Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1176 Wątki)

Mleko smakujące i pachnące jak MYDŁO :)

Data utworzenia : 2014-04-14 23:18 | Ostatni komentarz 2014-05-07 09:13

LEVUSEK

18592 Odsłony
11 Komentarze

Dziewczyny, Pewnie niejedna z Was miała sytuacje, że ściągnięte mleko, które było zamrożone lub przechowywane w lodówce nie smakowało Waszym maluchom. Może im nie smakować, bo bardzo często nabiera charakterystycznego mydlanego zapachu i smaku :) U mnie to nie przechodzi i mały takiego co jest przechowywane nie rusza a z apetytem pije tylko te przechowywane króciutko i prosto z piersi :) Zawsze byłam ciekawa dlaczego tak się dzieje. Poczytałam trochę i okazuje się, że są kobiety, które mają mleko o wysokiej zawartości lipazy- enzymu, który trawi tłuszcze w mleku. Jest to normalne, ale właśnie może spowodować ten charakterystyczny niedobry smak, jednak wartość swoją ma i zepsute nie jest, lecz tylko nadtrawione:) Jestem ciekawa, czy Wy też miałyście taki przypadek? Ja to odkryłam przypadkiem, bo mały właśnie kiedyś nie chciał tknąć, a zawsze był głodomorem. Zapach okropny, mój mąż porównał go do wymiocin:)

2014-05-07 09:13

ja słyszałam, że nie mozna dolewać mleka do wcześniej odciągniętego, najlepiej w oddzielną butelkę czy pojemnik. Ja tak zawsze robię i synek pije z butli odciągnięte tak samo ochoczo jak z cycka:)

2014-05-06 22:25

Dziewczyny, ja mieszam mleko dopiero przed podgrzaniem, gdy przelewam z pojemników do butelki(mleko z każdej sesji trzymam oddzielnie). Wcześniej zdarzało mi mieszać już schłodzone mleko, gdy przelewałam do butelki na noc i wstawiałam spowrotem do lodówki, by oszczędzić czas i po 4 h miało ono inny smak i zapach, dlatego przestałam tak robić. Mleko przechowuję przy tylnej ściance lodówki.

2014-04-16 01:19

malgorzata.pyszynska mleko można przechowywać w zamrażalce gdy ma ona oddzielne drzwi niż lodówka nawet pól roku. Należy tylko pamiętać ze nasze mleko dostosowuje się do potrzeb dziecka i zmienia swoje właściwości co 2 tygodnie aby sprostać oczekiwaniom dziecka. Dla przypomnienia mleko powinno się przechowywać w następujących temperaturach : temperatura pokojowa - do 12 godzin torba-lodówka - do 24 godzin lodówka 4 stopnie C - 2-5 dni zamrażalnik wewnątrz lodówki -10 stopni C - 2 tygodnie zamrażarko-lodówka -14 stopni C - 3 miesiące zamrażarka -18 stopni C - 6-12 miesięcy

2014-04-16 00:16

Lodówka chłodzi jak trzeba :) na wyświetlaczu mam +4 °C, a w zamrażarce -19°C więc na pewno ok. Mleko się nie psuje. W głównym wątku opisałam wyjaśnienie tego zjawiska. A to artykuł dla niedowiarków i żeby uspokoić mamy, że takie mleko nie jest zepsute:)- (info na końcu) http://parenting.pl/portal/przechowywanie-mleka-matki

2014-04-15 21:11

ja w lodówce przechowuję mleko maksymalnie 24 godziny, nie ma ani dziwnego zapachu ani smaku. jak trzymałam dłużej to miało faktycznie zapach wymiocin i nie podałam małej. ale jestem przekonana że nie należy mieszać mleka z różnych pór odciągania,ja tak nie robię.kupiłam kubeczki do przechowywania pokarmu i woreczki do mrożenia. Jeżeli planujesz dłużej trzymać mleko to możesz je zamrozić. Sprawdzałam i do 2 tyg w zamrażarce jest oki(wyczytałam że takie mleko nawet 4 tyg do 6 można w zamrażarce trzymać). może sprawdź jak chłodzi Twoja lodówka bo ja trochę lodówkę podkręciłami np w mojej na najniższej półce w rogu z tyłu jest najzimniej i tam wkładam mleko.

2014-04-15 13:27

Marta-1987 trudno powiedzieć. Może skwaśniało faktycznie bo tamten zapach jest typowy jak mydliny czy nawet wymiociny:)

2014-04-15 12:32

Zgadza się wysoka temperatura jest szkodliwa dla naszego mleczka dlatego ja podgrzewam tylko tyle aby było letnie. Levusek ja po prostu podaje metodę aby do takiego zapachu mleka nie dopuścić :) choć pewnie sama bym tak nie postąpiła. Ale kiedyś zdarzyło mi się ze mleko po podgrzaniu a właściwie po przegrzaniu bo zapomniałam o nim śmierdziało kwasem. Czy to o taki zapach właśnie chodzi? Bo ja myślałam ze ono po prostu skwaśniało.

2014-04-15 10:35

Ja sama osobiście wylałam nie raz takie mleczko które według mnie miało właśnie taki dziwny zapach, nie chciałam ryzykować i podawać go małemu. Zreszta dziecko samo odżuci mleko jak będzie miało taki zapach tak było kilka razy w moim przypadku , np. mleko ściągnięte rano wieczorem nabierało takiego zapachu.