Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1135 Wątki)

co to jest mleko mamy i z czego sie składa...

Data utworzenia : 2013-02-21 11:13 | Ostatni komentarz 2014-02-23 14:03

klamerka123

6634 Odsłony
3 Komentarze

Mleko mamy to doskonały pokarm dla każdego noworodka. to najlepszy prezent jaki może ofiarowac większośc mam po przyjściu na świat swojej małej pociechy. W momencie karmienia, dzięki naturalnej, bliskości między wami tworzy się silna więź. Badania mleka mamy pokazują, że nocą zawiera ono trzykrotnie więcej tłuszczu, niż w dzień, kiedy z kolei ma więcej białka.Dlatego lekarze w pierwszym miesiącu życia zalecają budzić dziecko na karmienie w nocy, aby zapewnić dziecku wartościowy pokarm, niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju. Do szóstego miesiąca mleko mamy zaspokaja potrzeby niemowlęcia, zawiera ciała odpornościowe i składniki odżywcze. W pierwszych dwóch dobach życia jest to tzw. siara, czyli gęsty płyn zawierający przede wszystkim białko i przeciwciała. Następnie jego skład różnicuje się. Początkowo z piersi płynie pokarm bardziej wodnisty, zaspokajający pragnienie, by po kilku minutach zgęstnieć zwiększa się wówczas zawartość tłuszczów, białek i cukrów. Skład mleka to: LAKTOZA ok 7% ( 7,0 g/100 ml ) TŁUSZCZE ok 3,8 % (3,0 do 4,5 g/100 ml) BIAŁKO ok 1,2 % ( 0,89 do 1,4 g/100 ml) WITAMINY WODA ok 87,6 % SOLE MINERALNE ok 0,21 % PRZECIWCIAŁA Dlatego warto chociaż na początku karmić noworodka piersią...

