Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1589 Wątki)

Pralka, a ubranka dziecięce

Data utworzenia : 2016-08-06 11:54 | Ostatni komentarz 2016-08-07 12:18

ewelina.n

1645 Odsłony
7 Komentarze

Wprowadzamy się z mężem i naszą córeczką do naszego pierwszego mieszkania. Obecnie kompletujemy wyposażenie i chcemy kupić m.in. nową pralkę. Czy są pralki, które mają jakieś dedykowane programy dla ubranek dziecięcych? Czy coś takiego w ogóle jest potrzebne, jeżeli oczywiście istnieje? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.

2016-08-07 12:18

Tak jak wyżej. Nie musisz kupować pralki z programami typowo dla ubranek dziecięcych, choćby ze względu na trochę mniejszą ich dostępność oraz wyższą cenę. Możesz sobie bez problemów zmodyfikować każdy program (u mnie tak przynajmniej jest) i dostosować go do ubranek dziecięcych, bo przecież tutaj chodzi o to, aby prać trochę dłużej, w nieco wyższej temperaturze oraz wszystko dobrze odwirować. Skup się jak już ktoś napisał na innych, ważniejszych sprawach. Tutaj masz fajny ranking na stronie http://www.strefa-zakupowa.pl/rankingi/sprzet-agd/pralka/ a tutaj na YouTube film z czymś w rodzaju przewodnika https://www.youtube.com/watch?v=Ix8nfZTwx5E To Cię powinno trochę naprowadzić na właściwy wybór :)

2016-08-07 07:09

Teraz chyba większość pralek ma taki program, przynajmniej jak szukaliśmy to w wielu go widziałam. Mamy Samsunga i na tym programie typowo dziecięcym prałam raz, a tak to używam normalnego programu, jak dla nas w 40 lub 60 stopniach. Ten program dziecięcy w ustawieniach ma od razu dwa płukania, 95 stopni, wirowanie na najwyższych obrotach 1200, oczywiście ustawienia możesz sobie dowolnie modyfikować, co w rezultacie daje mi program, w którym piorę na co dzień :) Przy wyborze pralki raczej warto spojrzeć na inne jej funkcje, które moim zdaniem są istotniejsze niż to czy ma program do prania ubranek dziecięcych :)

2016-08-06 23:22

Wydaje mi sie, że wszystkie pralki Samsunga mają program dedykowany dla ubranek dziecięcych. Ja mam Samsunga, ale osobiście używam normalnego programu, ubranka synka piore z naszymi ubraniami w zwykłym proszku. Przestałam używać dziecięcego ok 9 miesiesiaca. Sporadycznie pralam jeszcze w proszku dziecięcym bo mi został proszek do białego. Myślę, że 60stopni wystarczy, no i możesz użyć podwójnego płukania.

2016-08-06 23:10

Oczywiście istnieją takie specjalne pralki z programami dedykowanymi dla kobiet w ciąży jednak ja uważam jak Magiczny jest to zbędny wydatek i osobiście piorę ubranka dziecka w normalnej pralce. Mój Synek również nie ma do tej pory żadnej alergii więc nie kombinuje i nie zmieniam pralki. :)

2016-08-06 22:02

"magicznypazur" a możesz podać model tej pralki?

2016-08-06 20:42

Tak, takie pralki istnieją. Mają różne programy właśnie przeznaczone dla dzieci. Ja uważam, że jest to kompletnie zbędne. Dlatego, że teraz pralki mają tyle funkcji, że w zupełności wystarczą do prania dziecięcych ubranek. Ja zazwyczaj piorę ubranka synka w 60 stopniach, żeby pozbyć się bakterii

2016-08-06 12:55

Są pralki, które mają programy prania dedykowane maluszkom. Wiem że w pralce Samsung nazywa się Baby Care. Ja co prawda mam pralkę automatyczna ale starszego typu bez takich programów. Piore ubranka Małgosi na dłuższym programie aby były dobrze doprane i porządnie wypłukane z proszku. Córki ciuszki piore w 60 stopniach ponieważ przede wszystkim ma białe ubrania. Jedynie to kolorowe, kurtki, bluzy z aplikacjami włączę na 40-50 stopni. Czy potrzebne? Ja nie mam i nie obserwuje u córki alergii skórnych a od 5 miesiąca piore w zwykłym proszku do prania. Tak jak już wspomniałam piore z praniem wstępnym i dodatkowym płukaniem:-)