Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1580 Wątki)

Sprawdzony przepis na łososia i śledziki? :)

Data utworzenia : 2014-12-22 09:47 | Ostatni komentarz 2015-02-26 23:35

aaasik1

2805 Odsłony
15 Komentarze

Mamy koleżanki, muszę w tym roku zrobić łososia i jakieś fajne śledziki, macie ciekawe, sprawdzone sposoby?? :)

2015-02-26 23:35

filet z łososia Składniki: ( na 4 porcje ) ok 80 dkg łososia łyżka soku z cytryny łyżka przyprawy do ryb 2 łyżki masła 2 łyżki oleju świeże zioła: pęczek koperku i rozmarynu świeżo mielony pieprz 4 ósemki z cytryny warzywa do dekoracji: np sałata i pomidor Sposób wykonania: Łososia oczyścić, zdjąć skórę i ewentualnie wyjąć ości ( łatwo wychodzą ) Rybę umyć, osuszyć papierowym ręczniczkiem i podzielić na równej wielkości filety. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny, obsypać przyprawą do ryb i przykryte folią spożywczą włożyć na pół godziny do lodówki Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i masło i obsmażać łososia po 5 minut z każdej strony ( jeśli filety są grube - trochę dłużej ) Koperek i rozmaryn grubo posiekać. Usmażone filety przełożyć na talerze, obsypać ziołami oraz świeżo mielonym pieprzem Podawać z ósemką cytryny do ewentualnego ponownego skropienia ryby sokiem z cytryny oraz z warzywami

2015-02-25 20:15

Bardzo apetycznie wyglądają te wasze wszystkie przepisy :-)

2015-02-24 13:02

Bardzo delikatny łosoś, zapiekany w folii z porem i cytryna. Smakuje nawet wybrednym:) Składniki dla 3-4 osób: filet z łososia ok. 1/2kg kawałek pora sól, pieprz rozmaryn oliwa 2 plasterki cytryny pietruszka lub koperek Rybę pokroić, ułożyć na folii aluminiowej i skropić oliwą. Doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem. Obłożyć pokrojonym porem i plasterkami cytryny. Całość skropić lekko oliwą i posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem - co kto woli:)

2015-02-20 19:57

Lubię śledzie i na ostatnich walentynkach jak byłam z mężem i moja siostra przyszła ze swoją rodzinką to zrobiłam po prostu z tego przepisu i z tymi składnikami: Śledź z jabłkiem i majonezem filety śledziowe w zalewie 4 kartofle ugotowane w mundurkach 2 duże jabłko 1 majonez 2-3 łyżki sok z cytryny 1 łyżeczka szczypiorek do dekoracji Filety wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Moczyć kilkanaście minut lub kilka godzin, w zależności od tego jak słone śledzie lubimy. Osączyć śledzie, osuszyć. Pokroić w kostkę. Jabłko umyć, nie obierać. Usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym. Wymieszać śledzie z ziemniakami, jabłkiem i majonezem. Odstawić na noc do lodówki. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.

2015-02-19 13:39

Mój ulubiony posiłek na piątek to właśnie: makaron z łososiem makaron spaghetti 400 g łosoś surowy 200 g rukola garść cytryna 1 szt szczypiorek garść pietruszka garść oliwa z oliwek kilka łyżek sól szczypta pieprz szczypta Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Rybę zamarynować w soku z cytryny (połowa), soli i pieprzu - odstawić na około 10 min. Rozgrzać piekarnik do 180 C, przełożyć łososia na blaszkę, bądź do naczynia żaroodpornego i piec około 20-25 min. Kiedy ryba będzie gotowa, należy ją rozdrobnić na kawałki. Zioła drobno posiekać i pomieszać z oliwą z oliwek i sokiem z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Całość połączyć z makaronem i rybą, delikatnie przemieszać (tak, aby zachować choć w części kawałki ryby). Posypać listkami rukoli.

2015-02-19 09:22

Przepis trochę podchwycony od mojej mamy ale taki jest: Śledź w śmietanie filety śledziowe w zalewie 4 cebula 1 jabłko kwaśne 1 śmietana gęsta, kwaśna 4 łyżki Klasyka polskiego śledzia. Przy wielu okazjach obowiązkowy punkt menu. Śledzie wypłukać i wymoczyć w zimnej wodzie wymieszanej z mlekiem. Moczyć od kilku minut do kilku godzin w zależności od tego jak bardzo słone śledzie lubimy. Cebule obrać i pokroić w cieniutkie piórka. Zalać wodą, zagotować i odstawić na 5 minut. Odcedzić, zostawić do ostygnięcia. Jabłko pokroić w kosteczkę. Śledzie pokroić w paseczki. Cebulę, jabłka i śledzie wymieszać ze śmietaną.

2015-02-18 13:03

Dzisiaj dziewczyny popielec to u mnie takie coś: Pieczony dorsz w sosie miodowo-musztardowym z kaparami Składniki 2 płaty świeżego dorsza 1 cytryna Sos: garść świeżego koperku 3-4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli szczypta mielonego chilli 1 łyżeczka musztardy szczypta zmielonego pieprzu (polecam cytrynowy) 1 łyżeczka miodu 5-6 kaparów Etapy przygotowania 1 Płaty ryby dokładnie myjemy i nacinamy wzdłuż skórę (delikatnie, tak by jedynie zrobić szczelinę, w którą lepiej będzie wsiąkał sos). Następnie przecinamy rybę na dwa płaty i kładziemy na folię aluminiową. 2 Aby przygotować sos mieszamy oliwę z oliwek z musztardą i miodem (możemy użyć trzepaczki do jajek), dodajemy kilka kropel cytryny i doprawiamy ziołami. Tak przygotowanym sosem polewamy dokładnie kawałki ryby. Następnie kładziemy cienkie plastry cytryny, koperek i kilka kaparów. Zawijamy szczelnie folię i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.

2015-02-13 13:31

Ja to zawsze kupuję sobie łososia jak jest w promocji i zdrowo na parze robię dziewczyny z mojego sprawdzonego przepisu : )) - Cytrynowy łosoś na parze Składniki 2 filety (bądź kostki) z łososia Suszona kolendra Kminek Świeży koperek Sól Duża cytryna Etapy przygotowania 1Filety natrzeć przyprawami. Gotować na parze lub w parowarze. Podawać z plastrami cytryny. Smaczne, ale bardziej kaloryczne, smażone. Można też grillować.