2014-02-23 14:03

Skład pokarmu kobiecego A więc w pokarmie znajduje się: Białko: • dzieci przyswajają je niemal w 100% • jest lekkostrawne • dużo wchłania się aminokwasów, bo około 5 razy więcej niż w mleku krowim • NIE ZAWIERA beta- laktoglobuliny jest to silny alergen, który znajduje się w mleku krowim Enzymy • enzymy wspomagają układ trawienny Twojego dziecka • niektóre enzymy takie jak alfa1- antytrypsyna – blokuje trawienie białek odpornościowych, które znajdują się w mleku kobiecym Cholesterol • jest to go więcej w pokarmie niż w mleku modyfikowanym • korzystnie wpływa na rozwój mózgu, a przez to na sprawność umysłową Tłuszcze • ważny element do rozwoju komórek nerwowych i komórek siatkówki • to kalorie, które są potrzebne do wzrostu i magazynowania energii • dziecko bardzo ładnie trawi tłuszcze dzięki lipazie, która na początku trawi tłuszcze w pokarmie, a także uaktywnia enzymy w jelitach malucha • podczas trawienia tłuszczów uaktywniają się czynnik przeciwinfekcyjny Laktoza • składnik ten wspomaga rozwój bakterii: Lactobacillus bifidus. Znajduje się ona w przewodzie pokarmowym • zapobiega wahaniom się stężenia glukozy we krwi dziecka • przyczynia się do rozwoju mózgu Czynnik wzrostu • pobudza dojrzewanie układu nerwowego • pobudza rozrost komórek w jelicie Witaminy • w odpowiedniej ilości dla Twojego dziecka • jedynie witaminę D3 uzupełnia się na jesieni i w zimie Składniki mineralne • dzieci karmione piersią mają mniej obciążone nerki przez zmniejszone ilości soli (gł jonów Cl, K, Na, PO4 i SO4). Ich stężenie jest aż 3 razy mniejsze niż w mleku krowim • rzadko dochodzi do odwodnienia organizmu dziecka • żelazo w około 70% jest przyswajane z mleka kobiecego, natomiast z krowiego tylko w około 10% • wapń wchłania się dobrze poprzez odpowiednie stężenie fosforu i wapna w pokarmie • fluor jego zawartość w mleku jest uzależniona od diety matki. Kiedy kobieta spożywa wodę z niską zawartością tego pierwiastka. Powinno się uzupełniać fluor doustnie od 6 miesiąca. Oczywiście po uprzedniej konsultacji z lekarzem, ponieważ nadmiar fluoru jest wręcz niepożądany. Woda • jest zawsze odpowiednia jej podaż w pokarmie kobiecym • w czasie dni bardzo upalnych dziecko częściej wyraża chęć jedzenia, ale je krótko. Tak naprawdę jest to pojenie dziecka. Niektórzy uważają, że dopajanie wodą przygotowaną w upalne dni jest zbędne inni mówią żeby dopajać. Tak naprawdę musisz częściej niż zwykle przystawiać dziecko do piersi. Wtedy pijąc choć po troszeczku jest szansa, że wszystko jest w porządku. Przeciwciała •IgA są bardzo ważne dla przewodu pokarmowego i układu oddechowego dziecka. Dlaczego? Ponieważ wbudowują się w ścianę jelit, a dzięki temu zapobiegają przedostaniu się drobnoustrustroje chorobotwórczych do innych tkanek. Tak samo jest w przypadku układu oddechowego. IgA ma zdolność zwalczania bakterii, wirusów, a przez to chroni przed wieloma zakaźnymi chorobami. Największe stężenie tych przeciwciał jest w siarze (pierwsze mleko matki) To są przeciwciała, które wytworzyły się w organizmie matki na skutek zetknięcia z drobnoustrojami. A, że noworodek i jego mama przebywają w tym samym środowisku. To wytworzone przeciwciała mają chronić malucha właśnie przed tymi drobnoustrojami, które znajdują się we wspólnym środowisku. Jest to bardzo istotny mechanizm, ponieważ dziecko rodzi się bez odporności. Tak naprawdę odporność uzyskuje poprzez pokarm matki. Oprócz tych IgA jest cała bateria ważnych komórek w mleku matki, która ma na celu ochronić dziecko, a mianowicie: •Makrofagi, Lizozym – niszczą bakterie napotkane w przewodzie pokarmowym dziecka •Limfocyty T i B – walczą z drobnoustrojami poprzez zwiększenie ilości przeciwciał w organizmie dziecka •Laktobacillus bifidus- stanowi ok. 99 % flory bakteryjnej przewodu pokarmowego noworodka karmionego wyłącznie mlekiem matki. Uniemożliwia namnażanie się bakterii po przez zakwaszanie przewodu pokarmowego. •Laktoferyna – również hamuje namnażanie się bakterii głównie gronkowców i E. Coli oraz grzybów. Nie można zapomnieć o: •Kobaltofilinie- w jelitach ułatwia wiązanie i wchłanianie się kwasu foliowego i witaminy B12. Poza tym hamuje rozwój bakterii. Dzięki temu zapobiega anemii. Jeżeli zapoznałaś się z powyższymi składnikami, wiesz jak ważne jest karmienie piersią źródło http://www.zapytajpolozna.pl/po-porodzie/karmienie-piersia/sklad-pokarmu-kobiecego.html

