Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1176 Wątki)

JAKA ILOŚĆ KARMIEŃ NA DZIEŃ

Data utworzenia : 2014-04-05 16:02 | Ostatni komentarz 2014-04-10 21:26

LEVUSEK

8925 Odsłony
37 Komentarze

Witam mamusie i Panią ekspert :) Mam synka Antosia, który ma 7 miesięcy. Odkąd skończył 6 miesięcy praktycznie nie chce jeść mleka z piersi w dzień. Pokochał nowe smaki "słoiczkowe" a na pierś nie ma czasu:) rozgląda się, macha nogami, rękami, odwraca głowę, śmieje się itp. Próbuje przemycać mu mleko dodając np do deserku i innego jedzonka, ściągam codziennie z rana 125 ml i podaję z kaszką. Potem wypija już malutko po jakieś 30 ml, wiem, że tyle bo nieraz to sprawdzałam ściągając laktatorem i poprostu więcej nie mam (pijeraczej, żeby się napić), może ze 3-4 razy podczas dnia. Zastanawiam się czy to nie za mało. W nocy synek budzi się do piersi ok 4 razy już tak na spokojnie i oczywiście mi to nie przeszkadza, wręcz odwrotnie, bo wiem, że nadrabia niedobory:) jednak zastanawiam się, czy to i tak wystarczająca ilość mleka, zważywszy na fakt że dziecko do roku powinno być żywione ponoć w większości mlekiem. Na początki myślałam, że mleka miałam zbyt mało i kupiłam ręczny laktator, rozbujałam laktację, ale okazało się, że synek nie potrzebuje jednak takiej ilości, więc tą przyczynę wykluczyłam.

2014-04-10 21:26

Wg schematu żywienia powinno się faktycznie po 6 miesiącu, jeśli dziecko jest karmione piersią, ale wyjątkiem jest wprowadzanie glutenu, który się wprowadza w bardzo małych ilościach po skończonym 4 miesiącu (np. ok 1 małej łyżeczki kaszki glutenowej z naszym mleczkiem prosto do buźki dziecka). Zaleca się wprowadzać inne menu niż mleko nie później niż po 6 miesiącu, co czasem okazuje się troszkę ciężkie w przypadku alergików. Mój Antoś właśnie ma takie skłonności i musiałam do każdego jednego produktu podchodzić bardzo ostrożnie i dawać pojedynczo 1 składnik na 3-4 dni, obserwując reakcję, dlatego też ja zaczęłam wprowadzać nowe pokarmy po 5 miesiącu, bo bym się do roku nie wyrobiła :) teraz ma 7,5 miesiąca i i tak jest na etapie jedzenia słoiczków dla dzieci 5 miesięcznych skomponowanych z niezbyt wielu składników, bo wiele jeszcze nie sprawdziłam. No i gluten u nas nie przeszedł, mały źle zatolerował i będę musiała znów spróbować mu wprowadzić, tylko najgorsze jest to, że w tym czasie będzie musiał jeść praktycznie jedno i to samo bez próbowania nowości przez pewien czas, żebym nie pomyliła objawów alergii z innym produktem.

2014-04-10 21:08

Paulina.Czyz zaleca się od 6 miesiąca. Ale tak naprawdę jest to kwestia indywidualna. Czasem już 5miesięczne niemowlaki wykazują zainteresowanie posiłkami stałymi. Co do długość karmienia to też dużo zależy od dziecka. Jedne będą opróżniać pierś w tempie ekspresowym a innym dzieciaczkom zajmuje to więcej czasu. Jeśli córka przybiera na wadze i nie wisi na piersi po kilka razy w ciągu godziny po 5 minut to znak, że wszystko jest ok.

2014-04-10 20:57

Kiedy wprowadzić pokarmy stałe najlepiej? dopiero po 6 m-cu?

2014-04-10 20:56

Moja mała ma 3,5 m-ca i karmię ją piersią. Chciałam Was zapytać jak długo karmicie swoje pociechy piersią? Moja je czasami 5minut, czasami dłużej - czy to nie za krótko? niby się najada, bo ładnie przybiera na wadze, już ma 5800g a waga urodzeniowa była 2980g. Kiedyś słyszałam, ze dziecko powinno ssać pierś 10-15minut

2014-04-10 14:23

Może Maluszkowi tyle właśnie potrzeba? Nadrabia nocnymi karmieniami wg mnie, sam sobie zadecydował po prostu ile czego mu potrzeba :) U mnie jest na odwrót mogłoby nie być nic innego interesuje go tylko0 talerz dorosłych i cyc :) Ale konsekwenstnie podaję mu co 3 godziny urozmaicone posiłki i cycusia na dokładkę ewentualnie :)

2014-04-10 13:26

u nas to jeszcze troche czasu ale moja mała to tylko jak sie zbliza do piersi to wariuje nie wiem jak to bedzie odstawić ją od niej

2014-04-10 10:48

Ja również dziękuję w swoim imieniu za wypowiedz pani doktor bo i ja miałam takie dylematy ale już wszystko wiem.

2014-04-08 22:15

Dziękuję bardzo i również pozdrawiam:)