dla maluszka.. moze sprobowac dokarmiac z butelki mm chociaz watpie ze bedzie to konieczne.. a placze jak je? Albo jak skonczy i za chwile znowu jest glodny?