2013-02-25 12:29

Skład mleka mamy zależy od: Czasu trwania ciąży. W porównaniu z mlekiem, jakie otrzymuje noworodek urodzony o czasie pokarm przeznaczony dla wcześniaka jest odpowiednio inny. Mleko mamy, która urodziła dziecko przed 37. tygodniem ciąży jest bogatsze w białko, tłuszcz, przeciwciała oraz niektóre minerały - zwłaszcza żelazo. Mleko mamy jest najwłaściwszym pokarmem dla wcześniaka, nawet jeśli nie potrafi on jeszcze ssać. W takim przypadku zaleca się odciąganie pokarmu i podawanie go dziecku w taki sposób, na jaki pozwala stan zdrowia dziecka. Aktualnego etapu laktacji. Siara – pierwszy pokarm. Mleko dojrzałe. Jest wytwarzane po 2 tygodniach od porodu. Ma niebieskawy odcień, jest lekko przeźroczyste. W porównaniu do znanego nam najlepiej mleka krowiego wygląda na rozcieńczone, co często wywołuje nieuzasadnione obawy o jakość pokarmu. Mleko dojrzałe zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze – białka, cukry, tłuszcze, witaminy, minerały oraz wodę – w ilościach dokładnie dostosowanych do potrzeb dziecka. Proporcje zawartości tych składników są różne w zależności od pory dnia, a nawet długości pojedynczego karmienia. Mleko dojrzałe dostarcza również substancji, które pomagają w trawieniu, wzroście, rozwoju i zapewniają ochronę przed infekcjami. Wszystkie te właściwości mleka utrzymują się przez cały okres karmienia, niezależnie od długości jego trwania. Fazy karmienia. Mleko pierwszej fazy karmienia, czyli w pierwszych minutach posiłku, zawiera więcej wody, laktozy, natomiast mniej tłuszczu. Mleko drugiej fazy karmienia ma więcej tłuszczu. Ilość tłuszczu w mleku matki zmienia się również w poszczególnych karmieniach. Pory dnia. Mleko wytwarzane w nocy zawiera kilkakrotnie więcej tłuszczu niż w dzień, nocne karmienia są więc szczególnie korzystne dla rozwoju mózgu. Stanu zdrowia mamy. Podczas infekcji u mamy jej mleko zawiera więcej przeciwciał. Sposób odżywiania karmiącej ma mały wpływ na skład, ilość i jakość pokarmu. Tylko przy znacznym niedożywieniu matki ilość wytwarzanego pokarmu może się zmniejszyć. Warto jednak, by mama prawidłowo się odżywiała i w ten sposób dbała o swoje zdrowie. Karmienie piersią jest wymagającym procesem dla jej organizmu. Zapach mleka Zapach mleka zależy od jadłospisu mamy. Zmiany zapachu, wraz z nowymi potrawami, których mama próbuje, ułatwiają dziecku przyzwyczajenie się do nowych smaków. Dzięki temu już podczas karmienia piersią dowiaduje się ono o różnorodności pokarmów i przyzwyczaja do diety całej rodziny. zródło:https://www.bebilon.pl/karmienie_piersia/mleko_mamy/zmiany_mleka_mamy

2013-02-21 13:55

mleko mamy zawiera tak jak to opisała koleżanka powyżej zawiera białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne, ale również enzymy, hormony, czynniki wzrostu, a nawet komórki macierzyste. Lekarze opiekujący się wcześniakami podkreślają, że dla maleństwa mleko mamy jest jak lek, gdyż w ten sposób może rozpocząć się kolonizacja jeszcze nie dojrzałego przewodu pokarmowego. Fenomenem kobiecego mleka jest to, że ma on inny skład w zależności, czy kobieta urodziła dziecko w 30 tyg., a czy 40 tyg. ciąży. Mleko mamy wcześniaka zawiera więcej przeciwciał, białka, tłuszczu witamin Ai E, ale za to mniej laktozy, która może powodować kolki. Siara czyli mleko początkowe jest bogata w przeciwciała - immunoglobuliny typu A. Uszczelniają przewód pokarmowy i chronią przed czynnikami mogącymi wywołać alergię. Mój wcześniaczek np nie tolerował sztucznego mleka, były niesamowite wzdęcia brzuszka, wiec musiałam zrobić wszystko żeby karmić naturalnie. Po podaniu mojego pokarmu córka nie miała żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Siara poprawia pracę układu pokarmowego u dziecka, pomaga w wydaleniu smółki, a tym samym pozbycie się bilirubiny z organizmu, dziecko ma mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na żółtaczkę. Między trzecią a piątą dobą po porodzie pojawia się mleko przejściowe. W jego składzie jest bardzo dużo przeciwciał i białek. Później jest mleko tzw. dojrzałe, które jest bardziej bogate w tłuszcz. Mleko zmienia się z zależności od wieku dziecka i pory karmienia, ale również w czasie karmienia. Na początku jest bardziej wodnisty, aby zaspokoić pragnienie, później bardziej gęsty i bogaty w tłuszcze i składniki odżywcze. Badania potwierdzają, że dzieci karmione piersią rzadziej zapadają na choroby układu oddechowego, zapalenia ucha, biegunki, zmniejsza tez ryzyko alergii, anemii, celiakii, chorób autoimmunologicznych. Dzieci karmione piersią w dorosłym życiu rzadziej zapadają na cukrzycę, miażdżycę, otyłość i choroby serca. Dlatego naprawdę warto karmić piersią