Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1580 Wątki)

Skazała bialkowa, która okazała się być czymś innym ...

Data utworzenia : 2015-03-19 08:20 | Ostatni komentarz 2015-04-08 11:01

AgataM.90

4434 Odsłony
32 Komentarze

Hej dziewczyny. Wiem, ze takie tematy już było, ale nie chodzi mi o radę tylko chciałam się podzielić z Wami moimi doświadczeniami w sprawie skazy białkowej... Gdy mały się urodził, zaczęłam karmić butelką, ponieważ miałam bardzo mało pokarmu (chyba ze stresu) aż w końcu całkiem go straciłam.. Wybraliśmy mleko NAN.. gdy mały skończył miesiąc pojawiła się wysypka na buzi... poszlismy do pediatry, i pani postawiła diagnozę - skaza białkowa. Trzeba przejść na Nutramigen... po którym mały dostał strasznej biegunki i pojawiła się wysypka na całym ciele. I znowu do pediatry - to w takim razie Bebilon pepti! .. Tu już było lepiej, biegunka jakby trochę się zmniejszyła, wysypka też zniknęła .. na 2 tygodnie.. Później znowu całe policzki czerwone i szorstkie... do tego pod kolanami to samo i w zgięciu rąk.. znowu wizyta u pani doktor, która przepisała jakąś witaminową maść na zamówienie.. maść pomogła na 2 dni, a później znowu powtórka z rozrywki.. gdy mały skończył 4 miesiące zaczęło się wprowadzanie stałych pokarmów, warzywa, owoce.. i jakby wysypka stała się mniejsza.. unikałam wszystkiego co zawierało białko mleka krowiego.. Ale, wysypka zaatakowała ze zdwojoną siłą.. w kwietniu przeprowadzilismy się do Krakowa, zmiana pediatry. Pani doktor skierowała nas do dermatologa i przepisała maść na sterydach.. dermatolog stwierdził - uczulenie na białko - zero mleka, serów, jogurtów, mięso tylko z królika, kompoty do picia.. no to ok. Zastosowałam się i co i wysypka dalej była, maść sterydowa trochę pomogła.. któregoś dnia zabrakło mi pampersów (pieluszki Dada) i poszłam do osiedlowego sklepu, kupiłam jakieś najtańsze, żeby mieć na ten jeden dzień. I wyobraźcie sobie - na drugi dzień rano po wysypce ani śladu nie było! Stosowałam te tańsze pampersy przez kilka dni - wysypki nie było, wróciliśmy do pieluszek Dada - wysypka wróciła. Skonsultowałam to z Panią Doktor, która powiedziała żeby stosować inne niż Dada i wtym samym czasie podać np jogurt, czy mleko, jeśli po kilku dniach wysypki nie będzie sprawa będzie jasna. No i co wysypka nie wróciła. Mały dziś je wszystko, uzywamy pieluszek Pampersa i wysypki nie ma :) tak więc u nas skaza okazała się uczuleniem na pieluszki ..

2015-03-19 21:59

Skaza białkowa dotyka raptem 5% dzieci. Trzeba by było mieć wyjątkowego pecha, żeby trafić do tej grupy. Ja miałam bardzo podobne przeboje, ale u K. nawet wysypki nie było, tylko częste rzadkie kupki. Od lekarza do lekarza - alergia pokarmowa, nietolerancja laktozy, więc zalecenie następujące -"matko, co Ty jesz, żyj o chlebie i wodzie albo przejdź na bebilon pepti". Nawet posiłkując się googlownicą zauważyłam, że to moje dziecko nie ma innych objawów typowych dla alergii. W końcu trafiłam na pediatrę z prawdziwego zdarzenia, który mi wytłumaczył, że takie kupki są NORMALNE u niemowlaków karmionych piersią. A cała historia kosztowała mnie tyle nerwów i stresu.

2015-03-19 19:05

i paracetamol ! :)

2015-03-19 14:57

Teraz o takiego to ciężko, nawet ci prywatni lecą w kulki.. tak, pepti, zyrtec, pulneo to leki na całe zło :d

2015-03-19 14:52

Trzeba mieć dobrego pediatrę w tych czasach co dokładnie przyjrzy dziecku i zapisze dobre leki a nie na wszystko zyrtec i bebilon pepti... Wszystkiemu winna ta skaza białkowa a w wieeeluuu przypadkach to skaza nie jest :) mam nadzieję,że to w końcu się zmieni i lekarze zaczną lepiej diagnozować dzieci a nie profilaktycznie leki i mleko ;)

2015-03-19 14:12

Dlatego właśnie o tym napisałam :) bo znam kilka przypadków gdzie też stwierdzono skazę, a okazało się, że to uczulenie na proszek, czy płyn do kąpieli. Moja znajoma która niedawno rodziła miała podobny problem, wysypka na buzi - lekarz stwierdza skazę. Wiem, że może źle zrobiłam ale poleciłam jej, zanim zmieni mleko niech spróbuje z kosmetykami czy proszkiem. I okazało się, że wysypkę powodował krem, którym dziecko smarowała.. Mała pije normalne mleko i wysypki nie ma :) szkoda właśnie, że lekarze nie przyjrzą się dokładnie problemowi.. tylko byle mieć z głowy kolejnego pacjenta i mieć dłuższą przerwę..

2015-03-19 14:04

Agatko dobrze podzieliłaś się swoją historią ponieważ wiele dzieci ma problemy które bardzo często lekarze oceniają jako skaza białkowa a może to być reakcja organizmu na inny produkt- pieluszki, proszek do prania, kosmetyk itd. Ja miałam kiedyś bardzo silną wysypkę spowodowaną alergią na jakiś produkt ( do dziś nie wiem na jaki) i lekarz podczas wywiadu zapytał mnie czy np. nie zmieniłam jakiegoś kosmetyku np mydła. ja zaczęłam się śmiać że od mydła tak by mnie nie wysypało, a On mi powiedział że czasami reakcja alergiczna jest tak silna że trzeba chorego hospitalizować .

2015-03-19 13:42

Dokładnie, to jest jakiś obłęd lekarze chyba czasem zapominają, że dzieci to nie króliki doświadczalne i że nie można tak na oko stwierdzać co dziecku dolega.. ;).. my zmieniliśmy na bebiko i jest dobrze, ani wysypki, ani zaparć czy biegunek ;) haha ostatnio małemu wyskoczyły na rączce 4 takie bąble jakby wypełnione wodą, wystraszyłam się że to ospa czy coś (bo tyle się teraz o tym słyszy) pani doktor jak zobaczyła powiedziała - "uczulenie, nie wiem na co, ale uczulenie podawać dziecku zyrtec" i tyle trwała cała wizyta .. hah to jest śmieszne. Co prawda akurat ta pani doktor do której teraz chodzę jest w porządku, zawsze wysłucha dokładnie się przyglądnie wszystkiemu, to wtedy chyba miała niezbyt dobry dzień ;)

2015-03-19 11:28

Teraz z czymkolwiek nie pójdziesz do lekarza to Ci powie skaza białkowa.. Chyba nie chce im się za bardzo myśleć czy to uczulenie na proszek czy na co innego po prostu oni w co drugim dziecku widzą skazę ! Moje dziecko miało zaparcia bez wysypki i bez niczego nikt nie pomyślał,że to może mleko nie służy tylko od razu,że skaza białkowa;) Pił bebilon pepti po którym wymiotował okrutnie zmieniłam sama na Hipp i idealnie ! zero problemów i gdzie ta skaza białkowa ja się pytam ? :)