Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1588 Wątki)

Ośmiorniczki dla maluszka

Data utworzenia : 2016-05-26 23:38 | Ostatni komentarz 2016-06-03 21:33

annawianna

1039 Odsłony
7 Komentarze

Kiedy byłam w ciąży kupiłam dla synka maskotkę przytulankę do której doszyty był kawałek materiału- chusteczka i spałam z tą przytulanką aby pachniała mną i ułatwiała zasypianie synka. W rzeczywistości nie wiedziałam jakiegoś cudownego efektu kiedy położyłam szmatkę koło synka ale są mamy które bardzo sobie chwalą ten sposób wyciszenia dziecka czy spowodowania że maluch cały czas czuje zapach mamy. Wiem że są mamy które bardzo chwalą misie szumisie które wydają dźwięki zbliżone do bicia serca mamy, szumu suszarki itd ale ja dziś przeczytałam o wspaniałym działaniu szczególnie na noworodki i wcześniaki dzierganych na szydełku ośmiornic. Maleńkie dzieci dotykając, bawiąc się mackami ośmiornicy czują się jak w łonie mamy gdzie bawiły się pępowiną. Pracownicy oddziałów dla wcześniaków są zachwyceni małymi ośmiorniczkami i polecają je innym placówkom. Może któraś z Was umie robić takie maskotki na szydełku i dla swojego maluszka zrobi taką ośmiorniczkę :) Polecam Wam też przeczytać artykuł : http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/slask/ruda-slaska-wczesniaki-dostaly-osmiorniczki/x6fnls7

2016-06-03 21:33

Ja myślę ze takie ośmiorniczki można później założyć np na matę edukacyjną i dziecko chętnie będzie naciągać macki ośmiorniczki a jednocześnie doskonale będzie ćwiczyć rączki:)

2016-06-03 08:34

Ja chyba wczoraj albo przedwczoraj widziałam reportaż w jednym z programów śniadaniowych genialny pomysł twórców, któzy obdarowują szpitale i wcześniaczków :) Wypowiadał się lekarz, który zaznaczał, że wiele maluchów traktuje rurki, które mają poprzyklejane do siebie w różnych celach jako pępowinę i trzymają za nie, jednak często zdarza się że ruruki te wypadają, dlatego jest to dość niebezpieczne i niemiłe dla maluszków, bo muszą wprowadzać je ponownie a taka ośmiorniczka nie dość że nasiąknięta zapachem Mamy, to jeszcze bezpieczna do dotykania, miziania i ciągnięcia ;)

2016-06-02 22:05

Kiedy przeczytałam o tych ośmiorniczkach to oczyma wyobraźni wyobraziłam sobie że faktycznie ich macki mogą przypominać dziecku pępowinę i zapewne chętnie się nimi bawią. Myślę też że coraz więcej zabawek, produktów które powstają jest coraz bardziej przemyślanych i takich które zaspakajają potrzeby dziecka.

2016-06-02 09:07

Dla mnie fantastyczny pomysł, z punktu widzenia mamy wcześniaka. Córka przez ponad 2 ms po urodzeniu przebywała w inkubatorze i początkowo jej pozycja była embrionalna, taka jak w brzuchu, owinięta kabelkami, a dzięki mackom ośmiorniczki czułaby się bardziej bezpieczna. Widok, który widziałam w sieci jest rozczulający wręcz, aczkolwiek ciekawe jak by się zapatrywali na to lekarz lub pielęgniarki, które nie zawsze idą na ugodę w tej kwestii.

2016-05-30 17:11

Dokładnie wczoraj słyszałam w radiu o tych ośmiorniczkach dla wcześniaków, tak jak zostało wcześniej napisane, maluszki podobno czują się jakby się bawiły pępowiną. Fajny pomysł, jak każdy, który ułatwia start maluszkowi życia po drugiej stronie brzuszka. Na pewno przechodzą mniej stresów. Ja niestety nie umiem szydełkować, więc sama nic takiego nie stworzę. Znając życie za chwilę pewnie będą masowo dostępne na allegro itp.

2016-05-30 13:02

Tez niedawno czytalam wlasnie na temat tych szydelkowatych osmiorniczkach. Nawet chyba w Poznaniu wolontariusze robia takie zabawki i sa one uzywane przy wczesniakach bo wtedy czuja sie jak w lonie i jakby bawily sie pepowina.

2016-05-28 09:59

Faktycznie, może być to dobry pomysł. Muszę mamę poprosić o zrobienie na szydełku takiej ośmiorniczki. Przyjaciółce niedługo urodzi się maluch, będzie fajny prezent.