Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1176 Wątki)

Nadwaga a Karmienie piersią

Data utworzenia : 2018-12-03 18:29 | Ostatni komentarz 2024-11-20 13:18

B.Madry

2121 Odsłony
80 Komentarze

W dniu dzisiejszym byłam z synem ma 18,5 tygodnia u neurologa i pani doktor powiedziała że mały jest otyły i powinnam się wziąć za jego odchudzanie. Zawsze mi powtarzano, że karmienie piersią odbywa się na żądanie. Mały 4 tyg. temu czyli w 14, 5 tyg ważył 7200g. Proszę o pomoc w tej kwestii.

2018-12-03 21:56

B.Madry a sprawdzałas tak dla samej siebie jak to wygląda w siatkach centylowych? Ja mniej wiecej wpisałam(nie znam dokladnej daty urodzenia synka) ale tak na szybko wyszlo mi ok 75centyla, czyli nawet nie jest poza siatką.. moze i jest większy niż srednia, ale mało ktore dziecko jest ksiazkowych wymiarów przez całe zycie. Najważniejsze by kontrolowac tą tarczycę, skoro sama masz z nią problem ale skoro jwst dobrze to nie ma co się martwić na zapas. Urodzil się spory, ale moj starszy synek urodził sie jeszcze wiekszy 36+1 a waga urodzeniowa 3520g obecnie jest drobny, ma 2lata i9msc i nosi rozmiar 86/92 z sieciowek a z mniejszych typu pepco rozmiarowek 92. Karm dalej na zdrowie! I puszczaj takie uwagi mimo uszu, dzieci na piersi sie nie odchudza tak powie kazda CDL a one mają najlepszą i najbardziej aktualną wiedzę. Tak jak wspomniały dziewczyny zacznie być mobilny, urośjie na wysokośc i te fałdki gdzieś się zagubią :) Spokojnie :)

2018-12-03 20:21

Mały urodził się w 37 tyg ważył 3410 i miał 54cm. Obecnie karmie go tylko piersią. Fakt ja mam chora tarczyce ale badania miał w tym kierunku robione i nic nie wyszło.

2018-12-03 19:30

Pani neurolog z calym szacunkiem niech się zajmie swoją profesją. Odchudzanie tak malego dziecka moze doprowadzić do niewystarczającego zaopatrzenia w podstawowe skladniki a co za tym idzie sprowokować anemię i niedobory substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Jedne dzieci sa drobne, inne pulchniejsze ale gdy są karmione wyłącznie piersią a tal zakladam jest u Was nalezy karmić na żadanie i koniec kropka. Nawet jesli jest pulchniejszy od dzieci znajomych to uwierz wyrosnie z tego szybciej niż sie wszysykim wydaje:)

Konto usunięte

2018-12-03 19:27

Warto dodać, że przecież dziecko pije mleko by zgasić pragnienie. Dopiero po chwili leci to bardziej kaloryczne jako posiłek. Głodzenie czyli też odwadnianie może mieć poważne konsekwencje dla całego organizmu.

Konto usunięte

2018-12-03 19:12

Matko święta, jak tu odchudzać takiego malucha?! Taki dzidziak najlepiej wie ile jedzonka potrzebuje i powinno się go karmić na żądanie. Ja bym nadal tak postępowała. Dlaczego miałabyś ograniczać dziecku jedzenie skoro go potrzebuje? Corka mojej kuzynki jest wielką kulką i żaden lekarz jej nie powiedział żeby odchudzała córcię. Karmi piersią na żądanie, malutka jest szczęśliwa i zdrowa. Dzieci na początku dużo przybierają, potem jak się już więcej ruszają, raczkują, chodzą to waga spada.

Konto usunięte

2018-12-03 19:02

Moja kuzynka miała ten sam problem jednak nie odchudzala dziecka pod żadnym pozorem. Kiedy dziecko zacznie aktywnie spędzać czas - raczkowac, pełzać, bawić się i poznawać świat wtedy w momencie straci nadmiar tkanki. Nie można glodzic dziecka. 0o prostu je tyle ile potrzebuje. Ja również jako maluch byłam pulpetem i w momencie wyroslam z tego. Ja bym poszła do innego lekarza w takiejcsyruacji. Ponadto jeśli cokolwiek budzi Twoje wątpliwości to poproś o zlecenie badań. Wtedy będziesz wiedziała czy wszystko jest ok.

2018-12-03 18:59

Uważam, że tak małego dziecka nie powinno się odchudzać. Rozumiem, że jest na samej piersi? Jeśli tak, to ja bym się nie przejmowała tylko karmiła na żądanie, tyle ile dziecko potrzebuje. Z czasem dzieci już tyle nie nabierają. Wynik 7200 to faktycznie sporo, moja córka w wieku 7 miesięcy tyle ważyła, ale może już taka jego uroda i później przystopuje. Jaka była waga urodzeniowa? Czy Wy (rodzice) jesteście większej postury? Czasem jest to po prostu genetyczne. Ile ma synek długości?

2018-12-03 18:55

Mój wtedy ważył pewnie niewiele mniej i też wszyscy mówili ze pulchniutki bo na początku bardzo szybko przybieral a teraz trochę taka wiercipieta i przybiera znacznie mniej a jest długi wiec zrobił się smuklejszy. Dla mnie nie ma czegoś takiego jak nadwaga dziecka karmionego wyłącznie piersią no chyba ze też jeszcze dokarmiasz mm ale to i tak na tym etapie nie można mówić o otyłości i co neurolog ma do wagi dziecka. Tak karmi się na zadanie nawet w nocy jak dziecko tego potrzebuje - mleko matki dostosowuje się do potrzeb malca w danym czasie. Odchudzanie u takiego małego dziecka no to już tylko krzywda dla niego. A jaki W ogole duży się urodził bo to też może mieć znaczenie ze szybko osiągnął dość duża wagę. Ja bym takiego lekarza po prostu nie słuchała. Mój synek w tym okresie miał 6820 g a teraz ma 6 miesięcy i ma 8200 wiec zdecydowanie przystopowal z przyrostem wagi i sądzę ze z twoim dzieckiem będzie podobnie jak będziesz karmić tak jak do tej pory