Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1592 Wątki)

Przepisy na nalewki i likiery

Data utworzenia : 2014-02-10 14:19 | Ostatni komentarz 2021-02-17 21:06

kusia_ss

3997 Odsłony
17 Komentarze

Dziewczyny, czy któraś z was pasjonuje się wyrobem nalewek/likierów? Szukam kogoś, z kim mogłabym się powymieniać przepisami :) Moje "specjały" to: nalewka wiśniowa, miętowa, porzeczkowa, orzechowa, malinowa, truskawkowa.

2021-02-17 21:06

Bardzo dobra była z kwiatów bzu. Lemioda też dobra wychodzi. 

 

2021-02-16 11:48

Czerwona porzeczka, pigwówka, czeremcha, czarna porzeczka, wiśnia, z kwiatu czarnego bzu, ja z truskawek nie polecam,zmienia kolor, chyba, że nie zdąży, bo smaczna jest...

Warto jest zajrzec sobie na ten portal:

https://infosenior.pl/

Znajduje się tutaj wiele dobrych przepisów na nalewki. 

2014-05-05 18:28

A w wyrób winka też się bawisz?? bo my z mężem tak :) przepisów nalewek i likierów tak nie znam,bo nie robię..

2014-02-12 23:11

katarzyna moi rodzice kiedyś robili często taką nalewkę z iców. Bardzo im smakowała. Często robią też nalewkę cytrynowo-kawową: 2 cytryny, 40 ziarenek kawy, 3/4 szklanki cukru lub mniej - w zależności od tego, czy lubimy bardziej słodką, czy bardziej wytrawną nalewkę, pół litra wody i pół litra spirytusu. Cytryny nacinamy i w nacięcia wkładamy ziarnka kawy - (po 20 sztuk). Do słoja wsypujemy cukier, wkładamy cytryny nafaszerowane kawą i wlewamy wodę i spirytus. Słój zamykamy i odkładamy w bezpieczne miejsce. :) Od czasu do czasu sprawdzamy, czy cukier się rozpuścił, jeśli nie delikatnie wstrząsamy słojem. Po np tygodniu lub dłużej wyciągamy ze słoja cytryny, wyciskamy je i sok wlewamy do nalewki. Odstawiamy znów na tydzień. Po tygodniu przelewamy, filtrując lub nie do butelek. I gotowe.

2014-02-12 10:12

Miętóweczka na uspokojenie :) pęczek świeżych liści mięty pieprzowej 0,5 l spirytusu (może być wódka i wtedy będzie słabsza) 0.75 wody 30 dag cukru Liście opłucz, osusz, oberwij z gałązek, włóż do słoika, zalej spirytusem, szczelnie zamknij, odstaw na 10 dni w ciemne miejsce. Z cukru i wody ugotuj syrop. Zlej płyn z liści mięty, przecedź, przefiltruj, połącz z syropem. Nalewka nie wymaga leżakowania. Ma piękny intensywnienie zielony kolor i można ją pić od razu :)

2014-02-12 09:51

8-9 żółtek 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego 1/2-¾ szklanki cukru, drobnego lub pudru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 0,5 l wódki Jajka sparzyć i oddzielić żółtka od białek. W dużej misce utrzeć mikserem żółtka z cukrami na puszystą, bardzo jasną masę. Małym strumieniem dolewać mleko, cały czas miksując. Na koniec powoli wlewać wódkę, dalej miksując, ale na wolniejszych obrotach. Całość przelać do dużej butelki, karafki lub słoiczków. Lepsze po paru dniach, kiedy smaki się przegryzą, można długo przechowywać, jak zwykłe likiery. W lodówce gęstnieje. Takiee rzeczy lubie ! :D mam 0,5 l finlandii w lodóweczce a ze szym ani ja jej w czystej postaci nie lubimy ( w drinkach takze nie ) a wiec juz wiem co z nia zrobie :D dzis lece po reszte skladników :D

2014-02-12 09:50

To my latem na takie imprezki robilismy arbuza zalanego wódką :) ja osobiscie nie lubie , bo dla mnie arbuz jest fenomenem a wódka mi tylko niszczyla smak ..ale ludzie zawsze chwala i zajadaja kawalki wyciete :) Sijle moi znajomi kiedys zbierali butelki po finlandii i robili z zelków kolorowa wódkę :) https://www.google.pl/search?q=%C5%BCelki+wodka&newwindow=1&rlz=1C1CHFX_enPL558PL558&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=iTX7UrDtGOOP7AakwYDIBw&ved=0CDQQsAQ&biw=1366&bih=643#facrc=_&imgdii=jDF-TOVBz3DZTM%3A%3BXrU6oTykB7NeAM%3BjDF-TOVBz3DZTM%3A&imgrc=jDF-TOVBz3DZTM%253A%3B2ZPQuQWQ7PPhSM%3Bhttp%253A%252F%252Fimg4.tipy.pl%252Fart%252Fw148%252F17054_big.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.tipy.pl%252Ftag68369%252Czelki-z-wodka-przepis.html%3B148%3B143 identycznie jak tu :)

2014-02-11 23:19

Jutro do teściówki zadzwonię po przepis na nalewkę kawową, jest wyborna. I jeszcze bzówka, mmm, niebawem sezon na bez to się przyda. Polecam też alko-misie, czyli żelki w kształcie miśków, zalewamy czystą wódką i na noc odstawiamy. Do rana spęcznieją, nabiorą wódki w siebie. Są idealne na imprezy.