Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1589 Wątki)

Pierwsze literki

Data utworzenia : 2016-07-15 12:53 | Ostatni komentarz 2016-07-27 17:23

konto usunięte

1123 Odsłony
11 Komentarze

Witam, jestem tu nowa i nie mogłam znaleźć czy był już taki wątek czy nie :) Moja córcia ma 3,5 roku, zazwyczaj dziewczynki w tym wieku lubią się bawić lalkami w mamę itp. Moja córka ma troszeczkę inaczej... ma jednego ulubionego misia, który jest jej ''synkiem'' i tylko z nim się bawi, lalki leżą w pudle. Oprócz tego moja córka interesuje się tylko tym, żeby jej czytać bajki i pokazywać literki. Wczoraj na zakupach wybrała sobie zeszyt i w domu chciała żeby ją uczyć literek. Teraz moje pytanie. Czy to nie za szybko na pisanie literek i uczenie się rozpoznawania ich??? Nie chcę, aby któraś z mam pomyślała, że chce z dziecka od razu magistra zrobić czy coś podobnego, bo ja małej do tego nie zmuszam, ona sama chce. Chciałabym poznać zdanie innych mam :) Pozdrawiam :)

2016-07-15 14:41

Nie ma za co. Z tego co piszesz, córeczka umie bardzo dużo, jak na 3-latkę. To, że czasem myli kierunki to nic niepokojącego, ma jeszcze czas żeby to sobie utrwalić. Bardzo fajne jest też Twoje podejście - nic na siłę, najważniejsze to wspierać dziecko i pomagać mu w rozwijaniu zainteresowań.

2016-07-15 14:18

dziękuję za cenne rady, będę miała je na uwadze :) mała wie od której strony zaczyna się czytanie i pisanie, umie dobrze trzymać kredki, długopisy itp. strony jeszcze czasem jej się mylą, np. pokazuje ręką w prawo a mówi że jedziemy w lewo, ale to rzadko się zdarza. z rozpoznawaniem podstawowych kształtów też nie mamy problemu wie jak wyglądają. Jest mała i ma czas aby się wszystkiego nauczyć, a ja nie będę do niczego zmuszała, bo wtedy mogłaby się zniechęcić. Jeszcze raz dziękuję za radę.

2016-07-15 13:42

Kasiu, myślę, że to dobrze, że mała interesuje się czytaniem i lubi książeczki, to zaprocentuje w przyszłości, np. tym, że będzie potrafiła lepiej skupiać uwagę, będzie miała bogatszy zasób słów czy lepiej rozwiniętą wyobraźnię. Nie każda dziewczynka bawi się lalkami, wszystko zależy od zainteresowań dziecka i należy to uszanować. Od kilkunastu lat pracuję z dziećmi i obserwuję ich różne zachowania i wiem, że dzieci są indywidualistami, kierują się swoją własną intuicją, nie pasuję do ogólnie przyjętych schematów. Znam dziewczynki, które nigdy w przedszkolu nie założyły sukienki czy spódniczki, miały krótkie włosy, itp. oraz chłopców, którzy chętnie bawili się w kąciku lalek. Te dzieci, są dziś pełnoletnie i wyrosły na 'normalnych". Jeżeli Twoją córkę interesują litery, to jak najbardziej rozwijaj Jej zainteresowania. Możesz pokazywać litery w książeczkach (duże napisy) i mówić brzmienie danej literki. Jednak żeby dziecko nauczyło się czytania i pisania to musi być gotowe w trzech aspektach: w zakresie percepcji słuchowej (umiejętność prawidłowego słyszenia i różnicowania dźwięków), wzrokowej (rozróżnianie i różnicowanie kształtów) i manualanej (zręczności i sprawności w posługiwaniu się rękami). Czyli dziecko musi mieć przede wszystkim rozwinięty słuch fonematyczny (czyli dzielić słowa na sylaby, słyszeć głoski na końcu słowa, w środku, na początku), musi prawidłowo wymawiać wszystkie głoski, musi mieć dobrze rozwiniętą percepcję wzrokową, co jest warunkiem prawidłowego spostrzegania liter (czyli musi np. rozpoznawać kształty, określać położenie przedmiotów w przestrzeni, różnicować strony prawa-lewa, itp) , musi prawidłowo trzymać przybory ołówek, nożyczki, itp. , znać kierunek czytania i pisania, itp. Jest mnóstwo zabaw przygotowujących do nauki czytania i pisania dla młodszych dzieci, możesz więc w formie zabawy "uczyć" Ją, ale ważne jest to, aby robić to w sposób poprawny.