Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1176 Wątki)

Mleko mamy na wagę złota

Data utworzenia : 2013-09-16 21:57 | Ostatni komentarz 2013-11-19 17:07

konto usunięte

10164 Odsłony
48 Komentarze

Moj syn ma 16 miesięcy czy po takim czasie karmienia piersią mleko dalej ma taka wartość jak na początku? Bo słyszałam rożne opinie a najczęściej ze mleko mamy swoją wartość ma tylko przez pierwsze 6 miesięcy potem już nie. Jak to jest?

2013-09-19 09:39

O to bardzo długo ale przecież zdarza się, że kobiety karmią jeszcze dłużej. Moim zdaniem to już jest trochę niezdrowe karmić 5 latka albo i starszaka. Niezdrowe dla rozwoju emocjonalnego przede wszystkim. Wydaje mi się, że góra to 2 lata. Dziecko w tym wieku już samodzielnie je i pije, a potrzeby bliskości trzeba zaspokajać w inny sposób.

2013-09-19 08:26

Moja znajoma karmiła córeczkę do 4 roku życia ...

2013-09-18 23:45

No właśnie są różne opinie na temat karmienia piersią. Pielęgniarka z mojego szpitala karmiła swoje dzieci do 3 roku życia. Inna zaś jest zdania takiego ze pokarm ma wartości do roku czasu. Jeżeli chodzi o mnie ja będę karmić tyle ile natura mi pozwoli, ale też nie za długo. Narazie za nami 7 miesięcy i myślę że przynajmniej drugie tyle przed nami...

2013-09-17 15:42

Mam zamiar jeszcze karmić, póki jestem z dzieckiem w domu. Codziennie podaję synkowi również twarożek, często jogurty dla małych dzieci więc myślę, że ilość wapnia w diecie jest ok :)

2013-09-17 14:17

Czytałam artykuł, w którym zaleca się karmienie min. 6 miesięcy ale najlepiej do roku, a potem wzrasta zapotrzebowanie dziecka na wapń, którego kobiece mleko już tyle nie zawiera. Broń Boże jednak nie zalecali odstawiania od piersi ale wzbogacania diety w przetwory mleczne sery, jogurty oraz inne produkty bogate w wapń.

2013-09-17 07:39

No właśnie moja mama mnie karmiłam tylko miesiąc bo jej lekarka kazała wycisnąć mleko i stwierdziła ze ma za chude i kazała podać to "niebieskie mleko w proszku". A przecież na początku zawsze leci rzadsze mleczko.

2013-09-16 22:17

a ja za to slyszalam, ze mleko mam malowartosciowe bo maly nie przybieral, nie dalam sobie tego wmowic i sie okazalo, ze dziecko bylo chore... no a teraz moj maly ma ponad 3 mce i nadal karmie, mam zamiar karmic conajmniej do pol roku, a najchetniej do roku. Jesli chodzi o lekarzy niedoszkolonych lub pielegniarki to rece opadaja a kazda matka wie co najlepsze dla jej dziecka :)

2013-09-16 22:09

Ja usłyszałam od pani ginekolog, że mleko ma wartość do roku i po co ja jeszcze karmię. Więcej już do niej nie poszłam. Skłaniam się ku drugiej wersji. Mleko matki zawsze ma wartość dla dziecka. Przede wszystkim dostarcza dziecku przeciwciał. Skład mleczka zmienia się i dostosowuje do aktualnych potrzeb dziecka na jego etapie rozwoju.