Karmienie piersią (1176 Wątki)
Karmienie piersią nie jest łatwe
Data utworzenia : 2015-02-09 23:51 | Ostatni komentarz 2015-02-10 19:09
Gdy zaszłam w pierwszą ciąże było to dla mnie coś oczywistego i naturalnego . Urodzę dziecko i będę je karmić co w tym może być trudnego ? Niestety wszystko poszło nie tak . Już od początku było nie tak , córka urodziła się przez cesarskie cięcie , była śliczna , niestety dopiero po 24 g pierwszy raz ją zobaczyłam i przystawiono mi ją do piersi . I niestety okazało się , że to nie takie oczywiste i nie takie łatwe . Mała źle chwytała , miała silny odruch ssania , co przy błędach w dostawiamu dało bolesne rany i totalną depresję . Bo nie dosyć , że nie umiałam urodzić to i wykarmić też nie umiem :( Niestety nigdzie nie znalazłam wsparcia , nikt nie podał mi pomocnej dłoni . Nie wiedziałam gdzie iść kogo prosić o pomoc . Zostałam sama w domu z bólem i bezsilnością i płaczącym głodnym dzieckiem . Walczyłam ... walczyłam jak lew z laktatorem w dłoni , ściągałam mleko przez 6 tygodni , przez 6 tygodni wierzyłam że mi się uda . Nie udało , to był cios , czemu , co zrobiłam nie tak . Mocno to przeżyłam ja sama , bo rodzina bardzo chciała wspierać . Mówili odpuść , daj sobie spokój bo jesteś zła i nieszczęśliwa a to małej nie pomaga . Wiedziałam lepiej ... obwiniałam się , że za mało z siebie dałam . Córka wykarmiona butelką ma się dobrze , jest zdrowa , kochana i taka jak inne dzieci . Przy drugiej ciąży wiedziałam co ma być to będzie , łatwo nie będzie . Bo to nie jest łatwe i oczywiste . To nie jest tak że wszystko idzie idealnie jak w filmie do wszystkiego trzeba dojść cierpliwością i ciężką pracą . Drugi poród też cc . Problemy z dostawieniem , ból rany i krew i ... doradca laktacyjny :) Babka z jajem , pomogła pocieszyła , doradziła i wysłuchała na luzie bez nagoniki i spięcia typu " musisz karmić piersią " . Było ciężko , często łzy same płynęły , częśto wrzeszczałam w poduszkę że nie dam rady , że ani raza więcej . Przeżyłam , nawał i zastój , grzybice i strupy . Przeżyłam bo chciałam , bardzo chciałam dla siebie nie dla innych i dla Niej mojej córki . Dla jej uśmiechu . Karmię prawie 4 miesiące ile jeszcze ... a kto to wie , do diabła z domysłami . Karmię tu i teraz dałam radę jestem wielka :)
Sortowanie: