Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

ból brodawki

Data utworzenia : 2015-05-15 10:39 | Ostatni komentarz 2015-07-08 09:49

P.Kubis

5953 Odsłony
32 Komentarze

od kilku dni mam okropny bol brodawki. gdy mala zaczyna ssac to az czasem lzy staja w oczach. i to tylko w jednej piersi. może orientujecie się co to może być? zadnych zmian skórnych,opuchlizny, nic.. karmie już 9 miesiąc. [Wątek zamknięty Zapraszamy do nowszego wątku dotyczącego pleśniawek na piersiach - http://lovi.pl/pl/forum/2/5079 Redakcja LOVI]

2015-05-16 13:38

alicjas132 ma rację...czasami objawy mogą być mniej specyficzne lub zaostrzać się stopniowo.Po wykluczeniu innych przyczyn bólu powinnaś sięgnąć po preparaty przeciwgrzybicze profilaktycznie i stosować minimum przez 2 tygodnie...taką kurację stosuje się zawsze zarówno u dziecka jak i mamy w przypadku pojawienia się zmian u jednego z nich.

2015-05-16 13:10

Nawet jeśli nie widziałaś żadnych zmian skórnych, to i tak powinnaś smarować czymś profilaktycznie. Tak jak pisalam, u mnie te zmiany były ledwo widoczne - w tym miejscu co mnie najbardziej bolało była taka jaśniejsza plamka i to tyle. Normalnie bym tego pewnie nie zauważyła.

2015-05-15 22:07

Dokladnie bol tylko jednej brodawki także po karmieniu. Ugryziona nie zostalam ale co do plesniawek to mala ostatnio miala. I tez zastanawialam sie czy to przypadkiem nie jest powodem no ale nie widzialam zadnych zmian skornych...

2015-05-15 20:51

A nie masz tam jakiegoś śladu po ugryzieniu? Ja miałam potworny ból brodawki, albo jak Mały mi ją przygryzł i wtedy miałam tam rankę, wyglądającą dosłownie jak ślad po zębie, albo jak Mały miał raz pleśniawki i zakażenie grzybicze przeniosło mi się na brodawkę - naprwdę trzeba było się przypatrzeć, żeby coś tam zobaczyć, normalnie jakby mnie nie bolało pewnie bym nie zwróciła nawet na takie drobne zmiany uwagi. A i za jednym i za drugim razem ból był potworny.

2015-05-15 20:34

P.Kubis nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale odczuwasz ból tylko jednej brodawki, który pojawia się zaraz przy przystawieniu dziecka do piersi i ten ból utrzymuje się także po karmieniu przez jakiś czas a potem zanika...? Jeśli brodawka sutkowa nie posiada żadnych zmian chorobowych może wynika to z tego że dziecko ssie tę pierś bardziej energicznie lub maluch jest pobudzony, niespokojny...może ząbkuje. Próbowałaś zmienić pozycję karmienia?

2015-05-15 19:44

U mnie to od czasu d czasu się zdarza ale to ze względu na zbyt dużą eksploatację - karmię bliźnięta. Najgorzej jak czasem szczegolnie córka przyszczypnie brodawkę. Może u ciebie też właśnie coś takiego miało miejsce i masz obtartą tą brodawkę. U mnie czasem nic nie widać - żadnej zmiany a czasem mam pęcherzyki - jak przy obtarciu. Czy ból jest tylko przy ssaniu czy sutek jest tkliwy też poza tym?

2015-05-15 18:34

przystawiam.ale nie to na pewno nie jste zastoj pokarmu. mam uregulowany,ze tak powiem dawno już nadmiaru nie miałam. do każdego karmienia inna piers. ale gdy karmie bolaca to po tym jeszcze długo odczuwam bol...

2015-05-15 16:50

Gdy ja tak miałam okazało się,że był to zastój pokarmu. Jeżeli okażę się, że masz to samo,to niestety musisz pomimo bólu przystawiać dziecko do tej piersi jak najczęściej. Pomóc może także zmiana pozycji do karmienia ( ja najczęściej karmiłam na leżąco więc podczas zastoju starałam się córkę karmić spod pachy). Chłodź takżę pierś po każdym karmieniu aby zmniejszyć obrzęk a przed karmieniem rozgrzewaj ją aby ułatwić wypływanie pokarmu.