Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1591 Wątki)

Przepisy na sałatki, ciasta - urodziny synka

Data utworzenia : 2016-05-11 14:27 | Ostatni komentarz 2022-03-23 10:45

magicznypazur

2607 Odsłony
27 Komentarze

Cześć! Zbliżają się drugie urodziny mojego synka i jest Was tu tyle fantastycznych kobietek, że pomyślałam, że mi pomożecie :) Co prawda do 1 sierpnia jeszcze troszkę czasu jest, ale później mogę mieć z tym urwanie głowy, szczególnie, że czasami do pracy mogę się dostać. Macie jakieś fajne i przede wszystkim sprawdzone przepisy na sałatki i ciasta, które przyrządzacie w domach? Nie chodzi mi o takie z Internetu, tylko takie od Was :) Robiłam kilkukrotnie ciasta z przepisów z sieci i powiem szczerze, że trafić na przepis, z którego nie wyjdzie zakalec, graniczy z cudem... Pomóżcie proszę! :)

2016-05-11 21:37

Magicznypazur - proponuję zrobić sałatkę która smakuje rewelacyjnie nie tylko jako danie ale i dodatek np do dań z grilla, ma fajny świeży smak i szybko ją zrobisz. składniki: 2 średnie ogórki świeże bez skóry- pokroić w kostkę 1/1 cm całe opakowanie drobnego makaronu ( ja kupuję makaron z kształcie ryżu) ugotować w osolonej wodzie 30-40 dag sera żółtego pokroić w kostkę 1/1 cm 40 dag szynki najlepiej wędzonej pokroić w kostkę 1/1 cm puszka kukurydzy SOS: 1/2 opakowania dużego jogurtu 1/2 słoika majonezu - ma być go tyle ile jogurtu 1-2 ząbki czosnku - przecisnąć przez prasę 2 opakowania sosu ziołowo koperkowego - zalać 3 łyżkami wody. Wszystkie składniki wymieszać :) Jeżeli chciałabyś podać sałatkę również dzieciom to daj tylko 1 ząbek czosnku. Ja tą sałatkę robiłam kiedyś do pracy z okazji imienin ponieważ w mojej przychodni jest taki zwyczaj że się częstujemy czymś w dniu imienin i bardzo wszystkim smakowało a dwie lekarki wzięły nawet przepis na tą sałatkę.

2016-05-11 21:21

Niekoniecznie chodzi mi dla samego dziecka, tylko ogólnie dla gości:D Wiem, że jest wątek o tortach, dlatego specjalnie założyłam o sałatkach i innych ciastach. Ale bardzo chętnie przyjmę każdy przepis! :)

2016-05-11 21:12

Najłatwiej zrobić taki tort na bazie biszkoptu (przekrojonego na dwie części) przełożonego masą z serka mascarpone i bitej śmietany, u góry przyozdobione owocami i/lub galaretką - proste i w miarę naturalne. Czy jesteś zainteresowana dokładnym przepisem na biszkopt? Tutaj mogą być też jakieś pomysły: http://lovi.pl/pl/forum/8/5709 Co do sałatki, to polecam jeden jej składnik... dobrze obrany granat! Dzieci uwielbiają te czerwono-różowe ziarenka :).