Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1176 Wątki)

Mleko smakujące i pachnące jak MYDŁO :)

Data utworzenia : 2014-04-14 23:18 | Ostatni komentarz 2014-05-07 09:13

LEVUSEK

18591 Odsłony
11 Komentarze

Dziewczyny, Pewnie niejedna z Was miała sytuacje, że ściągnięte mleko, które było zamrożone lub przechowywane w lodówce nie smakowało Waszym maluchom. Może im nie smakować, bo bardzo często nabiera charakterystycznego mydlanego zapachu i smaku :) U mnie to nie przechodzi i mały takiego co jest przechowywane nie rusza a z apetytem pije tylko te przechowywane króciutko i prosto z piersi :) Zawsze byłam ciekawa dlaczego tak się dzieje. Poczytałam trochę i okazuje się, że są kobiety, które mają mleko o wysokiej zawartości lipazy- enzymu, który trawi tłuszcze w mleku. Jest to normalne, ale właśnie może spowodować ten charakterystyczny niedobry smak, jednak wartość swoją ma i zepsute nie jest, lecz tylko nadtrawione:) Jestem ciekawa, czy Wy też miałyście taki przypadek? Ja to odkryłam przypadkiem, bo mały właśnie kiedyś nie chciał tknąć, a zawsze był głodomorem. Zapach okropny, mój mąż porównał go do wymiocin:)

2014-04-15 10:31

Marta-1987 masz rację, też czytałam ale ja nie pisałam o tym świadomie, bo smaku i tak to nie zmieni, a wysoka temperatura tylko zabije probiotyki a szkoda:)

2014-04-15 00:05

Ciekawe spostrzeżenie Levusek. Jak widać każda kobieta jest inna. Można zapobiec pojawieniu się tego zapachu w zamrożonym mleku, wystarczy je krótko sparzyć przed zamrożeniem. Aby to zrobić należy podgrzewać mleko w garnku na kuchence do momentu pojawienia się bąbelków na brzegach garnka. Następnie należy schłodzić mleko przed zamrożeniem. Nie można nic zrobić aby zmienić mydlany smak mleka, jeśli enzym dał już taki efekt.

2014-04-14 23:46

Niestety nie mogę już edytować wpisu, więc dopiszę tutaj:) Zaobserwowałam, że jeśli ściągałam pokarm rano i wstawiłam do lodówki, a po południu dolałam do niego kolejny pokarm, to również zmieszane mleko smakowało na drugi dzień jak mydło. Mój wniosek jest taki, że te świeże mleko zaczyna trawić te poprzednie, być może dlatego, bo jest cieplejsze. Być może również wielu doradców laktacyjnych z tego powodu nie poleca mieszania ze sobą mleka z różnych pór odciągania lub zaleca wstępne schłodzenie mleka i dopiero połączenie.