Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1589 Wątki)

Pierwsze literki

Data utworzenia : 2016-07-15 12:53 | Ostatni komentarz 2016-07-27 17:23

konto usunięte

1122 Odsłony
11 Komentarze

Witam, jestem tu nowa i nie mogłam znaleźć czy był już taki wątek czy nie :) Moja córcia ma 3,5 roku, zazwyczaj dziewczynki w tym wieku lubią się bawić lalkami w mamę itp. Moja córka ma troszeczkę inaczej... ma jednego ulubionego misia, który jest jej ''synkiem'' i tylko z nim się bawi, lalki leżą w pudle. Oprócz tego moja córka interesuje się tylko tym, żeby jej czytać bajki i pokazywać literki. Wczoraj na zakupach wybrała sobie zeszyt i w domu chciała żeby ją uczyć literek. Teraz moje pytanie. Czy to nie za szybko na pisanie literek i uczenie się rozpoznawania ich??? Nie chcę, aby któraś z mam pomyślała, że chce z dziecka od razu magistra zrobić czy coś podobnego, bo ja małej do tego nie zmuszam, ona sama chce. Chciałabym poznać zdanie innych mam :) Pozdrawiam :)

2016-07-27 17:23

Brawa dla córeczki, że chce się rozwijać :) za pewne wyjdzie jej to na dobre i w późniejszym czasie łatwiej będzie jej się uczyć :) Trzeba jej pozwolić na takie rozwojowe nauczanie :)

2016-07-19 08:55

Kasiu, osobiście uważam, że nic tylko się cieszyć. Jeśli córcia sama chce, i to od niej wyszedł taki pomysł to nic tylko ćwiczyć i uczyć. Co innego, kiedy to rodzice chcąc, aby ich dziecko jak najszybciej wszystko potrafiło, zmuszają maluchy do rzeczy, do których po prostu nie dorosły jeszcze. Bardzo chwalę mamy, czy w ogóle rodziców, którzy dbają o rozwój swoich maluchów, właśnie poprzez czytanie. Ja sama z tego, co mama mi opowiadała dość szybko byłam zainteresowana tematem czytania. Aga, jako zawodowiec udzieliła bardzo praktycznych rad, sama sobie je zapamiętam na przyszłość :)

2016-07-17 09:01

Czytałam codziennie bajki przed snem dla córki a ona bardzo lubiła patrzeć na literki i zastanawiała się jak ja mogę po tych literkach czytać....dlatego sama była ciekawa jak je się pisze...i to skłoniło moją córkę do nauki :) Może Twoja córka też odkryła to coś w literkach i też chce je poznać :)

2016-07-16 21:15

Im wcześniej dziecko zainteresuje się czytaniem i pisaniem, tym większa szansa, że szybciej osiągnie te umiejętności, jeżeli oczywiście będzie odpowiednio stymulowane. Jest bardzo dużo metod nauki czytania dla małych dzieci i przy umiejętnych ich stosowaniu nawet 3-latek może w krótkim czasie opanować czytanie. Bardzo popularna jest np. metoda nauki czytania globalnego Glenna Domana (nauka czytania całych wyrazów, a nie jak przeważnie uczą w szkole metodą analityczno-syntetyczną) , Wg autora można zacząć zabawę w czytanie już w wieku niemowlęcym (polecam książkę tego autora "Jak nauczyć małe dziecko czytać" . Ja w swojej pracy najczęściej stosuję (u 3-latków) odimienną metodę czytania wg Ireny Majchrzak, gdzie naukę czytania i pisania rozpoczyna się od poznania liter swojego imienia (jest to baza dla do poznania innych liter).

2016-07-16 15:56

Kasiu jeśli Twoja córeczka chce się uczyć literek to Ty oczywiście ja ucz. Najważniejsze jest to, że inicjatywa wyszła od córki a nie Ty ja do tego zmuszasz. To jest ważne bo na siłe osiągnęła byś zupełnie efekt odwrotny. A jeśli córka chce sama to Ty możesz mieć tylko powód do radości a nie do zmartwień. Moja kuzynka uczyła dziecko literek tak, że napisała na kartce literkę K i powycinała z gazet obrazki kota, książki itd wszystkiego tego co bez problemu córka jej potrafi nazwać. Nauka literek poszła jej sprawnie. A z tego co napisałaś Twoja córka faktycznie już dużo potrafi jak na swój wiek. Nie jedno starsze dziecko jest na etapie poznawania np stron prawej i lewej a Twoja córka już to potrafi. Tylko pogratulować Ci zdolnego Malucha.

2016-07-16 13:31

Kasiu ciesz się, że córka chce uczyć się literek czy czegoś innego :) Moja córka w wieku 4 lat potrafiła pisać literki a nauczyła się ich bo uczyliśmy ją kojarzyć daną literką z określonym słowem i załapała bardzo szybko :) Więc ucz córkę a nie długo będziecie cieszyć się jej osiągnięciami takie dzieciaki szybko wszystko łapią :)

2016-07-16 00:55

Kasiu ciesz się że masz taką córkę jeśli przejawia inicjatywę i chce się uczyć to dlaczego Jej tego zabronić ucz Ją przez zabawę a dobrze na tym wyjdzie :0 od razu widać że będzie z Niej mądra dziewczynka :)

2016-07-15 21:04

Jeśli Twoja córeczka bardzo chce, byś pokazała jej literki i ją uczyła, rób to! Jeśli dziecko chce się uczyć, to jak najbardziej powinnyśmy je do tego jeszcze bardziej zachęcać poprzez zabawę. Są różne książeczki, które pomagają a nauce literek albo wierszyki. Ostatnio jedna z mam też pytała o literki, ja polecam też poczytać trochę na blogu parentingowym JaśkoweKlimaty, bo było tam ostatnio wspomniane o literkach i nauce, a właścicielka bloga ma 3 letniego synka :)