Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1592 Wątki)

Choinka

Data utworzenia : 2013-11-19 20:12 | Ostatni komentarz 2021-12-21 19:42

SamantKa

7675 Odsłony
52 Komentarze

Co roku gości w Naszych domach.. No właśnie! Kiedy stawiacie ją u siebie w domu? Jak przystrajacie? Do kiedy stoi? Może macie jakieś tradycje z nią związane? Chwalcie się ozdobami i samymi choinkami.. Szukam inspiracji, bo to będzie Nasza pierwsza choinka; )

2013-11-20 10:21

My choinkę ubieramy dzień przed Wigilią całą rodziną,u mnie w rodzinnym domu było tak że choć czasami ubrało się ją troszeczkę wcześniej można było ją zaświecić dopiero w Wigilie Bożego Narodzenia.Pod choinką zawsze stała wielka szopka,tak że jak przeprowadziłam się na swoje od razu prosiłam tatusia by mi taką zrobił:)Tak,że na podłodze pod choinką stoi szopka z figurkami Rodziny Świętej.Nasza choinka jest jednak sztuczna,ale kiedyś na pewno kupię sobie prawdziwą bo urok jaki ona daje jest niepowtarzalny:)Naszym rytuałem jest robienie stroików z córeczką.Dzień przed wigilią robimy stroiki na stół dla nas i jednych i drugich dziadków.Juleczka wręcza je w dniu Wigilii,stroiki są ze świecami więc podczas kolacji wigilijnej się je zapala:)Na zdjęciu akurat stroiki zrobione dwa lata temu ,w zeszłym roku były z dwoma świeczkami:)

2013-11-20 07:12

Oj jak ja uwielbiam zapach choinki...My ubieramy swoją rano w Wigilię, albo dzień przed, tak samo było w domu rodzinnym - tylko, że tam była i jest choinka sztuczna a u nas jest co roku żywa. My zrobiliśmy z ubierania choinki pewien rytuał i ubieramy ja wspólnie. Rok temu jak byłam w ciąży mąż bardziej aktywnie uczestniczył, ale ja oczywiście też musiałam coś robić. Choinka stoi u nas do momentu, aż się za bardzo nie sypie, zazwyczaj do 6 stycznia, a nawet dłużej. W tamtym roku stała do czasu aż się przewróciła (wkleję zdjęcie, jak tylko odzyskam swoje pliki, bo komputer mieliśmy w naprawie). W domu rodzinnym ze względu, że jest to choinka sztuczna stoi ona do przyjścia księdza po kolędzie.

2013-11-19 21:39

My również ubieramy choinkę dość wcześnie, ponieważ lubię ten nastrój i mieniącą się choinkę. Zazwyczaj ubieram ją tak samo. Mamy bombki plastikowe, choć chciałam szklane, jednak teraz z maluszkiem w domu, to chyba będzie to lepszy pomysł :) Choinkę mamy sztuczną, nie przepadam za żywą, a stoi u nas do około 6 stycznia, choć czasem stała dłużej.

2013-11-19 21:14

jak tylko przepnę się na mój laptop to poszperam za zdjęciami choinki :) uwielbiam te klimaty! w moim rodzinnym domu choinka to zbieranina bombek z lat 80, pamiątek i nowych szkiełek, bo pies z kotem namiętnie zbijali bombki a raz nawet cała choinka poległa :) moja choinka jest zimowa- srebrno-niebiesko-śnieżynkowa ,z aniołkami :) ubieram ją dość wcześnie, właśnie wczoraj mama chciała mi kupić trochę nietłukących bombek w kolorach fioletu bo taki mam teraz salon z kuchnią, ale nie wiem czy będę ją ubierać w tym roku, bo właściwie czekam na świąteczne narodziny mojej pierwszej gwiazdki i chyba nie będę mieć głowy wtedy choinki ubierać :D