Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1176 Wątki)

problem z karmieniem. Młoda mama

Data utworzenia : 2014-06-11 17:58 | Ostatni komentarz 2014-06-19 20:04

r.rosinska

8364 Odsłony
21 Komentarze

mam do państwa pytanie, jestem mamą 3 miesięcznej córeczki od dwóch dni nie jest pazerna na jedzenie je co 3 godziny 4. ale zjada góra 40, 30 ml nie karmię piersią z powodów zdrowotnych ale i córka jest wcześniakiem i leżała w inkubatorze karmiłam moim odciąganym mlekiem z butelki przez miesiąc potem pokarm znikł teraz nie wiem jak powrócić do laktacji ale nie w tym problem córka właśnie od 2 dni nie chce wcale jesc wczesniej zjadała po 90, 80 na noc nawet 100 ml a teraz nic nie śpi a jak już spi to góra 20 minut za to bardzo czesto upomina sie o picie co mam zrobić bardzo proszę o podpowiedź albo może któraś z mam miała takie problemy przecież dziecko nie może żyć samym piciem! chciałabym wrócić do karmienia piersią ale to już chyba nie możliwe,. mam zaledwie 21 lat i samotnie wychowuję córeczkę

2014-06-11 23:03

Levusek, ale za to na temat się rozgadałaś ;)

2014-06-11 22:54

przed chwilą ani jednego komentarza i myślałam, że będę pierwsza, ale oczywiście musiałam się rozgadać :D

2014-06-11 22:53

r.rosinska. Przede wszystkim spokój i spokój :) Jest teraz ciepło, wręcz upalnie i uważam, że mała może zwyczajnie nie mieć takiego apetytu, jak większość dzieci i również dorosłych w tym okresie. Jeśli dopomina się picia to trzeba jak najczęściej je podawać. Najlepiej wodę lub mocno rozcieńczone wodą przegotowaną soczki 100% Jeśli uważasz, że przyczyna nie leży w zmianie pogody, to może w ostatnim czasie zmieniłaś mleko modyfikowane na inne, do którego malutka nie chce się przekonać... Może ma odparzenie, ząbkowanie, może ją coś boli...ale nie piszesz, żeby płakała, więc raczej nie. Jeśli jest marudna i nie śpi to ja bym obstawiała zbyt wysoką temperaturę jednak :) Nie wiem jak ubierasz dzidzie i nie wiem jaka temperatura jest u Ciebie w domku. Może jest zbyt ciepło, a mała jest ubrana za grubo, wtedy się męczy, chce pić, nie chce spać... Co do laktacji myślę, że masz duże szanse, jeśli bardzo chcesz i plus za to, że chcesz:) tutaj na Lovi jest sporo tematów dotyczących pobudzania laktacji. Nie będę więc za wiele się rozpisywać, tylko wkleję Tobie kilka linków: http://lovi.pl/pl/breast-feeding/225/1 http://lovi.pl/pl/breast-feeding/48/1 Naprawde świetne artykuły. Ja ze swojej strony polecam pić Femaltiker i mysleć pozytywnie, a przede wszystkim stymulować systematycznie piersi. Pamiętaj, że dziecku może być ciężko nauczyć się ssać pierś, ale możesz też podawać swoje mleko butelką co już przecież robiłaś. Na tym forum są mamy, które tak właśnie robią i radzą sobie świetnie, ale radzę jednak spróbować dostawiać do piersi, bo to dodatkowo i dużo lepiej niż laktator pobudza laktację i wzmacnia więź młodej mamy i dzidziusia :)

2014-06-11 22:46

Dawaj jej dużo pić, dlatego tak się dzieje, że są okropne upały. Dorosły człowiek nie ma ochoty na jedzenie, a co dopiero dziecko. Ja takie numery już przerabiałam, młoda przy piersi co pół godziny po to żeby pół minuty possać. Dawaj malutkiej tyle ile akurat chce wypić, nawet co chwila, byle się nie odwodniła. Temperatury spadną to powinno wszystko do normy wrócić. O przywróceniu laktacji poczytaj tutaj http://lovi.pl/pl/forum/2/2389/1 . Są metody, które mogą pomóc i u wielu dziewczyn pomagają, tylko trzeba dużo zaparcia i nerwów ze stali :)

2014-06-11 22:36

R.rosinska, do laktacji możesz powrócić. Najlepiej by było z pomocą laktatora elektrycznego. Napisz co dajesz do picia swojej córeczce? Ostatnio były straszne upały i dzieciaczki w większości przerzucily się na mniejsze porcje a częściej. Spróbuj zamiast picia po dwóch godz. od karmienia podawać mleczko. Jeśli będziesz chciała wrócić do karmienia piersią to napisz ile czasu karmiłaś i od kiedy nie karmisz, czy pokarm zanikł sam czy dlatego, że brałaś jakieś leki lub zioła typu szałwia.