Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1591 Wątki)

Szycie na maszynie

Data utworzenia : 2014-02-01 21:25 | Ostatni komentarz 2018-04-19 21:53

Proud Mommy

3064 Odsłony
16 Komentarze

Dziewczyny, mężu chce mi zakupić maszynę do szycia i jedyne czego ode mnie wymaga to konkretny model. Niestety ja się na szyciu nie znam, a każdy tego typu sprzęt wygląda podobnie. Nie zamierzam bawić się w profesjonalną krawcową, ale nie ukrywam, że chciałabym co nieco uszyć. W związku z tym, jeśli któraś z Was ma doświadczenia z maszyną, proszę o wszelkie opinie i rady - nie tylko w zakresie samego sprzętu, ale i umiejętności krawieckich :)

2014-02-03 20:12

Chciałabym móc uszyć sobie jakąś kieckę i kiecki swoim dziewczynom :D Takie domowe duperele :D

2014-02-03 20:00

Ja Ci niestety Karolina właśnie nie pomogę a nauczyć tak przez @ nie dam rady..: (( A co w ogóle chciałabyś tworzyć? To też jest ważne, bo są różne typy maszyn - do różnych zadań..; ))

2014-02-03 16:20

No mój tata szyje na Łuczniku, który ma już dobrych parę lat. I tak jak wspomniałam, jak jest z nowymi modelami tego nie wiem. Wiem, że my na swoją nie narzekamy, ale to już starszy typ.

2014-02-03 15:06

Ja jestem posiadaczem nowej maszyny Janome, sama stałam przed dylematem zakupu nowej maszyny w efekcie sprzedałam starą aby dołożyć i kupić nową lepszą, pieniadze się rozeszły i tyle było z tematu, dobrze że gwiazdka była za pasem, to mąż sprezentował mi na gwiazdkę. Jesli chodzi o Łucznika stare maszyny są dobre, ale tylko te stare modele z nowszymi modelami często sa problemy, to co czytałam na forach, zastanawiałam się nad Łucznikiem i Signerem, to sa modele na których kiedyś szyła moja ciocia krawcowa, wiec tym się sugerowałam, jednak zdanie o tych maszynach znacznie się zmieniło przez te kilkanaście lat. Popatrz sobie maszynki Janome, ja mam taka i w porównaniu do starego modelu Łucznika jest dużo cichsza ładniejsza moim zdaniem i lżejsza, szyje się na niej dobrze, ma kilka ciekawych sciegów, myślę ze jak na domowe szycie wystarczająco dużo. Na forach polecają również maszyny z Lidla, ponoć dobre wiecej ściegów i mają spora gamę wielbicielek, jednak różnica w cenie to ok 50zł dlatego ja wolałam wybrać Janomę 3 lata gwarancji, dodatkowe stopki.

2014-02-03 12:33

Ja nie szyję, bo moja mama wykończyła dwie maszyny, tzn coś z pedałami się zadziało. Ale szyć troszkę umiem. Moja babcia szyła na Łuczniku i wiem, że to są dobre maszyny. Singer tak samo, ale wydaje mi się, że są bardziej profesjonalne. W domu mamy też starego Singera i naprawdę dziwnie się na nim szyje, zwłaszcza, że musisz non stop machać nogą :)

2014-02-03 08:54

Singera ma moja tesciowa i jak tylko trzeba zlecam jej szycie. Z tego co wiem jest z niej bardzo zadowolona i służy jej już kilka ładnych lat.

2014-02-03 08:18

Sylwio, Łucznik miał dobry sprzęt kiedyś. Obecne maszyny tej marki nie są już tak rewelacyjne i dość często słyszę negatywne opinie. Polecono mi Singera, więc jeśli ktoś zna tę markę, to prosiłabym o opinię. Póki co grzebię w sieci i szukam dalej :)

2014-02-02 22:04

Ja polecam maszyny polskiej firmy Łucznik, tutaj masz link: http://www.lucznik.info Nie raz słyszałam, że to bardzo dobra firma. M.in. moja babcia, kiedyś krawcowa jak również i tata czy teściowa sobie chwalą tę firmę. Przynajmniej kiedyś to były dobre maszyny. W domu u rodziców nadal tata szyje na jednym z ich egzemplarzy i nie narzeka.