Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1592 Wątki)

Jak czyścić zabawki interaktywne i nie tylko

Data utworzenia : 2013-03-09 09:13 | Ostatni komentarz 2021-04-27 15:27

burek1234

29286 Odsłony
24 Komentarze

Dziewczyny chyba niema takiego wątku a myślę że będzie on przydatny. Ponieważ sama zastanawiałam się jak wyprać ostatnio takie zabawki aby ich nie uszkodzić .

2014-01-22 14:33

Do czyszczenia najlepiej sprawdziła by się ściereczka wypłukana z płynem dla dzieci jeśli chodiz oplastikowe elementy, pluszaki czesto piorę, zależnie od pogody. W sezonie letnim, wszystkie pakuje do pralki i je piorę, zimowa pora tylko te wybrane najbardziej umorusane;)

2014-01-22 11:43

zabawki też można czyścić chusteczkami nawilżającymi zabawki takie jak gryzaczki wyparzałam

2013-09-13 16:50

ja czyszczę takie zabawki wilgotną gąbką,

2013-07-07 17:53

Mrożenie przytulankowych futrzaczków jak najbardziej! Inne zabawki z elementami gumowymi, plastikowymi itp psikam octeniseptem bo działa odkażajaco - bakteriobójczo i grzybobójczo, na wirusy chyba tež działa. Wiem, że jest to środek na rany itp ale my także w ten sposób czasem używamy. Maż jak ma opryszczkę to także dezynfekuje sobie ręce zanim dotknie malucha.

2013-05-04 00:03

Ja szczeniaczka nigdy nie trafiłam w lumpku, ale synek ma z niego konika morskiego FP, Pieska Leap Frog, Kubusia z FP. Pieska prałam jakby ręcznie, a też mroziłam, pozostałe zabawki miały wyjmowane środki więc do pralki :). Co do plastiku to gorącą wodą z płynem do prania, a potem płynem do mycia naczyń malucha je myłam.

2013-03-10 00:20

Pluszowe zabawki ze szmateksu najpierw mroziłam, potem prałam w pralce. Te sklepowe tylko prałam. A wszystko co plastikowe, to tak jak zaleca producent - ciepła woda z mydłem, tak często, jak wymaga od tego sytuacja.

2013-03-09 12:10

Dokładnie fajna sprawa z tym zamrażalnikiem. Ja jeżeli chodzi o pluszaki to pakuję wieczorem w reklamówkę foliową i wkładam do zamrażalnika na całą noc. Następnie rano wsypuję dużo ilości mąki ziemniaczanej i energicznie mieszam, potrząsam reklamówką tak aby ten pluszak tą mąkę wchłonął. Kolejno wytrzepuję nad wanną pluszaka i delikatnie czyszczę szczoteczką. W ten sposób wiem, że pozbywam się zbędnych bakterii i roztoczy, które giną w niskiej temperaturze. My też mamy szczeniaczka z FP, który mówi po polsku i po angielsku z tym, że jest wyciągany z tyłu mechanizm. Niektóre zabawki pluszowe pierzemy w pralce. Warunkiem niezniszczenia się zabawek jest sprawdzenie na metce opcji prania, kolejno wkładamy do pralki, wlewamy płyn bądź proszek lovela i nastawiamy program do delikatnych tkanin. Inne zabawki z materiału myjemy również szczoteczką lub ściereczką w płynie Lovela i 2 razy płuczemy bądź wodą z mydłem lub płatkami mydlanymi.

2013-03-09 09:24

Zakupiłam ostatnio interaktywnego szczeniaka z Fisher Price w ciuchu :) Nie zniszczony, wszystkie funkcję sprawne tyle że gada i śpiewa po angielsku drugim zakupem był również miś z bijącym serduszkiem i funkcją nagrywania głosu np matki. No i powstał problem jak to uprać. Ze szczeniaka niestety mechanizmu nie da się wyjąć jedyna opcja to rozpruć ale mechanizm ma również w rękach i nogach . Więc mój sposób na wypranie takich zabawek to: -robimy tzw ,,mydliny'' z szarego mydła i odrobiny płynu do kąpieli w misce z wodą - potrzebna nam będzie mała szczoteczka. Tą szczotkę maczamy w tej miksturze i czyścimy misia :) -pozostawiamy misia około 24 godz do wyschnięcia koło grzejnika najlepiej a gdy jest już suchy wkładamy go w reklamówkę foliową wiążemy i wkładamy do zamrażalki na następne 24 godziny aby pozbyć się bakterii i roztoczy:) Miś jest sprawny i czysty. A z praniem w pralce takich zabawek bym nie ryzykowała :)