Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1588 Wątki)

Cukrzyca ?

Data utworzenia : 2016-05-30 01:01 | Ostatni komentarz 2016-06-15 21:21

katarzyna123123

3405 Odsłony
19 Komentarze

Kochane , ostatnio robiłam badania glukozy . na czczo miałam wynik 93 po godzinie 215 a po dwóch godzinach 116 . A poprzedniej ciąży miałam robioną glukozę 2 pkt czyli po 2 godz miałam wynik 100 i nie miałam cukrzycy . Dziś jednak przypomniało mi się że w dniu badania jeszcze o 3 rano piłam słodkie napoje i coś jadłam nie pamiętam dokładnie co i dziś w rozmowie z koleżanką zgadałyśmy się że trzeba być ileś tam godzin na czczo a ja o 3 rano spożywałam napoje i żywność a o 7:30 oddałam pierwszą dawkę krwi , czy powinnam powtórzyć badanie ? I ile godz powinnam być na czczo ?

2016-06-15 21:21

Monika jeśli pójdziesz na test obciążenia glukozą i wyniki zaniepokoją Twojego ginekologa prowadzącego ciąże wyśle Cię on do diabetologa. Diabetolog przeanalizuje wyniki i stwierdzi czy masz czy nie cukrzycę ciążową. Jeśli okaże się, że masz cukrzycę zaleci Ci albo badanie cukru glukometrem X razy dziennie albo będziesz musiała brać insulinę albo też będziesz musiała przestrzegać diety, którą on zaleci. Na pewno wszystko Ci wytłumaczy i nie musisz się na zapas martwić. Będzie dobrze.

2016-06-15 12:29

Dziękuję Ci bardzo. Może coś mi się z tego przyda i lepiej będzie mi się funkcjonowało.

2016-06-15 11:08

A w tym poście załączam co dostałam na samym początku ciąży.

2016-06-15 11:07

Monika, nie otrzymałam ścisłej, rozpisanej diety a jedynie wskazówki. W tym poście załączam co dostałam od diabetologa.

2016-06-14 12:53

To rozumiem że jeśli wyjdą badania źle tzn wyjdzie cukrzyca to wtedy idzie się do diabetolga i on ustala konkretną dietę?

2016-06-14 12:42

Ja miałam robione badania na czczo 102 i po 2 godzinach167. Dostałam skierowanie do poradni diabetologicznej i od 26 tygodnia co 2 tygodnie chodziłam do kontroli. Dostałam glukometr i mierzyłam się 5 razy dziennie. Miałam dietę a w niej dużo warzyw trochę owoców, chude mięso, zabronione bułki, pasztety, parówki,rano 0 nabiału, bo nabiał rano podnosi cukier,miałam tez mierzyć ciała ketonowe w moczu specjalnymi paskami i ogólnie największy problem był z tym, ze co jakiś czas wychodziły mi te ciała, bo podobno za mało jadłam. Cukier miałam w porządku, oczywiście były małe odskocznie jak sobie pojadłam ale od razu pa0ni doktor eliminowała mi produkty, które podniosły mi cukier z diety,albo kazała je ograniczać. Na lekach czy insulinie na szczęscie nie byłam. A co do słodyczy to czasem zjadłam coś słodkiego i wcale cukier mi tak po tym nie skakał, czasem więcej miałam po zwykłej kanapce niż np po cieście w Święta:)

2016-06-14 12:30

Pani_mamusia czy masz gdzieś wykaz który mogłabyś udostępnić jaka dietę w ciąży stosować? A jeśli chodzi o badania glukozy to powiedzcie mi czy można wodę niegazowana pić w nocy i rano? Mam mieć niedługo takie badanie i nie wiem jak dam sobie radę tyle czasu nie jeść bo zawsze mi kiepsko jak rano nie zjem a idę na badania to od razu jak tylko wyjdę z gabinetu to kromka w ruch. Czy można coś pomiędzy badaniami zjeść?

2016-06-13 21:48

Ja poznalam niedawno dziewczyne ktora cukrzyce ciazowa miala juz od 12 tyg ciazy. Cala ciaze dieta wizyty u diabetologa i kontrola po kazdym posilku pulsompulsometrem czy jakos tak. Mimo tego mowila ze i tak czesto odbiegala od diety no bo w ciazy ciezko czegos sobie odmowic na co ma sie ochote. Ciaze przenosila o tydz a dziecko urodzilo sie z.waga 2800kg a nie jak mowia ze.przy cukrzycy jest zawsze duze.