Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1579 Wątki)

Przepis na świąteczne bożonarodzeniowe pierniki

Data utworzenia : 2014-12-11 09:36 | Ostatni komentarz 2014-12-22 10:26

Iściak

2645 Odsłony
11 Komentarze

Poszukuję przepisu, sprawdzonego, łatwego, takiego co zawsze wychodzi. Pierniki maja wyjść pyszne, trwałe i niełamliwe :) Oczywiście wypiek razem z dzieckiem - wspólna praca i zabawa. Macie jakieś sprawdzone przepisy na pierniki? i na lukier też :) albo inne pomysły ich ozdabiania

2014-12-12 13:52

Kasik WIELKIE DZIĘKI ja jestem zupełnie nowa w pieczeniu dlatego mam pytania, które pewnie Cię rozśmieszą, ale odpowiedz please jaja mogę utrzeć z cukrem robotem kuchennym, potem jak wsypuję mąkę, też robotem? Na jaką grubość wałkować ciasto? Czy bardzo rośnie w czasie pieczenia? napisz jeszcze na ile wkładasz od lodówki i jak robisz z przechowywaniem? Czy mogę je włożyć do zwykłego plastikowego pudełka z przykryciem do przechowywania żywności? i jeszcze - mąkę pszenną czy moze krupczatkę?

2014-12-12 12:37

w razie pytań zapraszam :-D :-D

2014-12-12 12:35

Mój przepis na pierniki. Wychodzi z niego ok 80szt, zawsze wychodzą i są przepyszne 1kg mąki 200g cukru 200g miodu 250g masła 5 jaj 200g kakao Przyprawa do piernika 2 łyż proszku do pieczenia Masło wraz z miodem rozpuścić, poczekać aż przestygnie. Jaja utrzeć z cukrem, dodać do masy miodowej. Wsypac kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę, masa powinna być gęsta i łatwo odklejać się od rąk. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Rozwałkować, wyciąć dowolny kształt, piec w temp 180st ok 10-15 min. Lukier robię taki podstawowy tzn woda, cukier puder i sok z cytryny, albo kupuję gotowy lukier. Ja dopiero ozdabiam parę dni przed świętami. Przepis jest banalnie prosty, a pierniki pyszne :-D