Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1176 Wątki)

Odstawienie butelki przy pomocy SNS

Data utworzenia : 2014-03-26 08:39 | Ostatni komentarz 2014-03-27 19:48

Marta-1987

6236 Odsłony
2 Komentarze

Nie znalazłam podobnego tematu więc zakładam nowy wątek. Jeśli jest już podobny proszę o skasowanie. Mam obecnie 18 tygodniową córeczkę. Jak w poprzednich wątkach pisałam karmię ją mlekiem odciągniętym z piersi butelką bo z piersi jeść od niedawna nie chciała. Bardzo chce ją karmić swoim mlekiem ale nie ukrywam ze odciąganie laktatorem jest bardzo uciążliwe i chciałabym jeszcze raz powalczyć o samo karmienie piersią dlatego też mam pytanie. Skoro dziecko je już tylko z butelki od około 3 tygodni to jest jeszcze szansa aby jadło z piersi. Chciałabym kupić zestaw SNS i spróbować tylko tak się zastanawiam czy znów nie rozreguluje tym sobie dziecka i tymi moimi kombinacjami i czy to w ogóle może się udać czy to jest zbędny koszt? Z piersi nie je nawet na śpiąco łąpie ją bardzo płytko tak jak butelkę i jak pociągnie i nie leci to się odkręca. Metoda na śpiocha też nie pomaga bo albo jest za bardzo śpiąca aby jeść a jak jest mniej śpiąca to nie chce z piersi bo nie leci od razu.

2014-03-27 19:48

Znaczący jest ten intymny kontakt dziecka z matka, ponieważ dziecko czuje sie wtedy bezpieczne. Ja jak mialam problem z karmieniem tez myślałam o zakupieniu tego zestawu jednak udało mi się wywalczyć przystawianie do piersi kiedy sama przede wszystko zaczęłam w siebie wierzyć i w chwili kiedy znalazłyśmy pozycje karmienia wygodna dla nas obu. Trzymam za Was kciuki i czekamy na informacje jak sobie radzicie.

2014-03-27 10:00

Witam, Myślę, że warto spróbować przyzwyczaić dziecko na nowo do piersi, chociażby ze względu na Pani komfort. Karmienie z drenem przy piersi może pomóc w tym przestawianiu, jeżeli córeczka nie odmawia piersi w ogóle, tylko dopiero po spróbowaniu, że "nie leci" albo leci za wolno. Najlepiej by było się skonsultować "na żywo" z doradcą laktacyjnym, żeby pokazać Pani, jak to dokładnie obsługiwać. Można na początek spróbować po prostu z drenem i strzykawką, a jak się okaże, że działa, to wtedy kupić zestaw. Jak już się nauczycie i Mała się zachęci, to trzeba potem manewrować przepływem pokarmu przez drenik tak, żeby stopniowo był coraz mniejszy, a coraz większy udział ssania piersi. Poza tym proponuję wspomagająco stosować częsty kontakt skóra do skóry, czyli przytulać nagie dziecko do nagiej piersi, poza tym karmiąc butelką też można dziecko przytulać do odsłoniętej piersi, żeby się dobrze kojarzyło. Życzę powodzenia