Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1588 Wątki)

Aborcja bez zgody ojca

Data utworzenia : 2016-05-20 14:18 | Ostatni komentarz 2024-03-13 18:04

anian1

2657 Odsłony
11 Komentarze

Dziewczyny, tak rozmyślam i zastanawiam się czy jeśli aborcja jest karalna to można domagać się odszkodowania od matki dziecka np bedac ojcem dziecka, jesli nic o tej aborcji nie wiedzielismy? Jak to wyglada w praktyce? Pozdrawiam- zamyślona.

2016-05-21 20:10

Justyno może i masz rację ale niby który facet sypiający z kobietą ot tak dla przygody, rozrywki itd będzie się martwił tym że spłodził dziecko i że kobieta się go pozbyła - chyba taki który robi to dla kasy a później szuka jeszcze możliwości zarobienia na tym że będzie się z nią sądził o odszkodowanie za stratę dziecka - właściwie nie wiem nawet jak by to w języku prawniczym nazwać . Umówmy się normalni ludzie biorą odpowiedzialność za to co robią, z kim współżyją i biorą konsekwencje swoich czynów.

2016-05-21 13:38

Annawianna zwróciłap uwagę tylko na małżeństwa i związki a ja myślę że jeśli są kobiety które robią to w tajemnicy przed mężczyznami to najczęściej kobiety które nie są w związku a ich dziecko poczęte zostało w trakcie przygodnego seksu. Wiedza one wtedy że ani one ani mężczyźni z którymi spały dzieci nie chcą i nie czują się w obowiązku mówić mężczyznom. Wydaje mi się że są to albo bardzo młode dziewczyny które kombinują jak zdobyć kasę żeby "pozbyć się problemu"albo z kolei kobiety dorosłe posiadające pozycje zawodowa nie będące w związku które seks traktują brzydko mówiąc jak sport.

2016-05-20 22:17

Hmm, jeżeli kobieta decyduje się na usunięcie ciąży bez wiedzy i zgody męża/partnera to najwyraźniej w ich związku brakuje zaufania i szczerej rozmowy. Moim zdaniem jeżeli dwie osoby są razem to oboje powinni decydować o tym czy i kiedy chcą mieć dziecko a nawet jeżeli zdarza się wpadka to powinni oboje wziąć odpowiedzialność za dziecko które poczęli. Natomiast jeżeli kobieta bez zgody partnera dopuszcza się aborcji ( która umówmy się w naszym kraju możliwa jest tylko w sytuacji kiedy ciąża jest wynikiem gwałtu, ciąża zagraża życiu matki lub płód ma wady genetyczne - takie które powodują ciężkie i nieodwracalne uszkodzenie płodu.) to moim zdaniem partner nie dał jej dostatecznie dużo czułości i troski skoro w tajemnicy przed nim usuwa dziecko. Natomiast jeżeli aborcji dokonuje w tzw. podziemiu aborcyjnym to nie tylko łamie polskie prawo ale i wszelkie zasady które powinny panować w normalnych związkach. Zastanawiam się też jakie motywy kierują kobietą która w tajemnicy dopuszcza się usunięcia ciąży , może wyrachowanie, egoizm, niechęć do posiadania dziecka, brak komunikacji w związku ale może obawa, jakaś choroba psychiczna, depresja, może kobieta obawiała się reakcji mężczyzny po tym jak dowie się że jest w ciąży itd . Możemy tylko gdybać dlaczego tak się dzieje , a czy mężczyzna może domagać się odszkodowania ? - uważam że najpierw powinno się dociec dlaczego kobieta tak postąpiła a dopiero później mówić o czyjejś krzywdzie. Myślę że każdy odpowiedzialny i czuły partner nigdy nie dopuści do sytuacji w której kobieta choćby przez chwilę będzie miała wątpliwości czy powiedzieć partnerowi/mężowi o tym że mają mieć dziecko.