Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1190 Wątki)

Jakość mleka

Data utworzenia : 2015-06-24 07:57 | Ostatni komentarz 2015-07-06 14:29

goldi

9799 Odsłony
15 Komentarze

Witam. Mój synek kończy dzisiaj 11 tygodni i cały czas karmię go piersią na żądanie. Mam jednak wrażenie że od jakiegoś tygodnia chce jeść coraz częściej i dłużej... Wydaje mi się że mleka mam dużo, bo nawet jak Maluszek skończy to jeszcze z piersi leci. Czy to możliwe że mój pokarm jest zbyt mało wartościowy? Można to jakoś sprawdzić?

2015-07-06 14:29

Dorota a dłużej Ci dziecko śpi w nocy jak zje kleik ?? Bo mi się wydaje, że ta metoda z kleikiem czy kaszką nie działa i dziecko i tak się budzi. Koliberek lekarz ma rację, pokarm zawsze dostosowuje się do potrzeb dziecka.

2015-07-06 13:40

Sprawdzić można tylko czy dzidziuś przybiera na wadze czy nie. moja córcia też tak miała. Czasem jadła 40 minut i ledwo wytrzymywała 1,5 godz. Potem znowu jadła 2-3 minuty i absolutnie nie chciała więcej. Teraz ma 5 miesięcy skończone ładnie przybiera i jest tylko na piersi, pediatra nie kazała dokarmiać. Czasem na kolację daje jej troszkę kleiku ryżowego ale to tylko z nadzieją, że dłużej da pospać mi w nocy.

2015-07-06 12:15

Lekarz moich dzieci twierdzi ze pokarm matki ma najlepsze własciwosci dostosowane do malenstwa poniewarz ja tez malam obawy co do tego czy niemusze dokarmiac córci.Jesli dziecko dobrz przybiera na wadze to wszystkojest ok.

2015-06-28 21:52

Mariczka dokładnie to nie jest mierzalny wyznacznik wartości mleka. Po kilku dniach od porodu mleko robi się bardzo przezroczyste i moja położna mi o tym powiedziała i od razu usłyszałam, żebym czaami nie wpadła wtedy na pomysł odstawienia dziecka.

2015-06-28 07:50

Tak jak napisała Pani dr, określenie zbyt mało treściwe mleko nie istnieje. Nasze babki twierdziły, że tłustość mleka sprawdza się, gdy wstawimy do lodówki i gdy doczekamy parę godzin sprawdzamy ile tłuszczyku zgromadzi się na wierzchu mleka. Jednak nie jest to mierzalny wyznacznik wartościowości mleka.

2015-06-27 21:53

Pamiętam taką sytuacje gdy moja teściowa została z małą i zapasem mleka, a my udaliśmy się na parapetówkę, gdy wróciliśmy cały zapas mleka został opróżnione i usłyszałam, że "ona cały czas była głodna" i "tak zachłannie jadła". Pomyślałam, że może faktycznie taj jest i dokarmiłam piersią córkę, skończyło się to dużym ulaniem..Na drugi dzień "życzliwa" teściowa zadzwoniła ze złotą radę..że moje mleko jest mało wartościowe, ja kiepsko się odżywiam przez co nie przekazuję dziecku tego co najlepsze i ono jest nieustannie głodne..W odpowiedzi usłyszała, że mleko jest wartościowe i dziecko się najada bo przespało całą noc, bez konieczności wstawania na mleko. Wiadomo chciała dobrze, aczkolwiek..ta rada niewiele dobrego wniosła, jedynie irytację. Także tak jak przedmówczynie potwierdzały i ja potwierdzę, że nie ma czegoś takiego jak niewartościowe mleko.

2015-06-25 10:15

Nie ma czegoś takiego jak mało wartościowy pokarm. Lecz niestety wiele młodych matek się tego nasłucha nawet od położonej. Mleko zmienia się w trakcie karmienia a nawet w dzień I w nocy jest inne. Maluszek nie koniecznie jest głodny co może potrzebować bliskości i kontaktu z Tobą. W końcu dopiero co był w twoim brzuchu słyszał bicie serca i w ogóle. Pierś dla maluchów nie służy tylko do zaspokojenia głodu ale daje im również bezpieczeństwo i ukojenie . Mój syn do końca 3 miesiąca się prawie z nią nie rozdawał a potem gdy był już na to gotowy przerwy zaczęły się robić coraz dłuższe. Więc nie martw się pokarm jest na pewno dobry cierpliwości a wszystko się ułoży. Pozdrawiam

2015-06-24 21:45

Goldi ta metoda o której piszesz była stosowana kiedyś, ale tak jak powiedziałam pokarm się zmienia i dostosowuje do potrzeb dziecka i pory dnia, także takie ściąganie pokarmu jest troszkę bez sensu. Jeśli dziecko cały czas dobrze przybiera na wadze to na pewno nie masz się czym martwić. Jeśli będziesz miała jakieś pytania odnośnie karmienia to chętnie Ci pomogę.