Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1591 Wątki)

Barwniki spożywcze

Data utworzenia : 2014-04-05 17:52 | Ostatni komentarz 2022-10-13 12:59

Proud Mommy

2645 Odsłony
16 Komentarze

W zależności od konsystencji mogą mieć różne zastosowanie. Ja stosuję je do barwienia masy solnej, ciast, jajek i lukru. A Wy, drogie mamy, stosujecie barwniki w swojej kuchni (i nie tylko)? :)

2014-04-07 11:29

Właśnie ja przymierzam się do tego tortu, bo mam pokaźną pulę barwników i chciałabym zrobić takiego mieszańca na Wielkanoc :) Jak znajdziesz fotki, to wrzuć :D

2014-04-06 21:47

Proud Mommy jasne, że robiła :) Ja chyba poszukam zdjęć, bo miałam kilka jej dzieł uwiecznionych :) Ostatnio mi zrobiła torcik miętowo-czekoladowy i właśnie masa z bitej śmietany i mascarpone była zielona ;)

2014-04-06 20:03

ja używałam takich barwników gotowych w fiolkach/ buteleczkach, pamiętałam jak mi ciocia mówiła że wystarcza mi żółty, czerwony, niebieski i na próbę czasem sobie niewielkie ilości mieszałam i kombinowałam nigdy nie zapisywałam a może warto.

2014-04-06 18:11

Silje, a robiła Twoja siostra tęczowy torcik? :)

2014-04-06 17:57

Barwników spożywczych nie uzywam jesli już top naturalne barwienie poprzez owoce;) jak je osiągnąć: kolor fioletu - kilka jagód lub sok róż - soki czerwone truskawkowe owoce wiśni kolor brązu można osiągnać kakao lub kawę, ale ta druga wersja dla dorosłych bardziej. kurkuma - żółty kolor ciasta piaskowego można zmienić dodając różne kolory kisielów, zaś mas śmietanowych poprzez dodanie rozpuszczonych galaretek jeśli rozrobimy jedną galaretkę w gorącej szklance wody wówczas poza kolorem wzmocnimy masę ;) Można zrobić fajny lukier na babeczki dodając cukier puder i kilka kropli soku, wówczas mamy fajną w delikatnym kolorze polewę.

2014-04-06 13:18

Moja siostra się w to bawi, kremy i biszkopty barwi. Takie w proszku barwniki ma, na smak nie wpływają. A co jest w składzie nie wiem. Bo ja to pieczenie obserwuję tylko ;)

2014-04-06 11:24

A jakiej konsystencji barwników najczęściej używasz? Bo ja to bawię się proszkami, choć nie ukrywam, że czasem trzeba dobrze popróbować, ile sypnąć barwnika, żeby uzyskać satysfakcjonujący kolor :P

2014-04-05 22:31

U mnie podobnie barwniki wykorzystuje do ciast, w szczególności do tych la dzieci, np krem do tortu i lukier. Mam ciocię kucharkę i nauczyła mnie, żeby barwniki wykorzystywać do dekoracji ciast tzn np do kolorowych biszkoptów, Do sernika na zimno, żeby zamiast białego był jakis inny ciekawy kolor (można tez wykorzystać galaretkę) do makaronu jako dekoracja. Do jajek tę wykorzystuję barwniki