Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1579 Wątki)

Wigilijny stół

Data utworzenia : 2013-12-03 14:56 | Ostatni komentarz 2014-12-23 14:56

SamantKa

6508 Odsłony
53 Komentarze

Co gości na Waszym Wigilijnym stole? Jakie potrawy przyrządzacie? Jakie ciasta pieczecie? Ile jest potraw? Może macie jakieś tradycje związane z przygotowywaniem i ich spożywaniem?

2014-12-23 14:56

Samantka kaczkę można zrobić na wszelaki sposób zależy kto co lubi polecam np nadziewana jabłkiem lub watrobą drobiowa i w piekarnik :-)

2014-12-22 15:57

Judytka ryba po Łebsku to? Jak się ją przyrządza? Co to za ryba? A w drugi Boże Narodzenie macie potrawy z Wigilii czy robicie coś innego? Ja zastanawiam się nad kaczką ale nigdy w życiu kaczki nie robiłam.. Może wiecie jak się za to zabrać?

2014-12-22 15:48

U nas koniecznie muszą być pierogi z kapustą i grzybami,uszka i barszczyk,zdecydowanie karp,kompot z owoców,rybka po grecku.Zup natomiast u nas nie ma,jakoś tak się przyjęło,że nigdy jej nie robiliśmy na święta. Dania,które wymieniałam są u nas podstawą,reszty być nie musi :D Pod obrusem leży sianko i zawsze jest zostawione puste miejsce i przyszykowany talerzyk.

2014-12-22 15:35

Pierogi z kapusta i grzybami, ryba po grecku , ryba w śmietanie, sałatka jarzynowa, sałatka z zupek chińskich (pychota) , ryba po Łebsku , uszka, barszcz, jajka faszerowane pieczarkami i papryką, zupa z suszonych śliwek, milky wat, sernik wiedeński, 3 bit, snickers, i jeszcze o czymś zapomniałam ale jak sobie przypomnę to dodam...

2014-12-22 15:18

Dziewczyny podbijam wątek - co robicie na Wigilijny stół? My będziemy mieli: łososia pieczonego w ziołach, śledzie w oleju, śledzie pod pierzynką, galat, schab pieczony, pierogi z kapustą i grzybami, uszka, barszcz, sałatka jarzynowa, ryba po grecku, bigos a z ciast makowiec i piernik a do picia poncz bezalkoholowy i kompot: )))

2013-12-16 17:35

Standardowo, karp smażony, w migdałach, ryba w galarecie, uszka, kutia, grzybowa , makowiec mojego wypieku, pierogi pod różna postacią, groch gotowany, kompot z suszu, może być jakaś sałatka i jeszcze dorsz pieczony w ziołach. Oczywiście każdy robi 2-3 potrawy i się zbieramy w domu u teściowej.

2013-12-16 13:06

My z mężem staramy sie chodzić co niedziele przynajmniej chodziliśmy bo teraz jak jest Filip musimy zwracać uwagę na pogodę i jego stan zdrowia.:) w piątki tez jestem nauczona ze powinno sie zrezygnować z mięsa i staram sie w niedziele nic nie robić tzn nie sprzątać itp ten jeden dzień :)

2013-12-14 23:33

Silje: Co do kościołów ja również mam pewne poglądy ;) ale opowiem o nich może innym razem.