Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1588 Wątki)

Aborcja bez zgody ojca

Data utworzenia : 2016-05-20 14:18 | Ostatni komentarz 2024-03-13 18:04

anian1

2656 Odsłony
11 Komentarze

Dziewczyny, tak rozmyślam i zastanawiam się czy jeśli aborcja jest karalna to można domagać się odszkodowania od matki dziecka np bedac ojcem dziecka, jesli nic o tej aborcji nie wiedzielismy? Jak to wyglada w praktyce? Pozdrawiam- zamyślona.

2024-03-13 18:04

Aborcja to tylko wola Kobiety

2016-06-04 01:18

Nie potrafiłabym zabić dziewczyny nie róbmy tego świat robi się okrutny,jeśli naprawdę jest sytuacja życiowa nie damy rady wychować OK.Bez problemu można dziecko oddać dać innej kochającej rodzinie ,która nie może mieć swojego dziecka swoją miłość i opiekuńczość dadzą tej małej istocie ludzkiej .Kto daje życie i zabiera ten się w piekle poniewiera JESTEM KATOLICZKĄ.

2016-06-02 23:55

ja nawet nie mysle o takich rzeczach jak aborcja;/

2016-05-25 08:51

Magiczny ma rację, nawet nie słyszałam o takich precedensach. Myślę, że żaden prawnik nawet nie podjąłby się takiej sprawy, bo to raczej kwestia etyki, zaufania, sumienia, a nie sędziego.

2016-05-22 20:39

Żaden myślący sędzia nie uwierzy na słowo żadnej ze stron. Kobieta może twierdzić, że to nie było dziecko danego mężczyzny, a mężczyzna może twierdzić, że to było jego dziecko. Zarówno jedna, jak i druga strona nie byłyby w stanie tego udowodnić, więc nie ma mowy o jakimkolwiek odszkodowaniu. Annawianna nie każda kobieta może mieć wyrzuty sumienia, że dokonała aborcji, nie należy oceniać każdej kobiety tak samo. Może się tak zdarzyć, ale nie musi., że będzie miała poczucie winy. To również zależy od tego, czy dokonała tego legalnie, czy nielegalnie i czy zrobiła to pod naciskiem innych, czy nie. Nie mnie tu oceniać moralność i czy sytuacja była koszmarna, czy nie. W sumie autorka wątku o to nie prosiła :) Poglądy wymieniane na temat aborcji----------> http://lovi.pl/pl/forum/1/6401/1.

2016-05-21 21:13

Myślę też że żadne odszkodowanie nie byłoby w stanie zadośćuczynić drugiej osobie utraconego zaufania. Co z tego że sąd mógłby uznać że takie odszkodowanie się należy , ale te pieniądze niczego by nie zmieniły w tej koszmarnej sytuacji, obie strony do końca swoich dni będą żyć w poczuciu krzywdy że nie wspomnę już o wyrzutach sumienia z powodu dokonania aborcji.

2016-05-21 20:57

No dlatego myślę że takie rzeczy się nie zdarzają gdyż jeśli to z przygodnego seksu to jak napisała Annawianna nikt nie będzie się tym przełomowal a jeśli nawet byłoby to dziecko ze stałym partnerem czy mężem to po fakcie kobieta może się wyprzec że to on był ojcem

2016-05-21 20:22

Aborcja w trzech przypadkach nie jest karalna(jeszcze), jeśli u płodu wykryto bardzo poważne wady genetyczne, jeśli donoszenie ciąży groziłoby utratą zdrowia lub życia matki lub dziecka, bądź jeśli dziecko zostało poczęte w wyniku gwałtu. Kobieta wtedy nie musi pytać o zgodę męża/partnera czy może dokonać aborcji, bo jeśli sąd wyrazi na to zgodę, może to zrobić, nie pytając nikogo o zdanie. Jeśli jednak kobieta dokona aborcji nielegalnie, np bo wpadła na imprezie, bo jest to czyn ścigany z Urzędu i podczas postępowania sądownego kobieta z pewnością otrzymałaby karę. Natomiast nie sądzę, żeby ojciec dziecka otrzymał jakiekolwiek odszkodowanie. W dodatku nie byłby w stanie przed sądem udowodnić, że to on był ojcem dziecka, więc sąd na jakiej podstawie miałby otrzymać odszkodowanie.