Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1581 Wątki)

Dostęp do lekarzy specjalistów

Data utworzenia : 2014-03-06 10:22 | Ostatni komentarz 2014-04-01 15:23

konto usunięte

2604 Odsłony
13 Komentarze

Ostatnio nasuną mi się ten temat jak walczyłam jak lwica aby zapisać Jasia do Enokrynologa, na skierowaniu napisane na cito a mi kilka placówek proponowało terminy za 5miesięcy , 8 miesięcy i wreszcie najlepszy przypadek Centrum Zdrowia Matki Polki w 2015 roku. Czy to nie jest paranoja jakaś, nie dość że rodzice się martwią zdrowiem dziecka to jeszcze im się kłody pod nogi rzuca. Jak to wygląda w waszych miejscowościach czy tez spotkałyście się z takimi sytuacjami że dziecko potrzebuje konsultacji na już a tu takie sytuacje. Po 30 chyba telefonie fartem udało mi się zapisać Jasi do szpitala w Piotrkowie Trybunalskim . Oczywiście prywatnie były wolne miejsca za 2 tygodnie , ale nie wszystkich stać żeby za wszystko płacić. I jak wykrywać wcześniej choroby na które możemy mieć wpływ wcześniej je diagnozując jak ciągle napotykamy na problemy z dostępnością do lekarzy.

2014-04-01 15:23

Takim cudem, ze pewnie większość zarejestrowanych to znajomi. I tak to niestety juz jest w Naszym kraju. Ja tez bym chętnie zrezygnowała z odprowadzania składek, ale niestety to nie jest możliwe. Dla mnie śmieszne jest to, ze czasami przyjmują zapisy na przyszły rok. No ale czego tu wymagać. Myślę, ze nawet afera by tu nie pomogła, bo Ci na stołkach i ich rodziny nie mysza stać w kolejkach do lekarzy, a juz nie wspomnę o odszkodowaniach które Państwo przyznało rodzinom osob, które zginęły pod Smoleńskiem. Gdyby coś takiego przydarzyło sie zwyklej szarej osobie to nawet by sie tym nie zainteresowano, a co dopiero odszkodowanie.

2014-04-01 14:30

ee załamałam się!! W moim mieście jest organizowana biała sobota dla dzieci. Udało mi się dodzwonić na rejestrację po 2 dniach i okazało się, że już tylko pediatra, doradca laktacyjny i logopeda mają wolne miejsca! Starszą zapisałam do logopedy więc jestem po części zadowolona ale... Zależało mi jeszcze na usg jamy brzusznej i dodatkowej konsultacji ortopedycznej dla młodej. I tu miła pani mi powiedziała, że miejsca do tych specjalistów rozeszły się po kwadransie. Ciekawe jakim cudem, skoro albo nie było sygnału albo non stop zajęte albo telefon wyłączony.

2014-03-10 20:47

U mnie to chyba z tymi specjalistami nie jest tak najgorzej. Do ortopedy - dzwonię i na drugi dzień jest wizyta. Do neurologa czekałam tydzień, na usg główki też tydzień.

2014-03-09 22:54

u siebie w mieście też nie mam dostępu do specjalistów dla dziecka ;( np. do ortopedy musimy jeździć ponad 100 km, w razie jakiś nie pewności czekają nas wyjazdy u nas w mieście jesteśmy często odsyłani bo nikt nic nie wie

2014-03-09 21:23

Ja podawałam mraczek akurat kontakt do przychodni, w których są bliskie terminy ale jest to cały zespół poradni dla dzieci w Poznaniu. Do okulisty dziecięcego termin np. 2 tygodnie, kardiolog 3 a ortodonta tydzień..; ) Zawsze wybieram przychodnie przyszpitalne, proszę lekarza, aby na skierowaniu napisał mi "Pilne" albo "Cito" jeżeli rzeczywiście jest to konieczne, bo wtedy wizyta w wielu poradniach z takim skierowaniem może być nawet na następny dzień czy za kilka dni..

2014-03-09 21:06

Kussia ja to samo powiedzialam. Jakby dali wybor to bez zastanowienia rezygnuje z panstwowej opieki. Szczerze powiedziawszy ja tych skladek nawet w piatej czesci nie wykorzystam, a ktos sie bogaci.

2014-03-09 19:49

kusi_ss jak najbardziej popieram twoje zdanie, co mi daje publiczna opieka skoro każą mi ciągle czekać po 3 miesiące albo dłużej. Zazwyczaj idę i tak z dziećmi prywatnie i płacę za wizyty bo nie muszę czekać.

2014-03-09 19:27

Jestem z tych obywateli, którzy są za całkowicie sprywatyzowaną opieka zdrowotną. Bo wtedy zamiast pieniędzy, które co miesiąc zabiera nam ZUS (a to wcale nie małe kwoty) moglibyśmy sobie opłacać prywatne polisy na życie i mieć szybszy dostęp do lekarzy specjalistów. Wiele firm na rynku oferuje takie rozwiązanie. Jakby się dało zrezygnować z usług ZUSu byłabym pierwsza!!