Pogaduchy (1580 Wątki)
Jak uchronić dziecko przed porwaniem
Data utworzenia : 2015-05-04 21:52 | Ostatni komentarz 2015-05-06 21:33
Przyznam szczerze że ostatnie zdarzenie uprowadzenia małej dziewczynki i próba wywiezienia jej poza granice kraju dała mi po raz kolejny do myślenia w jaki sposób uchronić dzieci przed takimi zdarzeniami. Ponieważ od czasu do czasu odbieram siostrzeńca z przedszkola , po drodze do domu zapytałam go co należy zrobić gdy ktoś obcy podejdzie do niego i zaproponuje żeby poszedł z nim np. po słodycze- odpowiedź mnie zmroziła ponieważ najpierw zapytał- czy to będzie dziad - powiedziałam że nie że np. fajna młoda pani- i tu uśmiechnął się i powiedział że najbardziej lubi jajka niespodzianki. W jaki sposób Wy rozmawiacie ze swoimi dziećmi na temat tego z kim mogą rozmawiać, z kim mogą pójść kiedy mamy nie ma w pobliżu. Zastanowił mnie i niestety zasmucił film który jest prowokacją młodego mężczyzny- pokazuje z jaką łatwością dzieci idą z miłym panem zachęcone zobaczeniem czegoś ciekawego, słodkością lub zabawką. - polecam oglądnąć filmik. http://www.pudelek.pl/artykul/78878/uwaga_porwanie_dziecka_jest_latwe_zobaczcie_eksperyment_na_youtube/ Pamiętam że kilka lat temu chcąc sprawdzić czy siostrzenica prawidłowo przechodzi przez jezdnię i czy do szkoły chodzi chodnikiem czy skrótami przez park po umówieniu się z siostrą śledziłam siostrzenicę z bezpiecznej odległości - wtedy nie miałam do nie żadnego zarzutu i zastanawiam się czy gdyby zrobić podobną prowokację z zachęceniem dziecka do pójścia z nieznaną sobie osobą czy efekt nie byłby niestety podobny jak na filmie. Bardzo chętnie poznam Wasze opinie.
Sortowanie: