Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Obrzęki w ciąży

Data utworzenia : 2016-08-02 13:54 | Ostatni komentarz 2020-03-31 21:17

Zamarancza

8636 Odsłony
22 Komentarze

Drogie mamusie. Poszukuję sposobu na opuchlizny spowodowane zatrzymywaniem się wody w organizmie. Od maja puchną mi nogi i ręce do tego są sztywne i bolą. Wszystkie badania w normie więc jak powiedział lekarz taka Pani uroda w ciąży. Niestety wszystkie sposoby jakie znam już zawiodły. Trzymam nogi w górze, spożywam mniej soli, jem pietruszkę, piję mniej, a obrzęki pojawiają się nadal. Co jeszcze może pomóc?

2020-03-31 21:17

Mierzenie cisnisnia też jest ważne, plus obserwacja moczu czy nie robi się bardziej pienisty bo to znaczy że nerki zaczynają szwankowac..

2020-03-31 21:16

Na obrzęki najlepiej pończochy uciskowe sobie zakup o I klasie ucisku. Niestety w ciąży żyły są bardziej rozszerzone i nie wydalaja z odprowadzaniem krwi do serca.  

Konto usunięte

2020-03-31 21:04

O obrzękach należy też wspomnieć przy najbliższej wizycie lekarzowi prowadzącemu ciąże, czasem sensownym wydaje się regularne mierzenie ciśnienia krwi i baczna kontrola parametrów krwi, badanie moczu. Niekiedy to jeden z objawów niebezpiecznego zatrucia ciążowego czyli gestozy. Warto mieć to na uwadze...

2020-03-31 19:52

Chyba nie pozostaje nic innego jak odpoczynek z uniesionymi nogami w górze. Dodatkowo tak jak dziewczyny pisały - należy unikać obcisłych ubrań i pozycji, gdzie się krzyżuje nogi. Skąd po turecku, lub noga na nogę. Długie stanie w jednym miejscu też na pewno nie jest wskazane. Ruch i picie wody jak najbardziej. 

2020-03-31 19:32

pannaXoana, masz rację ograniczenie płynów to bardzo zły pomysł przy obrzękach. Należy bardzo dbać o odpowiednią podaż płynów

Niestety obrzęki to taka normalność w ciąży. Zazwyczaj nie jest niepokojącym objawem. Można aby sobie ulżyć smarować maściami na obrzęki, tylko trzeba zwrócić uwagę, aby były dopuszczone do stosowania u kobiet w ciąży.

Starajmy się dużo odpoczywać z uniesionymi nogami powyżej tułowia. Masaż zimno-ciepło prysznicem też jest świetnym rozwiązaniem. I nie nosimy niczego co powoduje ucisk ciała.

I liczymy, że po porodzie znikną jak ręką odjął :)

2020-03-31 18:22

Ja aby uniknąć opuchnietych nóg  zaczęłam stosować zimniejszy prysznic (dziewczyny polecały na jednym z forum) podczas odpoczynku brałam też nogi wyżej na poduszkę. Staram się nie zakładać nogi na nogę bo to też powoduje ucisk i wieczorne obrzęki. Mój mąż , wieczorami od czasu do czasu też robi mi drenaż limfatyczny, długi  i bardzo powolny masaż oczywiscie z małym dociskiem 

Konto usunięte

2020-03-31 16:23

pannaXoanna mi w pierwszej ciąży zaczęły bardzo puchnąć około 8 miesiąca już i przed samym porodem byłam cała napuchnięta nawet na twarzy, teraz jestem w 31tc i póki co jeszcze nic się nie dzieje niepokojącego 

2020-03-31 16:07

Mi puchły nogi jakiś czas temu, ale nieznacznie. Teraz już nie powinna w ogóle, ale z tego co mówił mi lekarz, byłam po prostu zakwaszona i miałam więcej pić