Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1589 Wątki)

Wazektomia u mężczyzn

Data utworzenia : 2016-07-02 16:44 | Ostatni komentarz 2016-07-14 21:17

konto usunięte

2266 Odsłony
16 Komentarze

Nie wiem czy jest wśród nas jakiś Pan, a jeśli nie to pytam kobitki, czy którejś partner poddał się zabiegowi wazektomii? Co myślicie o tej metodzie?

2016-07-07 14:42

Piszecie o nielegalności w Polsce, z tego, co czytałam na stronach, to jest to legalne. Są kliniki, które to wykonują po wcześniejszym wywiadzie, oczywiście mogą mieć swoje zasady. Może chodzi o to, że w tym sensie nasz kraj się do tego nie przyczynia, nie proponując czy nie finansując takich zabiegów.

2016-07-07 13:25

Słyszałam o takiej metodzie antykoncepcji dla mężczyzn ale osobiście nie znam nikogo kto by taki zabieg wykonał..może ze względu własnie, że jest nie legalna w Polsce ?! Znam więcej par które pragną mieć dzieci a niestety nie wychodzi niż takie które właśnie tak się zabezpieczają... Osobiście przyznam, że to dość dobry sposób na zabezpieczenie się przed niechcianą ciążą niż antykoncepcja hormonalna która pozostawia jednak po sobie ślad w ciele kobiety...ale mój mężczyzna pewnie nie zgodziłby się na coś takiego...

2016-07-05 21:57

Weronika wydaje mi się, że te 0,01 % to właśnie źle wykonany zabieg.

2016-07-05 21:02

Przeczytałam, że jest skuteczna w 99,99% - czyżby błąd statystyczny, czy źle wykonany zabieg?

2016-07-05 18:53

Myślałam, że wazektomia jest w Polsce legalna, bez względu na przyczynę. jej zastosowania. Słyszałam o tej metodzie, ciekawe czy jest skuteczna w 100 %:)

2016-07-05 12:42

Moja siostra ma przyjaciela, który tak bardzo stawia na wakacje, odpoczynek, pracę i brak zobowiązań, że poddał się zabiegowi wazektomii. Bardzo nie chce mieć dzieci a że nie ma stałej partnerki czy też dziewczyny to boi się, że któraś dziewczyna się nie zabezpiecza i zajdzie w ciąże. Znalazł lekarza, który wykonał mu zabieg wazektomii i teraz w jego opinii nie ma się czym "martwić". Innego przypadku osobiście nie znam. :)

2016-07-03 21:27

Ja o wazektomii słyszałam już dawno temu. Kiedyś nawet oglądałam program w telewizji o małżeństwie, w którym właśnie mężczyzna poddał się wazektomii, ale coś źle zrobili i kobieta zaszła w ciążę. To chyba był nawet program "Ciąża z zaskoczenia", emitowana na TLC. Ogółem często słyszałam i czytałam, że wazektomia jest nielegalna w Polsce i mężczyzna chcąc poddać się takiemu zabiegowi, "bo tak", nie może i że muszą być do tego wskazania medyczne. Jednak znalazłam pewną stronę, która mowi o legalności i nielegalności jednocześnie, więc nie wiadomo jak to do końca jest. J. Warylewski (Prawo karne. Część ogólna, Warszawa 2012 r.) uznał, iż „możliwe jest uznanie kontratypizacji takiego czynu przez odpowiedni kontratyp, do którego znamion należeć będzie m.in. zgoda pokrzywdzonego. Sterylizacja „na życzenie” – w celu innym, niż leczniczy jest więc dopuszczalna, poprzez legalizację kontratypu zgody pokrzywdzonego, w szczególności w sytuacji pełnej świadomej zgody pacjenta, wyrażonej przed zabiegiem. Podobny pogląd wyraził A. Wąsek (Czy dobrowolna sterylizacja jest przestępstwem, Państwo i Prawo 1988, nr 8). Spełnione muszą być jednak następujące warunki: 1) zgoda musi być wyrażona dobrowolnie, 2) przez osobę dorosłą, 3) świadomą treści zgody, 4) zgoda co oczywiste musi być wyrażona przed zabiegiem, 5) a przepisy prawa medycznego wymagają również aby zgoda na każdy zabieg była co do zasady wyrażana na piśmie (ta ostatnia przesłanka nie wpływa jednak na legalność karnoprawną zabiegu). Oczywiste jest również, że zabieg winien być dokonany zgodnie z zasadami sztuki medycznej. Nie można jednak zapominać, że w doktrynie pojawiają się poglądy uznające nawet dobrowolną sterylizację za działanie bezprawne, sprzeczne z treścią art. 156 § 1 pkt 1 k.k. - wg A. Liszewskiej (A. Liszewska, Odpowiedzialność karna za błąd w sztuce lekarskiej, Kraków 1998 r.) sterylizacja na życzenie, nieuzasadniona leczeniem pacjenta jest ze swej natury nielegalna. Pogląd ten nie uznaje dopuszczalności decydowania o własnej prokreacji i nie przyznaje pokrzywdzonemu (?) prawa do wyrażania skutecznej dla lekarza zgody na dokonanie wazektomii bez uzasadnienia leczniczego. W doktrynie prawa karnego dominuje pogląd co do legalności wykonywania wazektomii w celach nieterapeutycznych w sytuacji, w której spełnione są powyższe przesłanki. Wynika to z faktu uznania autonomii pacjenta, w szczególności z prawa do decydowania o własnej płodności. Prawo to należy traktować jako zasadnicze – państwo nie może decydować arbitralnie o takich sprawach jak płodność danej osoby – pozostaje to w sferze uznania pacjenta decydującego się na przecież najskuteczniejszą metodę antykoncepcji. źródło http://www.kopoczynski.pl/prawo2/czy-wazektomia-jest-legalna

2016-07-02 21:18

Ja właśnie dziś przeczytałam o tej metodzie antykoncepcji choć wcześniej nigdy nie słyszałam o czymś takim. Zapytałam mojego partnera - pokazując mu film przedstawiający taki zabieg -co o tym myśli - odpowiedział w życiu bym się nie zgodził. Nasi panowie nie mają nic przeciwko żeby kobiety się zabezpieczały, brały tabletki, zakładały wkładki itd a sami..... no właśnie nie chcą stosować zabezpieczeń.