Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1588 Wątki)

Cukrzyca ?

Data utworzenia : 2016-05-30 01:01 | Ostatni komentarz 2016-06-15 21:21

katarzyna123123

3404 Odsłony
19 Komentarze

Kochane , ostatnio robiłam badania glukozy . na czczo miałam wynik 93 po godzinie 215 a po dwóch godzinach 116 . A poprzedniej ciąży miałam robioną glukozę 2 pkt czyli po 2 godz miałam wynik 100 i nie miałam cukrzycy . Dziś jednak przypomniało mi się że w dniu badania jeszcze o 3 rano piłam słodkie napoje i coś jadłam nie pamiętam dokładnie co i dziś w rozmowie z koleżanką zgadałyśmy się że trzeba być ileś tam godzin na czczo a ja o 3 rano spożywałam napoje i żywność a o 7:30 oddałam pierwszą dawkę krwi , czy powinnam powtórzyć badanie ? I ile godz powinnam być na czczo ?

2016-05-30 11:53

katarzyna123123,najlepiej wykonać szybki telefon do poradni i zapytać o konieczność powtórzenia badania. 4 godziny to dość krótka przerwa pomiędzy jedzeniem a pobieraniem krwi... Powinno być co najmniej 5-6 lub 8 godzin (w zależności od placówki wykonującej badanie). W razie czego, warto powtórzyć, żeby mieć 100% pewności co do wyników :)

2016-05-30 11:19

Kasiu ja również poszłabym się dowiedziała czy wynik jest dobry. Ja przed badaniem w nocy nie piłam żadnych słodkich napojów bo faktycznie one jeśli piłaś je na krótko przed pobraniem wynik zaburzyły. Podejdź i dowiedz się i ewentualnie powtórz wynik. Jeśli chodzi o wynik po 2 godzinach ja miałam wynik 123 i cukrzycy nie miałam. Więc wynik po 2 godzinach masz jak najbardziej dobry a co do wyniku po godzinie to nie mam pojęcia bo również nie miałam go robionego.

2016-05-30 09:34

Kasiu, podejdź do gabinetu i dopytaj o normy w krzywej cukrowej. Każda przychodnia ma swoje, a dla ciężarnych są jeszcze inne granice. Ja miałam też 116 po dwóch godzinach i cukrzycy nie miałam. Z tym, że mi nie pobierali wcale krwi po godzinie. Oczywiście, słodkie napoje i jedzenie mogą fałszować wynik, mi zalecali abym 12h nie jadła i nie piła nic słodkiego. Jeśli mówisz na czczo czyli 4 i pół godziny od ostatniego posiłku - to jednak nie na czczo :) podowiaduj się i ewentualnie powtórz badanie. Pozdrawiam :)