Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1579 Wątki)

Przepis na świąteczne bożonarodzeniowe pierniki

Data utworzenia : 2014-12-11 09:36 | Ostatni komentarz 2014-12-22 10:26

Iściak

2644 Odsłony
11 Komentarze

Poszukuję przepisu, sprawdzonego, łatwego, takiego co zawsze wychodzi. Pierniki maja wyjść pyszne, trwałe i niełamliwe :) Oczywiście wypiek razem z dzieckiem - wspólna praca i zabawa. Macie jakieś sprawdzone przepisy na pierniki? i na lukier też :) albo inne pomysły ich ozdabiania

2014-12-22 10:26

Kasik same pysznosci na sam widok slinka cieknie

2014-12-22 09:27

Liściak, zanim zaczęłaś wałkować jak z lodówki wyjęłaś to moglaś poczekać aż trochę zmięknie, no ale w sumie moje wina bo nie wspomniałam :-P przepraszam :-D moje wyglądają tak po dekoracji

2014-12-22 09:04

Iściak margaryna :p

2014-12-21 22:04

dariolka195 - to masła czy margaryny? kasik324 Dziś robiłam, wyszło mnóstwo, bo mam małe foremki, jutro postaram sie wstawić zdjęcia. Wyszły bardzo czekoladowe, dopiero robiąc zorientowałam sie, ze dużo mam dodac tego kakao. I moze dlatego, że ciasto leżało dłużej w lodówce niz dwie godziny, wyszło trochę twarde, więc sie nawałkowałam i nagniotłam, tak że oż bolą mnie ręce. Ale generalnie jestem zadowolona :) zapisuję przepis do mojego zeszytu jako "Pierniki Brownie" :) Jeszcze raz dzięki za przepis. Pozdrawiam

2014-12-21 16:22

Bardzo szybki przepis na pierniki. *3 szkl mąki *1 margaryna *3/4 szkl cukru *2 łyżki miodu *przyprawa do piernika *1 łyżka kakao *1 łyżeczka sody *jajko Masło posiekać,dodać mąkę,cukier,przyprawę,sodę,kakao i miód.Wbic jajo,zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki na pół godz. ok 12 min w 170 stopniach

2014-12-19 20:31

1,5 szkl maki 0,5 szkl miodu koniecznie sztucznego!!! 10 łyżeczek cukru 2 łyżki tłuszczu 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy korzennej 0,5 łyżeczki sody Miód zagotować z korzeniami i wrzącym zaparzyć mąkę. Siekać nożem aż do przestygnięcia. Kiedy masa jest letnia,dodawać cukier, tłuszcz,sodę, wbić jajko. Ciasto wyrobić, rozwałkować. Jak rozwałkujesz cienko,to wychodzą chrupiące,jak grubo,to miękkie :) piec około 10 minut w 180`C :) Ja zawsze robię z tego przepisu ale porcje wszystkiego mnożę 3 razy :) wychodzi więcej i moge rodzinkę jeszcze obdarować :) Pierniczki są przepyszne :)

2014-12-19 14:44

Oj Fanny wątek chyba skorzystam z przepisu AZ mi slinka pociekla na sama myśl :-)

2014-12-12 14:18

Liściak spoko, ja wybitnego talentu nie mam, a zawsze mi one wychodzą :-P Ja używam zwykłej mąki pszennej np.Basia, ciasto wałkuje na grubość ok 3mc, ale jak upieczesz pierwszą partię to spróbuj kawałek i następną partię możesz rozwałkować grubiej bądź cieniej :-D Blache wyłóż papierem do pieczenia i układaj pierniczki w niewielkich odstępach, mało urosną. By pierniki nie były zbyt twarde do czasu świąt ( ja twardych nie lubie) przechowuję je w plastikowych pojemnikach szczelnie zamkniętych. Jaja możesz utrzeć mikserem, jednak obawiam się że robot potem może nie dać rady gdy będziesz dodawała mąki, bo ciasto musi być gęste, zwarte i musi odklejać się od rąk. Ciasto do lodówki włóż na min 2 godziny. Pierwsza partia piecze się dłużej, niż kolejne z racji nagrzania piekarnika. Aaa i jak je spróbujesz takie ciepłe to będą ciut za miękkie, troszke stwardnieją jak przestygną