Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1176 Wątki)

JAKA ILOŚĆ KARMIEŃ NA DZIEŃ

Data utworzenia : 2014-04-05 16:02 | Ostatni komentarz 2014-04-10 21:26

LEVUSEK

8926 Odsłony
37 Komentarze

Witam mamusie i Panią ekspert :) Mam synka Antosia, który ma 7 miesięcy. Odkąd skończył 6 miesięcy praktycznie nie chce jeść mleka z piersi w dzień. Pokochał nowe smaki "słoiczkowe" a na pierś nie ma czasu:) rozgląda się, macha nogami, rękami, odwraca głowę, śmieje się itp. Próbuje przemycać mu mleko dodając np do deserku i innego jedzonka, ściągam codziennie z rana 125 ml i podaję z kaszką. Potem wypija już malutko po jakieś 30 ml, wiem, że tyle bo nieraz to sprawdzałam ściągając laktatorem i poprostu więcej nie mam (pijeraczej, żeby się napić), może ze 3-4 razy podczas dnia. Zastanawiam się czy to nie za mało. W nocy synek budzi się do piersi ok 4 razy już tak na spokojnie i oczywiście mi to nie przeszkadza, wręcz odwrotnie, bo wiem, że nadrabia niedobory:) jednak zastanawiam się, czy to i tak wystarczająca ilość mleka, zważywszy na fakt że dziecko do roku powinno być żywione ponoć w większości mlekiem. Na początki myślałam, że mleka miałam zbyt mało i kupiłam ręczny laktator, rozbujałam laktację, ale okazało się, że synek nie potrzebuje jednak takiej ilości, więc tą przyczynę wykluczyłam.

2014-04-05 21:38

Tak jak wcześniej pisałam przystawiaj go jak najczęściej się da nawet na 2-3 minuty, ja z kolei mam problem że Jaś nie chce nic innego pić niż moje mleko, jeszcze wcześniej pił jakiś soczek i wode a teraz zupełnie mu to nie pasuje wiec jak tak muszę go dopajać.

2014-04-05 21:35

Po pierwsze może synek pije więcej a o tym nie wiesz bo laktator nie ściągnie tyle mleka ile dziecko wypije . Moja córka też była na takim etapie jak ząbki jej się wyżynały pierwsze to do dwóch tygodni to trwało , potem wręcz przeciwnie nic innego nie chciała tylko pierś .Gdy miała jakieś 8 miesięcy to na dobę karmiłam ją tak z 7 razy a jak miała 9-10 miesięcy to karmień było już około 5 , ja też w nocy karmie :) Myślę ze powinnaś dawać dziecku do jedzenia przez ten czas to na co będzie miało ochotę , jeśli obiadek to niech je obiadek albo deserek ,ważne jest to by wogóle jadło :) A pierś dawaj co jakiś czas niech przynajmniej troszkę pociągnie i nie dopijaj niczym innym .Mam nadzieję ze coś pomogłam :)

2014-04-05 21:25

Bardzo dobrze ,ze budzi sie 4 razy na mleczko w nocy ..w nocy Twoj pokarm jest bardziej wartosciowy . Co robic w dzien ...no przystawiaj jak najczesciej , podawaj nawet mleczko w butelce odciagniete ... lepsze to niz nic ..30 ml wypije chociaz 3 -4 razy dziennie ? Jesli możesz to napisz nam jak jego dieta wyglada od rana do samego wieczora :)

2014-04-05 21:23

Może i jest troszkę więcej mleka w piersi a laktator nie jest w stanie wszystkiego odciągnąć, ilość mleka w piersiach dostosowuje się do zapotrzebowania na nie więc jeżeli to trwa od jakiegoś czasu piersi dostały sygnał że nie muszą już tyle produkować, u nas wyglądało to przez chwile tak samo jednak każdy posiłek Jasia to jest najpierw przystawienie go do piersi a potem inne jedzonko. W nocy nadrabia również bo od jakiegoś czasu mamy 2-3 karmienia w nocy ale to dlatego że podsypią i się nie najada do końca. Jaś ma 8 miesięcy, może jak synek jest głodny staraj się najpierw podać pierś a dopiero potem inny posiłek. My jeszcze na przykład popijamy mleczkiem z cycusia po posiłkach czasem.

2014-04-05 21:16

Nie wiem co ci poradzić, u mnie jest dokładnie odwrotnie mleko z piersi i praktycznie nic więcej.